Regulamin wynagradzania w zakładzie pracy zakłada wypłacenie diety za podróż zagraniczną w dwukrotnej wysokości diety krajowej. Podróże odbywały się w dniach: 25 marca (godz. 18.00 - wyjazd do Berlina) - 30 marca 2007 r. (godz. 16.00 - wyjazd z Berlina), 1 kwietnia (godz. 18.00) - 5 kwietnia 2007 r. (godz. 17.00), 10 kwietnia (godz. 18.00) - 20 kwietnia 2007 r. (godz. 15.00), 22 kwietnia (godz. 18.00) - 27 kwietnia 2007 r. (godz. 17.00), 6 maja (godz. 18.00) - 16 maja 2007 r. (godz. 18.00). Podróż do granicy polskiej zajmuje 3 godziny, a od granicy polskiej do Berlina 2 godziny. Jak obliczyć należne pracownikowi diety?
Firmy, walcząc o pracowników, oferują im nie tylko coraz wyższe płace, ale też wiele świadczeń dodatkowych: samochody, opiekę medyczną, bezpłatne zakwaterowanie itp. Podpisując kontrakt, warto jednak pamiętać, że większość z tych świadczeń zwiększa dochody, a zatem i płacony podatek. To zaś oznacza niższą pensję netto. Kto o tym zapomina, może przy pierwszej wypłacie przeżyć spory zawód.
Z osobą, którą dotychczas zatrudnialiśmy na podstawie umowy zlecenia z
miesięcznym wynagrodzeniem 1100 zł, zawarłem od 1 września 2006 r.
umowę o pracę na czas określony na 1/2 etatu z wynagrodzeniem 500 zł.
Wiem, że teraz od obydwu umów muszę liczyć składki społeczne jak od
wynagrodzenia z umowy o pracę. Czy tak samo jest ze składką na
ubezpieczenie zdrowotne? Jej wysokość różni się, kiedy liczę ją od
łącznego przychodu od sumy składek ustalonej odrębnie od każdego
przychodu. Jak prawidłowo należy liczyć tę składkę? Jeśli odrębnie od
każdego przychodu, to jak należy wypełnić raport rozliczeniowy, skoro
wpisana tam wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne nie będzie
wynikała z podanej podstawy jej wymiaru?