REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Napoje profilaktyczne, BHP

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Nie można zaskarżać do sądu wyników kontroli inspektorów PIP

Zdaniem Pracodawców RP brak sądowego nadzoru nad czynnościami kontrolnymi inspektorów PIP to bardzo poważne naruszenie konstytucyjnej zasady państwa prawa.

Przekazanie odzieży roboczej na własność pracowników

W załączniku do zakładowego regulaminu pracy określiliśmy okresy użytkowania poszczególnych elementów odzieży i obuwia roboczego, w które wyposażani są nasi pracownicy. Przykładowo, magazynier otrzymuje fartuch ochronny na 12 miesięcy i rękawice ochronne na 6 miesięcy. Po upływie tych okresów pracownikom wydawane są nowe elementy ubioru. Co powinniśmy robić z dotychczas używaną odzieżą? Stopień jej zużycia bywa różny. Niektórzy pracownicy pytają, czy mogą zatrzymać na własność jakieś elementy ubioru, jeśli wciąż nadają się one do użytku. Czy możemy się na to zgodzić?

Według jakiego programu szkolenia należy przeprowadzić szkolenie okresowe dla lekarza?

Kierownik rejonowej przychodni zdrowia zamierza zorganizować dla swoich pracowników szkolenie okresowe z zakresu bhp. Zaplanował przeprowadzenie szkolenia dla internistów wykonujących pracę w rejonowej przychodni zdrowia w okresie 6 lat od poprzedniego szkolenia. Poprzednie szkolenie odbyło się na bazie programu dla pracowników administracyjno-biurowych. Czy lekarze powinni odbywać szkolenia okresowe raz na 5 czy 6 lat i jaki powinien być program takiego szkolenia?

Jak można ukarać pracownika za złamanie zakazu palenia tytoniu na terenie zakładu pracy

Wprowadziliśmy całkowity zakaz palenia tytoniu na terenie zakładu pracy. Nie mamy również palarni. Jeden z naszych pracowników złamał obowiązujący zakaz. Ponadto palił w miejscu, gdzie jest to szczególnie zabronione. W jaki sposób możemy go ukarać?

W jaki sposób pracownik może odwołać się od treści protokołu powypadkowego?

Pracownik uległ ciężkiemu wypadkowi podczas pracy. Wypadek został uznany za wypadek przy pracy, ale poszkodowany nie zgadza się z ustaleniami zespołu powypadkowego. W jaki sposób pracownik może odwołać się od zapisów zawartych w protokole?

Jakie są obowiązki pracodawcy, gdy pracownicy narażeni są na hałas?

W trakcie kontroli zakładu produkcyjnego inspektor pracy stwierdził, że pracodawca nie wypełnia swoich obowiązków wynikających z istniejącego na stanowiskach pracy zagrożenia hałasem. Jakie obowiązki obciążają pracodawcę w tym zakresie?

Ochrona pracowników w czasie zimy

Jakiej dokumentacji należy wymagać przy zakupie nowych maszyn?

Jako właściciel i pracodawca niewielkiego zakładu pracy zamierzam kupić kilka maszyn do swojej firmy. Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie maszyn?

Ograniczenie karania pracodawców - nowelizacja ustawy o PIP

Pracodawcy RP popierają projekt nowelizacji ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy, ograniczający nadmierne karanie pracodawców. Projekt zakłada szereg zmian dotyczących trybu prowadzenia kontroli i uprawnień dla inspektora PIP.

Jakie zagrożenia wypadkowe występują na stanowisku pracy przedstawiciela handlowego?

Na co musi zwrócić uwagę pracodawca, podpisując umowę z firmą szkoleniową?

Prowadzę niewielką firmę i samodzielnie wykonuję zadania służby bhp. Chciałbym zlecić przeszkolenie moich pracowników w zakresie bhp firmie zewnętrznej. Jakiej dokumentacji powinienem wymagać od takiej firmy i na co muszę zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy?

O czym pracodawca musi informować pracowników

Na pracodawcy ciąży wiele różnego typu obowiązków informacyjnych wobec pracowników. Ich cechą wspólną jest to, że uchybienia popełnione przez pracodawcę przy ich wykonaniu mogą spowodować negatywne konsekwencje nie tylko dla pracownika, ale i dla pracodawcy z odpowiedzialnością odszkodowawczą włącznie.

Czy właściciel firmy musi tworzyć palarnie na terenie zakładu pracy?

W życie weszła ustawa o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Czy na jej podstawie właściciele firm zwolnieni są z obowiązku tworzenia palarni?

ZUS zaprasza na bezpłatne szkolenia

ZUS zaprasza na bezpłatne szkolenia z zakresu m.in. ubezpieczeń społecznych, dokumentacji ubezpieczeniowej, bhp, zasiłków i innych świadczeń.

Wykaz prac wzbronionych kobietom w każdym zakładzie pracy

W każdym zakładzie pracy należy stworzyć wykaz prac wzbronionych kobietom. Nawet jeśli w firmie w danej chwili nie pracują kobiety, nie można zakładać, że to się nie zmieni.

Obowiązek przestrzegania bhp przy odśnieżaniu dachów

Pracodawca organizujący prace przy odśnieżaniu dachów powinien przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Ręczne prace transportowe – ryzyko zawodowe

ZUS zaprasza na bezpłatne szkolenia

ZUS zaprasza pracodawców oraz płatników składek na bezpłatne szkolenia. Szkolenia dotyczą tematyki błędów w dokumentach rozliczeniowych i płatniczych a także organizacji i metodyki szkolenia w zakresie bhp.

Wypadki przy pracy - nowy wzór statystycznej karty wypadku

ZUS zaprasza na bezpłatne szkolenia

ZUS zaprasza płatników składek i pracodawców na bezpłatne szkolenia. Ich tematyka obejmuje m.in. bhp, zasiłek chorobowy, kontrolę zwolnień lekarskich, zasiłek macierzyński.

Inspektor PIP w zakładzie pracy – prawa i obowiązki pracodawcy

Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

Jak przygotować się do prac zimowych?

Czy wartość szczepień przeciw grypie jest przychodem pracownika?

Zamierzamy w całości sfinansować pracownikom szczepienia przeciw grypie. Czy takie świadczenie będzie stanowić dla nich przychód, od którego należy odprowadzić składki do ZUS i podatek?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy.

BHP w szkole

Pracuję w szkole podstawowej na wsi. Pracodawca nie zapewnia nam żadnych napojów i tłumaczy to faktem, że przepisy go do tego nie zobowiązują. Ponadto w szkole znajduje się tylko jedna toaleta, a łącznie zatrudnionych jest 20 pracowników. W naszej ocenie pracodawca narusza przepisy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Czy mamy rację?

Pracodawca powinien zapewnić napoje pracownikom

Jeżeli temperatura powietrza przekracza 28 stopni Celsjusza, pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym na otwartej przestrzeni napoje przysługują przy temperaturze 25 stopni.

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy do prac szczególnie uciążliwych i w związku z tym pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne. Pracodawca nie zdecydował się na ustalenie w przepisach wewnątrzzakładowych prawa pracowników do posiłków i napojów profilaktycznych. Czy pracodawca powinien wydawać posiłki i napoje profilaktyczne pracownikom?

Kiedy trzeba zapewniać pracownikom profilaktyczne posiłki i napoje

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Konieczność zapewnienia pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów istnieje nie tylko w okresie letnim. Przy niektórych pracach obowiązek taki istnieje przez cały rok.

Kiedy pracownikom zatrudnionym w biurze przysługują napoje chłodzące

Zatrudniamy w naszej firmie pracowników biurowych. Przy jakiej temperaturze w okresie letnim musimy im zapewniać napoje chłodzące? Jaka jest maksymalna temperatura, w której mogą oni wykonywać pracę w pomieszczeniach pracy?

Szkolenie okresowe z bezpieczeństwa i higieny pracy

Obowiązkiem pracodawcy jest szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracownik musi przejść szkolenie nie tylko przed dopuszczeniem do pracy, ale także co jakiś określony czas.

Kiedy wypłacać pracownikom ekwiwalenty za świadczenia wynikające z przepisów bhp

Na każdym z pracodawców, zatrudniającym chociażby tylko jednego pracownika, ciążą określone obowiązki w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. W większości przypadków obowiązki te zostały uregulowane jako konieczność zapewnienia pracownikom odpowiednich warunków pracy oraz dostarczenia niezbędnych środków zwiększających bezpieczeństwo podczas pracy.

Pracodawca musi zapewniać pracownikom zimne napoje w upalne dni

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia napojów chłodzących pracownikom, jeżeli temperatura w pomieszczeniach, w których wykonują pracę, przekracza 28°C. Jeśli pracownicy pracują na powietrzu, pracodawca musi dostarczyć im napoje chłodzące, gdy temperatura powietrza przekracza 25°C.

Ekwiwalent pieniężny wypłacany pracownikom za niedostarczanie wody do picia

Nie zapewniam pracownikom (zatrudnionym w tzw. normalnych warunkach) dostępu do wody zdatnej do picia ani innych napojów. Zamierzam wypłacać im za to ekwiwalent pieniężny w wysokości 30 zł miesięcznie. Czy ekwiwalent ten będzie podlegał obciążeniom podatkowo-składkowym?

Napoje dla pracowników

Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza.

REKLAMA