Kategorie

PIT, Działalność gospodarcza

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Jesteśmy niepublicznym zakładem opiekuńczo-leczniczym. Nasza działalność polega na leczeniu i opiece całodobowej. Nie jesteśmy płatnikami podatku VAT. Prowadzimy tylko sprzedaż usług zdrowotnych oraz usług związanych z zakwaterowaniem i wyżywieniem naszych pensjonariuszy. Mamy własną kuchnię i prowadzimy stołówkę dla naszych pensjonariuszy. Nasz personel (pielęgniarki i opiekunki pracują w systemie 12 godz.) wystąpił z pytaniem, czy możliwe jest korzystanie przez nich z posiłków, za które ponosiliby odpłatność? Czy w związku z tym sprzedaż takich posiłków po kosztach własnych byłaby opodatkowana i oskładkowana?
Coraz więcej Polaków prowadzi własne firmy - wynika z badania SMG/KRC, dotyczącego nastawienia do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Odsetek ankietowanych prowadzących firmy wzrósł z 5 proc. w 2009 r. do 13 proc. w 2010 r.
Przy spółce osobowej opodatkowaniu podlegają dochody poszczególnych wspólników spółki. W spółce kapitałowej następuje podwójne opodatkowanie raz na poziomie spółki kapitałowej, a następnie przy wypłacie zysku spółki na rzecz wspólnika.
Obowiązki wynikające z rejestracji działalności gospodarczej, ale również pewne przywileje, jak np. możliwość wyboru podatku liniowego czy uwzględnienia w pełnej wysokości kosztów poniesionych w celu uzyskania przychodu, związane są z samozatrudnieniem.
Jestem rolnikiem, któremu zwrócono składki zdrowotne w wysokości 2258 zł. Czy wysokość zwróconej składki zdrowotnej ma wpływ na ustalenie progu podatkowego pozwalającego na dalsze prowadzenie działalności gospodarczej przy opłacaniu składek w KRUS?