REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Jakub Ziarno
Prawnik z kilkunastoletnim doświadczeniem w obszarze prawa pracy, pracował m.in. jako inspektor Państwowej Inspekcji Pracy, był też redaktorem naczelnym kilku miesięczników i portali o tematyce kadrowej. Obecnie prowadzi działalność doradczą i szkoleniową dla służb kadrowych i pracodawców, jest autorem kilkuset publikacji z zakresu prawa pracy.
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników oraz dodatkowo w sytuacji, gdy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10oC.

REKLAMA

REKLAMA

Za okres zimowy na potrzeby przydzielania pracownikom posiłków regeneracyjnych uważa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Posiłki regeneracyjne

Dla prac wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania posiłków regeneracyjnych ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.

Polecany produkt: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

REKLAMA

Pracownicy uprawnieni do posiłków regeneracyjnych

Okres zimowy

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni, gdy:

● w przypadku mężczyzn – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ),
● w przypadku kobiet – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1000 kcal (4187 kJ)

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono powyżej:

● 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn,
● 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet

Służba bhp ustaliła dla pracownika zatrudnionego na stanowisku elektromontera efektywny wydatek energetyczny na poziomie ok. 6500 kJ. W sezonie zimowym pracownik-mężczyzna będzie w związku z tym uprawniony do posiłków regeneracyjnych. W sezonie letnim wydatek energetyczny nie będzie jednak przekraczał obowiązującego limitu. W związku z tym pracodawca nie ma obowiązku zapewniania posiłków regeneracyjnych w okresie od 1 kwietnia do 31 października.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Ustalenie wydatku energetycznego należy do pracodawcy, w imieniu którego zadanie to na ogół wykonuje służba bhp. Służby bhp opierają się przeważnie na jednej z kilku popularnych metod. Do często wybieranych należy metoda Lehmanna. Jest ona dwuetapowa.

Rekomendowany produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem + poradnik w prezencie

Ustalanie wydatku energetycznego według metody Lehmanna

I etap. Ocena pozycji podczas pracy i oszacowanie wydatku energetycznego wynikającego w utrzymania tej pozycji.

II etap. Ocena głównych grup mięśni wykonujących czynności i ustalenie związanego z tym wydatku energetycznego.

Ustalenia wydatku energetycznego dokonuje się przez zsumowanie wyników z pierwszego i drugiego etapu.

Napoje profilaktyczne

Poziom wydatku energetycznego uprawniający do otrzymywania napojów w sezonie zimowym ustalono na poziomie identycznym, jak w przypadku posiłków profilaktycznych w okresie zimowym (tj. powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet). Dodano jednak inną okoliczność obligującą pracodawcę do zapewnienia napojów, tj. przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 10oC.

Obowiązki pracodawców podczas mrozów

Pracownik zajmuje się układaniem palet z towarem przy użyciu wózka widłowego. Praca jest wykonywana na zewnątrz. Ustalony dla tej pracy wydatek energetyczny nie przekracza 4500 kJ. W związku z tym pracownik nie jest uprawniony – ani zimą, ani w innych porach roku – do otrzymywania napojów profilaktycznych. Jednak w sytuacji, gdy temperatura spada poniżej 10oC, na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikowi ciepłych napojów.

Prace w pomieszczeniach zamkniętych

Temperatura zewnętrzna (pora roku) nie wpływa w żaden sposób na uprawnienia pracownika zatrudnionego w pomieszczeniach zamkniętych. Prawo pracownika zatrudnionego w takich pomieszczeniach do posiłków regeneracyjnych lub napojów zależy więc wyłącznie od parametrów pomieszczenia (m.in. w zakresie panującej w nim temperatury) oraz od wydatku energetycznego ponoszonego przez organizm pracownika.

Polecamy: PIT-y 2015 (książka + CD)

Sposób udostępnienia napojów i posiłków

Pracodawca powinien zapewnić pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy. W warunkach zimowych zasadniczo pracownikom potrzebne są napoje gorące, dlatego przede wszystkim takie należy zapewnić. Obowiązek dostarczenia napojów profilaktycznych w warunkach zimowych będzie spełniony w sytuacji, gdy pracodawca udostępni pracownikom herbatę i kawę wraz z dostępem do dystrybutora wody pitnej i czajnika.

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Napoje powinny być dostępne dla pracowników w trakcie całej zmiany roboczej. Ilość napojów nie powinna być limitowana.

Posiłek powinien być zapewniony pracownikom w formie jednego dania gorącego. W przepisach określono zakładaną wartość odżywczą posiłku, tj. powinien on zawierać około 50–55% węglowodanów, 30–35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków, ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Dopuszczalne jest również, aby pracownik przyrządzał posiłki we własnym zakresie, z otrzymanych produktów.

Pracownik otrzymuje od pracodawcy w ramach posiłku regeneracyjnego słoik zawierający zupę z wkładką mięsną lub tzw. danie jednogarnkowe (np. gulasz mięsny, gołąbki z mięsem bądź bigos) oraz pieczywo. Posiłek ten pracownik podgrzewa samodzielnie w udostępnionej mu kuchence mikrofalowej. Spożywając posiłek pracownik ma możliwość zaparzenia sobie herbaty lub skorzystania z koncentratu owocowego do rozcieńczenia wodą. Wymóg zapewnienia posiłku regeneracyjnego jest w tej sytuacji spełniony.

W sytuacji gdy pracodawca wydaje pracownikowi talony, kupony czy bony na posiłki profilaktyczne lub składniki do ich przygotowania, istotne jest, aby jednoznacznie wynikało z nich uprawnienie wyłącznie do nabycia posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Organy podatkowe mogą bowiem kwestionować zwolnienie podatkowe w przypadku, gdyby za wydawany mu dokument pracownik miał możliwość nabycia innego asortymentu.

Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Pracodawca wydawał pracownikom, w ramach posiłku profilaktycznego, talony o wartości 15 zł do zrealizowania w bufecie zakładowym. W trakcie kontroli skarbowej okazało się, że pracownicy często wykorzystywali te talony na zakup papierosów dostępnych w bufecie. Spowodowało to zakwestionowanie stosowania zwolnienia podatkowego do wartości talonu wydawanego pracownikom.

Podstawa prawna:

Źródło: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code
Uprawnienia rodzicielskie - QUIZ
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne

REKLAMA

Kadry
Dwa dni wolnego ponad ustawowy urlop? Tak! Kto otrzyma bonusowe 2 dni wolne w 2026 roku?

W 2026 roku, zgodnie z Kodeksem pracy, pracownicy zyskają dwa dodatkowe dni wolne, ponieważ dwa święta państwowe wypadną w sobotę. Otrzymanie tych rekompensat nastąpi jednak dopiero w drugiej połowie tego roku kalendarzowego.

Czy 1 sierpnia stanie się dniem wolnym od pracy? Sejmowa komisja zabiera głos

Powstanie Warszawskie to jedno z najważniejszych wydarzeń w historii Polski XX wieku. Choć od jego wybuchu minęło już ponad osiem dekad, pamięć o walczących i ofiarach nadal żyje, a coroczne obchody 1 sierpnia mają szczególny i uroczysty charakter. Teraz pojawiła się szansa, by ta data została uznana za dzień ustawowo wolny od pracy. Sejmowa Komisja do Spraw Petycji skierowała w tej sprawie oficjalny dezyderat do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Usuną to święto z dni wolnych od pracy??? Do rządu trafił zaskakujący dezyderat

Dyskusja o dniach wolnych od pracy w Polsce zazwyczaj dotyczy dodawania nowych dat do kalendarza – dość wspomnieć niedawne debaty o wolnej Wigilii (z sukcesem) czy Wielkim Piątku. Tym razem jednak na biurko minister trafił dokument idący w zupełnie innym kierunku. Chodzi o "porządkowanie" prawa, które w teorii nie powinno nic zmienić w życiu przeciętnego Kowalskiego, ale w praktyce budzi szereg wątpliwości prawnych, od Kodeksu pracy po relacje z Kościołem Katolickim.

Kiedy zachodzi wyłączenie ochrony przedemerytalnej? Jeden ważny przepis - czy go znasz?

Kiedy zachodzi wyłączenie ochrony przedemerytalnej? Jeden ważny przepis - czy go znasz? Przepis znosi szczególną ochronę przed wypowiedzeniem w przypadku pracowników w wieku przedemerytalnym. Pracodawca może więc wypowiedzieć umowę o pracę pracownikowi nawet jeżeli brakuje dosłownie kilku lat czy nawet kilku miesięcy lub dni do emerytury.

REKLAMA

Outsourcing pracowniczy i outsourcing procesowy w Kodeksie pracy? Sejmowa Komisja apeluje o wprowadzenie legalnych definicji, a outsourcing ma być uregulowany jak praca tymczasowa. Czy to bat na korporacje?

W polskim prawie pracy brakuje legalnych definicji outsourcingu pracowniczego i procesowego, co rodzi poważne problemy interpretacyjne i otwiera pole do obchodzenia przepisów chroniących pracowników. Sejmowa Komisja do Spraw Petycji przyjęła dezyderat nr 167, w którym apeluje do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej o ocenę propozycji legislacyjnych z petycji, mających uregulować to zjawisko w Kodeksie pracy.

100% płatny, dodatkowy urlop wypoczynkowy za staż w wymiarze do 13 dni rocznie (również w 2026 r.). Kto ma do niego prawo?

Zapewne wielu pracowników, tak jak ma to miejsce w poszczególnych pragmatykach pracowniczych (i specyficznie uregulowanych zawodach odrębnymi ustawami), chciałoby mieć 100% płatny, dodatkowy urlop wypoczynkowy za staż w wymiarze do 13 dni rocznie. Kto ma zatem do niego prawo i w jakich okolicznościach może korzystać z dodatkowych urlopów?

Demografia Polski nie pozostawia złudzeń. Trzeba aktywować zawodowo osoby w wieku 18-24 lat, 50-64 lat i kobiety w wieku produkcyjnym

Demografia Polski nie pozostawia złudzeń. Negatywnie wpływa na rynek pracy. Trzeba aktywować zawodowo dostępne rezerwy czyli najmłodsze osoby w wieku 18-24 lat, starszych pracowników w wieku 50-64 lat i kobiety w wieku produkcyjnym. Jakie są na to sposoby?

Pijany pracownik w pracy: co robić? Kto odpowiada? 5 działań kok po kroku, które musi podjąć pracodawca. Kiedy bada alkomatem Policja

Pijany pracownik w pracy to sytuacja niebezpieczna i zabroniona. Kto odpowiada za pracownika będącego pod wpływem alkoholu? Oto 5 działań kok po kroku, które musi podjąć pracodawca w przypadku podejrzenia, że pracownik jest pod wpływem. Kiedy bada alkomatem pracodawca, a kiedy Policja?

REKLAMA

Pracownicy 55+ oraz seniorzy silversi: niedoceniany potencjał czy wykluczeni z rynku pracy? Tak można pomóc seniorom i polskiemu rynkowi pracy

Silversi wyróżniają się tym, czego coraz częściej brakuje na rynku pracy – lojalnością, stabilnością i zaangażowaniem. Wśród pracowników po 55. roku życia obserwujemy dużą odpowiedzialność i przywiązanie do miejsca pracy. Często wynika to z trudności w znalezieniu nowego zatrudnienia, ale w praktyce przekłada się na wyjątkową rzetelność i chęć utrzymania dobrej pozycji w firmie. To właśnie ta grupa może skutecznie wypełnić luki w zawodach wymagających dojrzałości, cierpliwości i doświadczenia życiowego – cech, których nie da się zastąpić szkoleniem czy technologią. Jeśli nie zaczniemy aktywnie włączać ich do rynku pracy, wkrótce zabraknie nam osób do zastąpienia odchodzących pracowników. Starzejące się społeczeństwo to nie tylko wyzwanie, to również szansa na redefinicję tego, co naprawdę znaczy „pracownik wartościowy” – takie wnioski i komentarze można wysnuć w ważnych badań i raportu SS HR. Szczegóły poniżej.

Raz w roku przysługuje gratyfikacja urlopowa, nie mniej niż 12,6% z wypłaty na jedną osobę z rodziny. Ustawa w mocy od 14 października 2025 r. Jednak grupa docelowa jest wąska – za wąska – pomstują pracownicy

Raz w roku przysługuje gratyfikacja urlopowa, nie mniej niż 12,6% z wypłaty na jedną osobę z rodziny, nie chodzi jednak o typowe świadczenie urlopowe. Ustawa wprowadzająca tę instytucję prawną, która jest w mocy od 14 października 2025 r. i ma ogromne znaczenie dla zatrudnionych. Jednak grupa docelowa jest wąska – za wąska – pomstują pracownicy.

Zapisz się na newsletter
Kodeks pracy, urlopy, wynagrodzenia, świadczenia pracownicze. Bądź na bieżąco ze zmianami z zakresu prawa pracy. Zapisz się na nasz newsletter.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA