REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Jakub Ziarno
Prawnik z kilkunastoletnim doświadczeniem w obszarze prawa pracy, pracował m.in. jako inspektor Państwowej Inspekcji Pracy, był też redaktorem naczelnym kilku miesięczników i portali o tematyce kadrowej. Obecnie prowadzi działalność doradczą i szkoleniową dla służb kadrowych i pracodawców, jest autorem kilkuset publikacji z zakresu prawa pracy.
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników oraz dodatkowo w sytuacji, gdy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10oC.

REKLAMA

REKLAMA

Autopromocja

Za okres zimowy na potrzeby przydzielania pracownikom posiłków regeneracyjnych uważa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Posiłki regeneracyjne

Dla prac wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania posiłków regeneracyjnych ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.

Polecany produkt: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

REKLAMA

Pracownicy uprawnieni do posiłków regeneracyjnych

Okres zimowy

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni, gdy:

● w przypadku mężczyzn – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ),
● w przypadku kobiet – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1000 kcal (4187 kJ)

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono powyżej:

● 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn,
● 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet

Służba bhp ustaliła dla pracownika zatrudnionego na stanowisku elektromontera efektywny wydatek energetyczny na poziomie ok. 6500 kJ. W sezonie zimowym pracownik-mężczyzna będzie w związku z tym uprawniony do posiłków regeneracyjnych. W sezonie letnim wydatek energetyczny nie będzie jednak przekraczał obowiązującego limitu. W związku z tym pracodawca nie ma obowiązku zapewniania posiłków regeneracyjnych w okresie od 1 kwietnia do 31 października.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Ustalenie wydatku energetycznego należy do pracodawcy, w imieniu którego zadanie to na ogół wykonuje służba bhp. Służby bhp opierają się przeważnie na jednej z kilku popularnych metod. Do często wybieranych należy metoda Lehmanna. Jest ona dwuetapowa.

Rekomendowany produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem + poradnik w prezencie

Ustalanie wydatku energetycznego według metody Lehmanna

I etap. Ocena pozycji podczas pracy i oszacowanie wydatku energetycznego wynikającego w utrzymania tej pozycji.

II etap. Ocena głównych grup mięśni wykonujących czynności i ustalenie związanego z tym wydatku energetycznego.

Ustalenia wydatku energetycznego dokonuje się przez zsumowanie wyników z pierwszego i drugiego etapu.

Napoje profilaktyczne

Poziom wydatku energetycznego uprawniający do otrzymywania napojów w sezonie zimowym ustalono na poziomie identycznym, jak w przypadku posiłków profilaktycznych w okresie zimowym (tj. powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet). Dodano jednak inną okoliczność obligującą pracodawcę do zapewnienia napojów, tj. przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 10oC.

Obowiązki pracodawców podczas mrozów

Pracownik zajmuje się układaniem palet z towarem przy użyciu wózka widłowego. Praca jest wykonywana na zewnątrz. Ustalony dla tej pracy wydatek energetyczny nie przekracza 4500 kJ. W związku z tym pracownik nie jest uprawniony – ani zimą, ani w innych porach roku – do otrzymywania napojów profilaktycznych. Jednak w sytuacji, gdy temperatura spada poniżej 10oC, na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikowi ciepłych napojów.

Prace w pomieszczeniach zamkniętych

Temperatura zewnętrzna (pora roku) nie wpływa w żaden sposób na uprawnienia pracownika zatrudnionego w pomieszczeniach zamkniętych. Prawo pracownika zatrudnionego w takich pomieszczeniach do posiłków regeneracyjnych lub napojów zależy więc wyłącznie od parametrów pomieszczenia (m.in. w zakresie panującej w nim temperatury) oraz od wydatku energetycznego ponoszonego przez organizm pracownika.

Polecamy: PIT-y 2015 (książka + CD)

Sposób udostępnienia napojów i posiłków

Pracodawca powinien zapewnić pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy. W warunkach zimowych zasadniczo pracownikom potrzebne są napoje gorące, dlatego przede wszystkim takie należy zapewnić. Obowiązek dostarczenia napojów profilaktycznych w warunkach zimowych będzie spełniony w sytuacji, gdy pracodawca udostępni pracownikom herbatę i kawę wraz z dostępem do dystrybutora wody pitnej i czajnika.

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Napoje powinny być dostępne dla pracowników w trakcie całej zmiany roboczej. Ilość napojów nie powinna być limitowana.

Posiłek powinien być zapewniony pracownikom w formie jednego dania gorącego. W przepisach określono zakładaną wartość odżywczą posiłku, tj. powinien on zawierać około 50–55% węglowodanów, 30–35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków, ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Dopuszczalne jest również, aby pracownik przyrządzał posiłki we własnym zakresie, z otrzymanych produktów.

Pracownik otrzymuje od pracodawcy w ramach posiłku regeneracyjnego słoik zawierający zupę z wkładką mięsną lub tzw. danie jednogarnkowe (np. gulasz mięsny, gołąbki z mięsem bądź bigos) oraz pieczywo. Posiłek ten pracownik podgrzewa samodzielnie w udostępnionej mu kuchence mikrofalowej. Spożywając posiłek pracownik ma możliwość zaparzenia sobie herbaty lub skorzystania z koncentratu owocowego do rozcieńczenia wodą. Wymóg zapewnienia posiłku regeneracyjnego jest w tej sytuacji spełniony.

W sytuacji gdy pracodawca wydaje pracownikowi talony, kupony czy bony na posiłki profilaktyczne lub składniki do ich przygotowania, istotne jest, aby jednoznacznie wynikało z nich uprawnienie wyłącznie do nabycia posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Organy podatkowe mogą bowiem kwestionować zwolnienie podatkowe w przypadku, gdyby za wydawany mu dokument pracownik miał możliwość nabycia innego asortymentu.

Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Pracodawca wydawał pracownikom, w ramach posiłku profilaktycznego, talony o wartości 15 zł do zrealizowania w bufecie zakładowym. W trakcie kontroli skarbowej okazało się, że pracownicy często wykorzystywali te talony na zakup papierosów dostępnych w bufecie. Spowodowało to zakwestionowanie stosowania zwolnienia podatkowego do wartości talonu wydawanego pracownikom.

Podstawa prawna:

Źródło: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code
Uprawnienia rodzicielskie - QUIZ
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne

REKLAMA

Kadry
Migracja pracownicza po polsku: Nie żądaj podwyżki, bo zastąpi Cię cudzoziemiec. Excel rośnie, państwo znika

W polskich fabrykach trwa cichy eksperyment: jeśli pracownicy chcą podwyżki, zawsze można ich zastąpić tańszymi pracownikami z Azji czy Afryki. W Excelu wszystko się zgadza. Problem w tym, że coraz mniej zgadza się w państwie, wspólnocie i relacjach społecznych.

Zero PIT, zero ZUS i pełny koszt podatkowy: tak rozlicza się benefity żywieniowe, np. kanapki, owoce, przekąski

Jak rozliczać benefity żywieniowe dla pracowników? Pora jednoznacznie rozstrzygnąć tę kwestię. Zero PIT, zero ZUS i pełny koszt podatkowy: tak rozlicza się benefity żywieniowe, np. kanapki, owoce, przekąski.

Wynagrodzenia w Polsce wzrosły o 8,2%, ale dysproporcje międzybranżowe pogłębiają się

Wynagrodzenia w Polsce wzrosły o 8,2%, ale dysproporcje międzybranżowe pogłębiają się. Jak się okazuje przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw w Polsce wzrosło o 8,2% rok do roku, osiągając we wrześniu poziom 8750 zł. Firmy technologiczne, produkcyjne i spożywcze przyciągają wykwalifikowanych specjalistów rosnącymi wynagrodzeniami, podczas gdy branże usługowe, mimo większej liczby ofert, wykazują stabilizację płac.

Do wypalenia zawodowego dochodzi cyfrowe przesycenie. Jak im przeciwdziałać? [WYWIAD]

We współczesnym świecie do niebezpieczeństwa wypalenia zawodowego dochodzi wypalenie cyfrowe. Czy to odpowiednia nazwa? Jak im skutecznie przeciwdziałać? Na pytania infor.pl odpowiada dr hab. Andrzej Silczuk.

REKLAMA

PPK z aktywami blisko 44 mld zł. PFR Portal PPK zapowiada propozycję podniesienia dopłaty rocznej

PPK bije rekordy – aktywa zbliżają się do 44 mld zł, a liczba uczestników rośnie w tempie trzech osób co cztery minuty. Jak zapowiada Marta Damm-Świerkocka z PFR Portal PPK, podczas przeglądu ustawy w 2026 r. pojawi się propozycja zwiększenia dopłaty rocznej, by wzmocnić długoterminowe oszczędzanie.

Zwolnienie z pracy: jakie przyczyny naprawdę akceptują polskie sądy? Oto lista przyczyn i błędy, które kosztują pracodawców fortunę, a pracownikowi dają szansę na wygraną w sądzie

Każdego roku tysiące Polaków odwołuje się do sądów pracy od wypowiedzenia umowy. Statystyki są bezlitosne – pracodawcy przegrywają mnóstwo spraw, bo nie potrafią właściwie uzasadnić zwolnienia. Co musi zawierać wypowiedzenie, żeby sąd uznał je za zasadne? Jakie przyczyny są akceptowane, a jakie błędy prowadzą do przegranej? Przeanalizowaliśmy orzecznictwo i przygotowaliśmy przewodnik.

Grudzień 2025: ważne terminy dla kadr i płac. Są nowości - trzeba pamiętać

Grudzień 2025 r. to szczególny czas, koniec roku i wiele różnych rozliczeń. Działy kadry i płac powinny więc pamiętać o kluczowych terminach na grudzień 2025 r. jak i nowych regulacjach prawnych, które wchodzą w życie właśnie w grudniu 2025 r.

Czy dla państwa tak ważne są składki i podatki - że ograniczy wolność pracy na wybranej podstawie? Decyzja PIP ustalająca stosunek pracy - co nowego?

Co z konstytucyjną wolnością pracy, co z wolą stron, co ze swobodą umów z KC, co ze swobodą kształtowania stosunków prawnych - w tym stosunku pracy? W ostatnich tygodniach w Polsce toczą się zażarte dyskusje wokół projektowanej nowelizacji ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy (PIP). Projekt ten, który miał rozszerzyć kompetencje inspektorów pracy, nie został przyjęty na ostatnim posiedzeniu Stałego Komitetu Rady Ministrów. Co jednak ważniejsze – dyskusja wokół tego konkretnego projektu nie kończy się tutaj. W najbliższych tygodniach rządu ponownie podejmie się prac, bo propozycji było wiele, a organizacje pracodawców czekają na zmiany, które mogłyby złagodzić obawy dotyczące pewności prawa i konsekwencji finansowych dla przedsiębiorców, a z drugiej strony związki zawodowe czekają na szerszą ochronę dla zatrudnionych. A co na to wszystko sami zainteresowani?

REKLAMA

9 wyższych świadczeń dla pracownika od stycznia 2026 r. To trzeba wiedzieć

Pracownicy będą mieli więcej pieniędzy w kieszeni od stycznia. Wraz ze wzrostem minimalnego wynagrodzenia za pracę rosną inne świadczenia. Oto podwyżka 9. ważnych świadczeń pracowniczych w 2026 r.

Komu rząd da podwyżki w 2026 roku, a kogo pominie? Duża grupa pracowników czuje się oszukana

Rozmowy o podwyżkach zakończyły się fiaskiem. 2 grudnia przy jednym stole zasiedli przedstawiciele rządu, resortów finansowych, strona społeczna i pracodawcy. Mimo pełnego składu nie udało się ustalić absolutnie nic. Nie ma porozumienia w sprawie mechanizmu waloryzacji, nie ma terminu podwyżek, a rząd wciąż nie pokazuje żadnych środków na ich sfinansowanie. Związki mówią o poczuciu zdrady i próbie zamrożenia płac kosztem zwykłych pracowników. Rząd odpowiada, że budżet pęka w szwach. Emocje rosną, konflikt narasta, a cały system wchodzi w najbardziej napięty moment od lat.

Zapisz się na newsletter
Kodeks pracy, urlopy, wynagrodzenia, świadczenia pracownicze. Bądź na bieżąco ze zmianami z zakresu prawa pracy. Zapisz się na nasz newsletter.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA