REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Jakub Ziarno
Prawnik z kilkunastoletnim doświadczeniem w obszarze prawa pracy, pracował m.in. jako inspektor Państwowej Inspekcji Pracy, był też redaktorem naczelnym kilku miesięczników i portali o tematyce kadrowej. Obecnie prowadzi działalność doradczą i szkoleniową dla służb kadrowych i pracodawców, jest autorem kilkuset publikacji z zakresu prawa pracy.
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia
Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym. / Fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników oraz dodatkowo w sytuacji, gdy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10oC.

Autopromocja

Za okres zimowy na potrzeby przydzielania pracownikom posiłków regeneracyjnych uważa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Posiłki regeneracyjne

Dla prac wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania posiłków regeneracyjnych ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.

Polecany produkt: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

Pracownicy uprawnieni do posiłków regeneracyjnych

Okres zimowy

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni, gdy:

● w przypadku mężczyzn – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ),
● w przypadku kobiet – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1000 kcal (4187 kJ)

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono powyżej:

● 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn,
● 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet

Służba bhp ustaliła dla pracownika zatrudnionego na stanowisku elektromontera efektywny wydatek energetyczny na poziomie ok. 6500 kJ. W sezonie zimowym pracownik-mężczyzna będzie w związku z tym uprawniony do posiłków regeneracyjnych. W sezonie letnim wydatek energetyczny nie będzie jednak przekraczał obowiązującego limitu. W związku z tym pracodawca nie ma obowiązku zapewniania posiłków regeneracyjnych w okresie od 1 kwietnia do 31 października.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Ustalenie wydatku energetycznego należy do pracodawcy, w imieniu którego zadanie to na ogół wykonuje służba bhp. Służby bhp opierają się przeważnie na jednej z kilku popularnych metod. Do często wybieranych należy metoda Lehmanna. Jest ona dwuetapowa.

Rekomendowany produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem + poradnik w prezencie

Ustalanie wydatku energetycznego według metody Lehmanna

I etap. Ocena pozycji podczas pracy i oszacowanie wydatku energetycznego wynikającego w utrzymania tej pozycji.

II etap. Ocena głównych grup mięśni wykonujących czynności i ustalenie związanego z tym wydatku energetycznego.

Ustalenia wydatku energetycznego dokonuje się przez zsumowanie wyników z pierwszego i drugiego etapu.

Napoje profilaktyczne

Poziom wydatku energetycznego uprawniający do otrzymywania napojów w sezonie zimowym ustalono na poziomie identycznym, jak w przypadku posiłków profilaktycznych w okresie zimowym (tj. powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet). Dodano jednak inną okoliczność obligującą pracodawcę do zapewnienia napojów, tj. przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 10oC.

Obowiązki pracodawców podczas mrozów

Pracownik zajmuje się układaniem palet z towarem przy użyciu wózka widłowego. Praca jest wykonywana na zewnątrz. Ustalony dla tej pracy wydatek energetyczny nie przekracza 4500 kJ. W związku z tym pracownik nie jest uprawniony – ani zimą, ani w innych porach roku – do otrzymywania napojów profilaktycznych. Jednak w sytuacji, gdy temperatura spada poniżej 10oC, na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikowi ciepłych napojów.

Prace w pomieszczeniach zamkniętych

Temperatura zewnętrzna (pora roku) nie wpływa w żaden sposób na uprawnienia pracownika zatrudnionego w pomieszczeniach zamkniętych. Prawo pracownika zatrudnionego w takich pomieszczeniach do posiłków regeneracyjnych lub napojów zależy więc wyłącznie od parametrów pomieszczenia (m.in. w zakresie panującej w nim temperatury) oraz od wydatku energetycznego ponoszonego przez organizm pracownika.

Polecamy: PIT-y 2015 (książka + CD)

Sposób udostępnienia napojów i posiłków

Pracodawca powinien zapewnić pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy. W warunkach zimowych zasadniczo pracownikom potrzebne są napoje gorące, dlatego przede wszystkim takie należy zapewnić. Obowiązek dostarczenia napojów profilaktycznych w warunkach zimowych będzie spełniony w sytuacji, gdy pracodawca udostępni pracownikom herbatę i kawę wraz z dostępem do dystrybutora wody pitnej i czajnika.

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Napoje powinny być dostępne dla pracowników w trakcie całej zmiany roboczej. Ilość napojów nie powinna być limitowana.

Posiłek powinien być zapewniony pracownikom w formie jednego dania gorącego. W przepisach określono zakładaną wartość odżywczą posiłku, tj. powinien on zawierać około 50–55% węglowodanów, 30–35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków, ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Dopuszczalne jest również, aby pracownik przyrządzał posiłki we własnym zakresie, z otrzymanych produktów.

Pracownik otrzymuje od pracodawcy w ramach posiłku regeneracyjnego słoik zawierający zupę z wkładką mięsną lub tzw. danie jednogarnkowe (np. gulasz mięsny, gołąbki z mięsem bądź bigos) oraz pieczywo. Posiłek ten pracownik podgrzewa samodzielnie w udostępnionej mu kuchence mikrofalowej. Spożywając posiłek pracownik ma możliwość zaparzenia sobie herbaty lub skorzystania z koncentratu owocowego do rozcieńczenia wodą. Wymóg zapewnienia posiłku regeneracyjnego jest w tej sytuacji spełniony.

W sytuacji gdy pracodawca wydaje pracownikowi talony, kupony czy bony na posiłki profilaktyczne lub składniki do ich przygotowania, istotne jest, aby jednoznacznie wynikało z nich uprawnienie wyłącznie do nabycia posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Organy podatkowe mogą bowiem kwestionować zwolnienie podatkowe w przypadku, gdyby za wydawany mu dokument pracownik miał możliwość nabycia innego asortymentu.

Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Pracodawca wydawał pracownikom, w ramach posiłku profilaktycznego, talony o wartości 15 zł do zrealizowania w bufecie zakładowym. W trakcie kontroli skarbowej okazało się, że pracownicy często wykorzystywali te talony na zakup papierosów dostępnych w bufecie. Spowodowało to zakwestionowanie stosowania zwolnienia podatkowego do wartości talonu wydawanego pracownikom.

Podstawa prawna:

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Uprawnienia rodzicielskie
    certificate
    Jak zdobyć Certyfikat:
    • Czytaj artykuły
    • Rozwiązuj testy
    • Zdobądź certyfikat
    1/10
    Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
    nie ma takiej możliwości
    3
    6
    9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
    Następne
    Kadry
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    BHP: Bony, talony, kupony zamiast posiłku profilaktycznego. Kiedy i komu przysługują, kto wydaje

    Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych mają prawo do posiłków profilaktycznych. Zamiast posiłku w formie dania gorącego pracodawca może im przekazać bony, talony, kupony i inne dowody uprawniające do otrzymania produktów spożywczych lub posiłku.

    Profilaktyk - czy ten zawód medyczny ochroni nas przed kolejną epidemią?

    Profilaktyk - czy ten zawód medyczny ochroni nas przed kolejną epidemią? Profilaktyk będzie się zajmował oceną sytuacji zdrowotnej i społecznej populacji, jej potrzeb, określaniem priorytetów jak i opracowywaniem danych epidemiologicznych. Trzeba wiedzieć, że od dnia 26 marca obowiązują nowe zawody medyczne, takie jak: profilaktyk, asystentka stomatologiczna, elektroradiolog, higienistka stomatologiczna, instruktor terapii uzależnień, opiekun medyczny, optometrysta, ortoptystka, podiatra, protetyk słuchu, technik farmaceutyczny, technik masażysta, technik ortopeda, technik sterylizacji medycznej, terapeuta zajęciowy.

    Terapeuta zajęciowy - nowość, szczególnie dla niepełnosprawnych

    Terapeuta zajęciowy, często pracuje z osobami wykluczonymi społecznie (chorymi, niepełnosprawnymi, starszymi, bezrobotnymi). Często wykorzystuje różnorodne metody aktywności życiowej pacjentów, stara się przeciwdziałać powstawaniu przewlekłego stanu chorobowego lub trwałego kalectwa oraz wspierać podopiecznego w przystosowaniu do życia w społeczności szpitalnej i pozaszpitalnej. Głównymi zadaniem terapeuty zajęciowego jest dobór odpowiednich form terapii, dostosowanych do stanu zdrowia, potrzeb, zainteresowań i możliwości podopiecznego. Trzeba wiedzieć, że to nowy zawód medyczny.

    Dożywotnie świadczenie honorowe: Co miesiąc dodatkowe 6246,13 zł od ZUS

    Świadczenie honorowe to dodatkowe pieniądze od ZUS dla osób, które ukończyły 100 lat życia. Od 1 marca 2024 r. kwota świadczenia honorowego dla nowych stulatków wynosi 6246,13 zł brutto.

    REKLAMA

    Rada Ochrony Pracy: Marszałek Sejmu Szymon Hołownia wręczył akty powołania członkom Rady

    27 marca 2024 r. Szymon Hołownia, marszałek Sejmu RP, powołał nową Radę Ochrony Pracy. Akty powołania na nową kadencję odebrało 25 członków Rady.

    10000 zł brutto – ile to netto?

    10000 zł brutto wynagrodzenia - ile to netto? Umowa o pracę zawiera wynagrodzenie brutto, od którego należy odjąć składki ZUS, składkę zdrowotną i zaliczkę na podatek. Pozostaje wynagrodzenie netto. Oblicz za pomocą kalkulatora, ile na rękę z 10000 zł brutto otrzyma pracownik.

    Wybierasz się do urzędu, ZUS-u , czy na pocztę w Wielki Piątek? Lepiej sprawdź, które placówki są czynne

    Wielki Piątek nie jest dniem wolnym od pracy, ale nie wszystkie urzędy będą otwarte. Niektóre urzędy marszałkowskie i gminne będą zamknięte, a inne skrócą godziny pracy do 13:00.

    Pracownicy chcą zmienić pracodawcę - raport z rynku pracy

    Aż 45% pracowników w Polsce chce zmienić pracodawcę - taka informacja wynika z raportu "Barometr Rynku Pracy".

    REKLAMA

    Urlop bezpłatny a zapis do PPK

    Urlop bezpłatny - jak wpływa na zapis do PPK? Okazuje się, że nie każda nieobecność w pracy przeszkadza w „zapisaniu” do PPK. Kiedy urlop bezpłatny opóźni zapis do PPK?

    Emerytury niższe od kwietnia 2024 r. - kiedy przejść na emeryturę?

    Emerytury będą niższe od 1 kwietnia 2024 r. - od tego dnia obowiązuje nowa tablica średniego dalszego trwania życia z GUS. Kiedy przejść na emeryturę? Którą tablicę ZUS bierze pod uwagę - z momentu złożenia wniosku o emeryturę czy osiągnięcia wieku emerytalnego?

    REKLAMA