Posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym
W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników oraz dodatkowo w sytuacji, gdy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10oC.
Za okres zimowy na potrzeby przydzielania pracownikom posiłków regeneracyjnych uważa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
reklama
reklama
Posiłki regeneracyjne
Dla prac wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania posiłków regeneracyjnych ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.
Polecany produkt: Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń
Pracownicy uprawnieni do posiłków regeneracyjnych
Okres zimowy |
Okres letni |
Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni, gdy: ● w przypadku mężczyzn – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ), |
Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono powyżej: ● 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn, |
Służba bhp ustaliła dla pracownika zatrudnionego na stanowisku elektromontera efektywny wydatek energetyczny na poziomie ok. 6500 kJ. W sezonie zimowym pracownik-mężczyzna będzie w związku z tym uprawniony do posiłków regeneracyjnych. W sezonie letnim wydatek energetyczny nie będzie jednak przekraczał obowiązującego limitu. W związku z tym pracodawca nie ma obowiązku zapewniania posiłków regeneracyjnych w okresie od 1 kwietnia do 31 października.
Ustalenie wydatku energetycznego należy do pracodawcy, w imieniu którego zadanie to na ogół wykonuje służba bhp. Służby bhp opierają się przeważnie na jednej z kilku popularnych metod. Do często wybieranych należy metoda Lehmanna. Jest ona dwuetapowa.