Karty żywieniowe dla pracowników a składki ZUS
REKLAMA
REKLAMA
Zakup kart żywieniowych pozwoliłby pracownikom płacić za posiłki w wielu punktach gastronomicznych. Czy takie karty są zwolnione ze składek na ZUS?
REKLAMA
Karty, których przeznaczeniem jest dofinansowanie przez pracodawcę posiłków pracownikom są – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnopodatkowymi – zwolnione ze składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do kwoty 190 zł miesięcznie na jedną zatrudnioną osobę. Oznacza to wiele korzyści dla pracodawcy. Oprócz znacznych oszczędności finansowych dla firmy, menedżerowie otrzymują skuteczne narzędzie motywacyjne, które wpływa na poprawę efektywności i wydajności pracy zespołu.
Zobacz także: Jak przyznawać świadczenia z zfśs, by były wyłączone z podstawy wymiaru składek
Karta żywieniowa jako narzędzie motywacyjne
Początek roku to dobry moment na wybór odpowiedniego systemu motywacyjnego dla zatrudnionych osób. Z bogatej oferty świadczeń pozapłacowych pracodawcy coraz częściej wybierają dofinansowanie pracownikom posiłków. Potwierdzają to badania niezależnego Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia, przeprowadzone na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services – wynika z nich, że aż 27 proc. dużych firm w większych miastach w Polsce decyduje się właśnie na ten rodzaj świadczeń. Badania pokazują również, że systematycznie rośnie liczba firm, które wybierają w tym zakresie nowoczesne rozwiązania w postaci kart żywieniowych, którymi zatrudnieni mogą płacić w punktach gastronomicznych, takich jak restauracje, bary, kawiarnie czy stołówki pracownicze.
Karty żywieniowe to doskonałe rozwiązanie motywacyjne, które wpływa na wzrost efektywności i wydajności pracy. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), właściwe odżywianie może zwiększyć wydajność pracowników aż o 20 proc., a taki właśnie cel przyświeca finansowaniu posiłków przez pracodawców. Firmy dbają o zdrowie swojego personelu, a jednocześnie zależy im na wdrażaniu rozwiązań pozytywnie wpływających na efektywność biznesu. Dlatego wybierają takie świadczenia, które, z jednej strony, pozwalają optymalizować koszty, a z drugiej, stanowią konkretną wartość dla pracownika.
Polecamy również: Zasiłki i inne świadczenia
Zwolnienie z ZUS
Karty żywieniowe są świadczeniami, których zastosowanie powoduje też konkretne oszczędności dla firmy. Korzyść finansowa pracodawcy polega na tym, że do kwoty 190 zł miesięcznie na jednego pracownika nie nalicza się składek ZUS od świadczeń związanych z zapewnieniem zatrudnionym posiłków. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne w przypadku pracowników, stosownie do § 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (rozporządzenie), stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy. Jednocześnie jednak rozporządzenie przewiduje wyłączenia z podstawy wymiaru składek niektórych świadczeń. I tak, zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia, podstawy wymiary składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł. Zwolnienie dotyczy zatem sytuacji, w której pracodawca na własny koszt udostępnia posiłki pracownikom – bez względu na formę tego udostępnienia.
Przedsiębiorca może zatem prowadzić stołówkę pracowniczą lub wręczyć pracownikom karty lunchowe i w ten sposób zapewnić im dofinansowanie do posiłków. W praktyce oznacza to, że pracodawca, który zatrudnia 100 pracowników i zdecyduje się dofinansować im posiłki, dzięki zwolnieniu ze składki ZUS może oszczędzić nawet 45 tys. zł w skali roku. Warto zaznaczyć też, że zakup takich kart to dla zakładu pracy koszt uzyskania przychodu. Zwolnienie ze składki ZUS to także oszczędność dla samych pracowników.
Polecamy serwis: ZUS
Dofinansowanie posiłków to skuteczny i efektywny kosztowo sposób na budowanie lojalności zatrudnionych – ciepły posiłek w pracy to więcej sił i motywacji do działania. Karty lunchowe to celowe motywatory pozapłacowe wpływające na efektywność i wydajność pracy, a także długofalowa inwestycja, która w perspektywie czasu obniża również ilość absencji pracowników spowodowanych problemami zdrowotnymi. Ze względu na dostępność ulgi związanej ze składkami na ubezpieczenie społeczne i na wymierne korzyści finansowe, świadczenie polegające na sfinansowaniu przez pracodawcę posiłków staje się coraz bardziej popularne w polskich przedsiębiorstwach.
Doradca podatkowy w kancelarii Ożóg i Wspólnicy. Współautorka kilku edycji komentarzy do ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz od osób fizycznych, autorka publikacji dotyczących podatków
Zadaj pytanie: Forum Kadry
dominika.dragan-berestecka@ozog.pl
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat