Kategorie

Jakich błędów należy się wystrzegać w trakcie business lunchu?

Stanisław Krajski
Jestem dyrektorem w dużej korporacji. Często jestem zapraszany na lunch czy kolację służbową, często sam też zapraszam swoich kontrahentów. Zawsze jednak mam problem przy wyborze restauracji, menu, wina. Zastanawiam się też, kiedy rozpocząć rozmowę o sprawach biznesowych, jak kłaść serwetę, która zwykle leży obok talerzyka. Jeśli zapraszam kobietę, na ile mam jej okazywać szacunek należny płci, by nie zostać posądzonym o brak kultury.

Gdy zapraszamy kogoś do restauracji na business lunch, wytwarzamy sytuację taką samą jakbyśmy kogoś zapraszali do własnego domu – odpowiadamy w pełni za wszystkie wady, niedogodności związane z lokalem czy serwowanymi tam potrawami i napojami.

Wybór restauracji

Podstawowym błędem jest zaproszenie kogoś na biznes lunch do nieznanego nam lokalu. Restaurację należy wcześniej drobiazgowo sprawdzić: spróbować serwowanych tam potraw i napojów, zorientować się, czy nie odwiedzają jej nieodpowiednie osoby, czy posiada fachową obsługę. Wcześniej też należy wybrać odpowiedni stolik (najlepiej znajdujący się w oddzielnym pomieszczeniu; nie może znajdować się obok drzwi, wejścia do toalety, kuchni, blisko źródła muzyki). Kolejnym błędem, który możemy popełnić, jest skrytykowanie wobec naszego gościa czegokolwiek w restauracji (nie krytykujemy lokalu, który sami wybraliśmy, tak jak nie krytykuje się własnego domu). Jeśli coś szwankuje, należy na to zwrócić uwagę obsłudze w taki sposób, by nasz gość tego nie zauważył. Jeżeli sami jesteśmy stroną zapraszaną, również niczego nie krytykujemy.

Gdy gościem jest kobieta

Reklama

Z jednej strony, business lunch to sytuacja półoficjalna, nieco już również towarzyska, z drugiej zaś, jak podkreśla to wiele podręczników etykiety biznesu, mężczyźni powinni jednak w ramach stosunków służbowych okazywać kobietom kurtuazję należną płci (pod warunkiem że nie ma to negatywnego wpływu na sprawy służbowe).

Tak więc np. mężczyzna powinien zaczekać aż kobieta pierwsza poda mu dłoń przy powitaniu, może pocałować ją wtedy w rękę, pamiętając, że nie wolno tego robić na świeżym powietrzu oraz nie wolno podnosić podanej przez kobietę ręki do ust (należy się schylić). Mężczyzna może również odsunąć kobiecie krzesło przy stoliku, gdy będzie chciała usiąść. W szatni można zastosować procedury właściwe dla towarzyskiego savoir-vivre, pomagając jej rozebrać się i ubrać. Należy pamiętać, że najpierw ubiera się mężczyzna, a potem pomaga ubrać się kobiecie, by nie czekała na niego w płaszczu, narażając się tym samym na przegrzanie.


W drodze do stolika

Po wejściu do restauracji nie możemy popełniać dwóch kardynalnych i często pojawiających się błędów: nie bierzemy „po drodze”, dla zyskania czasu, menu. Siadamy przy wskazanym nam stoliku i czekamy aż kelner sam przyniesie nam kartę. Nie wzywamy też kelnera, wołając go czy machając do niego ręką. Nasze potrzeby należy sygnalizować mu wzrokiem lub nieznacznym skinieniem głowy.

Problematyczna serweta

W dobrej restauracji na stole przy naszym nakryciu powinna znajdować się serwetka. Należy wówczas zastosować się do kilku poniższych zasad.

  • Zasada 1 – serwetę kładziemy na kolanach, nigdy nie zakładamy jej pod szyję.
  • Zasada 2 – serwetę kładziemy na swoje kolana dopiero po przyjęciu zamówienia przez kelnera, a nie zaraz po zajęciu miejsca przy stoliku.
  • Zasada 3 – kładąc serwetę, pamiętamy, żeby lewa strona dotykała naszych kolan.

Wybór menu i wina

Reklama

Nie proponujemy naszemu gościowi potraw, których jedzenie jest szczególnie trudne i może narazić go na śmieszność czy choćby spowodować, że się speszy (np. ryba w całości, sushi). Najlepiej zatem zaproponować kilka potraw do wyboru, i to raczej z klasyki kuchni europejskiej (np. sałatka Waldorff, fricassee, antrykot, zrazy nelsońskie, Chateaubriand, Creme brulée), która wszystkim z reguły smakuje.

W dzisiejszych czasach nie obowiązuje już ściśle reguła picia określonych gatunków wina do określonych typów potraw. Nie trzeba już serwować koniecznie białego wina do ryby. Lepiej jednak nie ignorować starych zasad i nie podawać np. do dziczyzny wina, które przeznaczone jest do makaronu. Jedna podstawowa zasada obowiązuje jednak bezwzględnie nadal, a jej złamanie jest poważnym błędem. Wina wytrawne pijemy w następującej kolejności: lekkie białe, cięższe białe, różowe, lekkie czerwone, ciężkie czerwone. Jeśli zatem sięgniemy po wino różowe, nie możemy już wracać do wina białego. Pozostajemy albo przy winie różowym, albo zmieniamy je na czerwone.

Błędem często popełnianym przez Polaków, świadczącym o braku kultury wina, jest ujmowanie kieliszka z winem za czaszę. Zmieniamy w ten sposób temperaturę wina i psujemy jego smak. Przy okazji zostawiamy nieeleganckie odciski palców na kieliszku, a podczas toastu, gdy stukamy się kieliszkami, nasz kieliszek wydaje brzydki dźwięk. Kieliszek powinniśmy zawsze trzymać za nóżkę w dwóch trzecich jej wysokości.


Zachowanie przy stole

Znacznym błędem, który będzie świadczył o braku ogłady, jest zabranie naszemu sąsiadowi przy stole kieliszka albo talerzyka z sałatką czy talerzyka z chlebem. Amerykanie, którzy często popełniają ten błąd i zarazem bardzo się go obawiają, stosują następujący zabieg: bezpośrednio przed dojściem do stolika wyciągają przed siebie na chwile ręce i składają kciuk i palec wskazujący w kółeczko. Patrząc na lewą dłoń widzą w ten sposób literkę „b” (bread – mój chleb, a co za tym idzie, moja sałatka są po mojej lewej stronie). Patrząc na prawą dłoń widzą literkę „d” (drink – mój kieliszek jest po mojej prawej stronie). W czasach PRL-u Polacy nabyli dziwnych, z punktu widzenia etykiety, związanych z chlebem, nawyków: chcąc zagryzać chlebem jakąś potrawę, kładą kromkę chleba na krawędzi głównego talerza, smarują ją ewentualnie masłem, i odgryzają po kawałku w trakcie jedzenia potrawy; gdy mają do dyspozycji wędlinę czy ser żółty, robią sobie kanapkę i jedzą ją, trzymając ją w ręku. To duży błąd. Porcję chleba lub bułkę należy przełożyć, najlepiej szczypcami lub specjalnym widelcem, na swój talerzyk do pieczywa i jedząc jakąś potrawę widelcem i nożem, w tym wędliny i ser, odłamywać malutkie kawałki, takie na jeden kęs i ewentualnie smarować je masłem.

O czym rozmawiać

Błędem jest rozpoczęcie rozmowy na temat biznesu na początku lunchu lub w trakcie jedzenia potraw. Rozmowę na tematy służbowe zaczynamy przy kawie, wcześniej prowadząc small talk (rozmowę o niczym), a następnie rozmowę towarzyską (najlepiej o kulturze). Podczas small talk i rozmowy towarzyskiej popełniamy często dwa błędy: zajmujemy więcej niż 50 proc. czasu rozmowy (powinniśmy zmierzać do tego, by to zaproszona osoba mówiła) i nie realizujemy zasady aktywnego słuchania. Podczas gdy druga osoba mówi, należy przerwać jedzenie i picie, patrzeć na nią oraz zadawać pytania.


Chcesz dowiedzieć się więcej, sięgnij po naszą publikację
Czas pracy 2021. Planowanie, rozliczanie i ewidencja
Czas pracy 2021. Planowanie, rozliczanie i ewidencja
Tylko teraz
Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

Komentarze(0)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Kadry
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail

    Kalkulator wynagrodzeń Polski Ład - zlecenie 2022

    Kalkulator wynagrodzeń od umów zlecenie w 2022 r. - jak Polski Ład wpłynie na wysokość wynagrodzenia netto przy zleceniu?

    IOSKU: ile masz na koncie w ZUS?

    IOSKU czyli informacja o tym, ile masz na koncie w ZUS. Jak sprawdzić? Ile wyniesie przyszła emerytura?

    Polski Ład - kalkulator wynagrodzeń, umowa o pracę

    Polski Ład - kalkulator wynagrodzeń pozwala obliczyć dla umowy o pracę wysokość pensji netto, zaliczki na podatek dochodowy oraz składki na ubezpieczenie społeczne w 2022 r.

    Lista obecności a ewidencja czasu pracy – różnice

    Lista obecności pracowników - czy jest obowiązkowa? Czy zastępuje ewidencję czasu pracy? Jakie informacje można zamieścić w tych dokumentach kadrowych? Czy można prowadzić je w elektroniczny sposób? Wyjaśniamy w artykule.

    Pracodawca dyskryminuje pracownika - co można zrobić?

    Dyskryminacja w pracy - kiedy można mówić o nierównym traktowaniu pracowników? Co można zrobić, kiedy pracodawca dyskryminuje pracownika?

    Wpłaty do PPK także od wynagrodzenia po ustaniu zatrudnienia

    Wpłaty do PPK nalicza się także od wynagrodzenia wypłaconego uczestnikowi PPK po ustaniu zatrudnienia. Czy nalicza się je od nagrody stanowiącej podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe? Jeśli tak, to w jakiej wysokości procentowej?

    Ile wynosi najniższa krajowa?

    Najniższa krajowa w 2021 i 2022 r. - ile wynosi brutto i netto? Jaka jest stawka godzinowa? Oto kalkulator wynagrodzeń.

    Praca zdalna w Kodeksie pracy - zmiany w projekcie

    Praca zdalna w Kodeksie pracy - jest nowa wersja projektu nowelizacji. Co się zmieni?

    Rejestracja w urzędzie pracy a umowa zlecenie, dzieło, działalność

    Rejestracja w urzędzie pracy - czy bezrobotny może wykonywać pracę na podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło lub prowadzić działalność nierejestrowaną?

    Prezeska, prawniczka, psycholożka - kobiety o feminatywach

    Feminatywy - jakim językiem pisane są oferty pracy? Jak kobiety oceniają żeńskie nazwy stanowisk, np. prezeska, prawniczka, psycholożka? Oto wyniki badania.

    Zezwolenie na pracę sezonową dla cudzoziemca - jak uzyskać [PORADNIK]

    Zezwolenie na pracę sezonową dla cudzoziemca. Od 1 stycznia 2018 roku obowiązują nowe regulacje prawne dotyczące cudzoziemców świadczących prace sezonową. O zezwolenie typu S, czyli na pracę sezonową, mogą ubiegać się pracodawcy, którzy planują zatrudnić obcokrajowców do pracy w rolnictwie, ogrodnictwie lub turystyce.

    Błędy w umowie o pracę - jak je poprawić?

    Błędy w umowie o pracę w zakresie wynagrodzenia i innych świadczeń - jak je poprawić?

    Pracodawcy nie chcą pracy zdalnej [BADANIE]

    Praca zdalna nie jest dla pracodawców najlepszym rozwiązaniem. Prawie wszyscy chcą powrotu do biur. Wprowadzą elastyczne godziny rozpoczęcia i zakończenia pracy.

    Udzielanie zaległego urlopu wypoczynkowego - ustawa o covid-19

    Zaległy urlop wypoczynkowy - jak udzielić zgodnie z ustawą o COVID-19?

    Urząd pracy pomoże zmienić pracę

    Urząd pracy pomoże zmienić pracę i kwalifikacje pracownika. Obecnie skupia się na zatrudnianiu bezrobotnych. Rząd chce rozszerzyć jego kompetencje.

    Utrata pracy i finanse - obawy pracowników

    Utrata pracy i finanse to główne zmartwienia polskich pracowników. Ratują ich jednak deficyty kadrowe.

    Ukąszenie kleszcza a wypadek przy pracy - obowiązki pracodawcy

    Ukąszenie kleszcza - czy to może być wypadek przy pracy? Czy pracodawca zatrudniający pracowników do pracy na świeżym powietrzu ma obowiązek zabezpieczenia ich przed kleszczami?

    Sygnalista w firmie od 17 grudnia 2021 r. - co z ustawą?

    Sygnalista w firmie musi być wdrożony od 17 grudnia 2021 r. Polska musi implementować przepisy unijne do 16 grudnia tego roku. Co z ustawą o sygnalistach?

    Urlop wypoczynkowy - kalkulator

    Urlop wypoczynkowy - kalkulator wymiaru urlopu wypoczynkowego pozwala wyliczyć, ile dni urlopu przysługuje pracownikowi.

    Piloci wycieczek i przewodnicy turystyczni - zwolnienie z ZUS

    Piloci wycieczek i przewodnicy turystyczni mogą składać wnioski o zwolnienie z ZUS za lipiec, sierpień i wrzesień 2020 r. Do kiedy? Jakie warunki należy spełnić?

    Sklepiki szkolne - Tarcza Antykryzysowa

    Sklepiki szkolne - Tarcza Antykryzysowa przyznaje postojowe i zwolnienie z ZUS. Jakie kody PKD? Jakie warunki należy spełnić? Do kiedy złożyć wniosek?

    Sklepiki szkolne, piloci wycieczek i przewodnicy - wsparcie z ZUS

    Sklepiki szkolne, piloci wycieczek i przewodnicy - wsparcie z ZUS otrzymują wsparcie z ZUS. Mogą liczyć na postojowe i zwolnienie z opłacania składek. Do kiedy można składać wnioski?

    Minimalna płaca w 2022 r. brutto netto

    Minimalna płaca w 2022 r. wyniesie 3000 zł brutto. Ile to netto?

    Emerytura brutto netto - kalkulator

    Emerytura brutto - ile to netto? Kalkulator emerytalny pozwala ustalić wysokość emerytury. Oblicz.

    Ochrona przedemerytalna - ile lat?

    Ochrona przedemerytalna - ile lat trwa ochrona przed zwolnieniem? Od ilu lat pracownika zaczyna obowiązywać pracodawcę?