REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dietetyk w pracy - nowy sposób dbania o zdrowie pracowników

Dietetyk w pracy - nowy sposób dbania o zdrowie pracowników
Dietetyk w pracy - nowy sposób dbania o zdrowie pracowników
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Dietetyk w pracy czyli nowy sposób dbania o zdrowie pracowników. Okazuje się, że praca zdalna ma wpływ na niezdrowe nawyki żywieniowe i problemy z nadwagą pracowników. Jak pracodawcy mogą wesprzeć zdrowie pracowników?

Dietetyk od pracodawcy - nowy sposób wsparcia zdrowia pracowników

Epidemia nadwagi i otyłości to szybko rosnący problem XXI wieku. Jej konsekwencje ponoszą również pracodawcy, których pracownicy są mniej efektywni i nieobecni w pracy z powodu metabolicznych chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. Jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, dlatego współpraca z dietetykiem jest coraz częstszym sposobem pracodawców na wsparcie zdrowia pracowników.

Autopromocja

Praca zdalna przyczynia się do nadwagi

Jak pokazały wyniki badania Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, zrealizowanego w pierwszej połowie 2020 roku na próbie 1055 respondentów, aż 40% z nich miało już wówczas nieprawidłową masę ciała. Badanie ujawniło, że dieta pracujących Polaków była uboga w warzywa i owoce - 50% pracujących Polaków nie jadło codziennie owoców, 40% warzyw, a niezdrowe podjadanie i nadużywanie słodyczy dotyczyło 86% zapytanych. To niezdrowe nawyki zwiększające ryzyko otyłości i innych chorób. Kolejne badanie Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”, które wykonano na przełomie 2020 i 2021 roku pokazało, że aż 44% respondentów przytyło w okresie pracy zdalnej. Najwięcej z nich przytyło wówczas między 4 kg a 6 kg. Przyrost masy ciała zauważyła u siebie ponad połowa badanych osób, które deklarowały negatywne odczucia związane z pracą zdalną, jak przygnębienie czy stres. Co trzeci respondent zauważył, że pracując w okresie pandemii częściej niż wcześniej zajadał także stres.

- Okazało się, że dla wielu pracowników home office stał się żywieniową pułapką. Chociaż pracujący Polacy dostrzegli, że mają więcej czasu na dbanie o dietę i 43% z nich zaczęło jadać regularniej, to nie zawsze odżywiali się we właściwy sposób. Powielano popełniane wcześniej błędy żywieniowe, sięgano po łatwo dostępne produkty, które akurat były pod ręką. Efektem był wzrost masy ciała i pogłębienie problemów zdrowotnych, które utrudniają efektywne funkcjonowanie zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. W ostatnich miesiącach wiele osób wróciło do biur lub funkcjonuje w trybie hybrydowym. Żywieniowa rutyna dnia codziennego wywrócona do góry nogami podczas przejścia na home office na nowo musi zostać zbudowana. Niestety często wracamy do złych nawyków żywieniowych w biurze lub powielamy błędy w odżywianiu na home office, dlatego istotne jest wsparcie w tej kwestii także ze strony pracodawców.– komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Edukacja pracowników o nawykach żywieniowych

W interesie pracodawców, co podkreśla m.in. WHO jest uświadamianie pracowników, jak ważna jest zmiana nawyków żywieniowych dla ich zdrowia. Organizacja ta od wielu lat przyznaje, że miejsce pracy to najlepsze miejsce do tego, by taką edukację prowadzić i skutecznie przeciwdziałać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Pracodawca, który otacza pracowników opieką dietetyczną, wychodząc poza ramy standardowej opieki medycznej, wykazuje troskę o zdrowie swojej załogi. Jest także świadomy zagrożeń, wynikających ze złych nawyków żywieniowych, przekładających się na spadek odporności, zmęczenie a w konsekwencji również obniżenie efektywności pracy i działalności firmy. 

Dietetyk w firmie - benefit pozapłacowy

- Wizyty dietetyka w firmach są coraz częstszym sposobów pracodawców na wsparcie zdrowia pracowników. Są one prowadzone w formie wykładów, indywidualnych konsultacji z analizą składu ciała, prelekcji dietetycznych, realizowanych w siedzibie klienta lub w trybie zdalnym w postaci webinarów. Takie spotkania to dobry sposób na przekazanie wiedzy z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania dużej ilości osób w jednym czasie, a więc działań na szeroką skalę. Część firm decyduje się również na rozbudowane działania łączące ze sobą powyższe aktywności w wieloletnie programy żywieniowe, aby wesprzeć kompleksowo pracowników i umożliwić im długoterminową współpracę z dietetykiem, a co za tym idzie osiągnięcie celu i trwanie w nim. Programy żywieniowe w firmach pozwalają zatem na edukowanie pracowników grupowo oraz objęcie ich indywidualną opieką. Z obydwu form działania pracownicy niezwykle chętnie korzystają, co pokazuje skalę zapotrzebowania na wsparcie tego typu.– mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Programy prozdrowotne

Programy prozdrowotne warto wdrażać w miejscu pracy, bez względu czy jest ona realizowana w biurze czy zdalnie. Ich fundamentem powinno być budowanie w organizacji nawyków żywieniowych w różnych formach, jak na przykład: newslettery, piramidy żywieniowe, mailingi, czy webinaria i indywidualna współpraca ze specjalistami z zakresu dietetyki. Duże znaczenie ma także stwarzanie w ciągu dnia pracy dobrej okazji pracownikom do wybierania zdrowszych produktów. Może być to realizowane na przykład w formie owocowych skrzynek regularnie dostarczanych dla pracowników w biurach i zakładach pracy, a w przypadku pracy zdalnej także na home office. Dostawy owoców do firmy mogą być elastycznie dostosowane do konkretnych potrzeb.

Pracodawcy zaczynają dostrzegać, że wsparcie dietetyka w organizacji to forma dbałości o profilaktykę zdrowotną pracowników, która w perspektywie może przynieść korzyści ekonomiczne. Środki zainwestowane przez firmę w taką współpracę mogą obniżyć poziom absencji pracowników, wzrost efektywności przez mniejszą fluktuację pracowników, mniejszą ilość zwolnień i obniżenie prezentyzmu.

Podsumowanie

Przez wiele lat wsparcie zdrowia pracownika ograniczało się do przestrzegania przepisów BHP i podstawowej opieki zdrowotnej. Pandemia jednak uświadomiła wielu pracodawcom, jak ważne jest wdrażanie bardziej kompleksowych rozwiązań, które wspierają zdrowie fizyczne i psychiczne pracowników. Już pod ponad 10 lat obserwujemy w Polsce rosnący trend wprowadzania zdrowej żywności do przestrzeni biurowych i zakładów produkcyjnych jako narzędzie do tworzenia zdrowych nawyków żywieniowych, ale potrzeby pracowników są dużo większe. Kolejnym krokiem, który wykonuje coraz więcej pracodawców jest zaangażowanie się w realizację firmowych programów prozdrowotnych we współpracy m.in. z dietetykami.

Źródło: Dailyfruits

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Uprawnienia rodzicielskie
    certificate
    Jak zdobyć Certyfikat:
    • Czytaj artykuły
    • Rozwiązuj testy
    • Zdobądź certyfikat
    1/10
    Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
    nie ma takiej możliwości
    3
    6
    9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
    Następne
    Kadry
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Nowe przepisy dla rolników od 7 marca 2024 r. Zmiany dot. BHP przy obsłudze ciągników, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

    W czwartek 7 marca 2024 r. wchodzi w życie nowe rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 14 lutego 2024 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie. Jakie zasady BHP wynikają z tego rozporządzenia? Co muszą wiedzieć rolnicy?

    Posiłki profilaktyczne. Czy nadejście wiosny zwalnia pracodawców z obowiązku wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom

    Mamy dopiero początek marca, ale temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni Celsjusza sugerują koniec zimy i początek wiosny. Czy oznacza to, że pracodawca może zaprzestać wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne na otwartej przestrzeni podczas zimy?

    Można zarobić 7500 zł za miesiąc. I to na początku kariery. Co trzeba zrobić, że dostać taką pracę?

    7500 zł może zarobić student lub absolwent na płatnym stażu. Na chętnych czeka ponad 50 firm w 14 miastach Polski. Oferują stażystom wynagrodzenia w wysokości co najmniej 4500 zł. 1 marca 2024 r. ruszył nabór aplikacji w dwudziestej pierwszej edycji Programu Kariera. Kto może wziąć w nim udział?

    Podwyżka wynagrodzeń dla młodocianych pracowników od 1 marca 2024 r. W czasie nauki zawodu młodociany może zarobić nawet 754,04 zł

    Młodociani zatrudnieni w celu przygotowania zawodowego dostają podwyżki wynagrodzeń. Począwszy od 1 marca 2024 r. obowiązują nowe stawki, których podstawą jest wysokość przeciętnego wynagrodzenia w IV kwartale 2023 r. Dzięki temu młodociany w pierwszym roku nauki zawodu zarobi 603,23 zł, a w trzecim roku – 754,04 zł. 

    REKLAMA

    Dodatek aktywizacyjny w 2024 r. wynosi nawet 745,95 zł. Od 1 czerwca 2024 r. maksymalna kwota wzrasta do 834,72 zł. Sprawdź, jakie warunki trzeba spełnić!

    Dodatek aktywizacyjny to jedno ze świadczeń wypłacanych na podstawie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Przepisy określają, komu należy się dodatek aktywizacyjnej oraz przesłanki przyznania tego świadczenia. Obecnie dodatek aktywizacyjny wynosi maksymalnie 745,95 zł. 1 czerwca 2024 r. osoby uprawnione dostaną podwyżkę – dodatek aktywizacyjny wzrośnie do 834,72 zł.

    PFRON: Program „Aktywny samorząd” będzie kontynuowany w 2024 r. Można uzyskać pomoc w uzyskaniu prawa jazdy, sprzętu elektronicznego, oprogramowania

    PFRON w 2024 r. będzie kontynuować program „Aktywny samorząd”. Można uzyskać pomoc w uzyskaniu prawa jazdy, sprzętu elektronicznego, oprogramowania a także pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym. Wnioski o dofinansowanie można składać od 1 marca 2024 r.

    Nie ma żadnych prac nad projektem ograniczającym zakaz handlu w niedziele

    Nie milkną dyskusje i spekulacje dotyczące ograniczenia zakazu handlu w niedziele. Tymczasem ministra Agnieszka Dziemianowicz-Bąk poinformowała, że na chwilę obecną MRPiPS nie prowadzi żadnych prac nad projektem dotyczącym niedziel handlowych.

    Krótszy czas pracy w Polsce? Min. Dziemianowicz-Bąk: skrócenie tygodnia pracy o 1 dzień organizacyjnie łatwiejsze niż skrócenie o kilka godzin

    Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej prowadzi analizy dotyczące czasu pracy, długości urlopów, dni pracy pod kątem ew. skrócenia tygodnia pracy. Resort pracy analizuje także pilotaże skrócenia tygodnia pracy, które wprowadzają same przedsiębiorstwa. Takie informacja przekazała 1 marca 2024 r. ministra rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk w Polsat News. Ministra wskazała, że osobiście jest najbardziej otwarta na propozycję premiera Donalda Tuska dotyczącą 4 dni, a nie 35 godzin pracy w tygodniu.

    REKLAMA

    5278,30 zł – tyle wynosi limit dorabiania na wcześniejszej emeryturze lub rencie

    Zwiększyły się limity dorabiania dla wcześniejszych emerytów i rencistów. Od 1 marca 2024 r. można dorobić 5278,30 zł. Wyższa kwota spowoduje zmniejszenie lub zawieszenie świadczenia.

    1 marca 2024 r. to Dzień Doceniania Pracownika. Co zrobił Twój pracodawca, żeby Cię docenić?

    1 marca 2024 r. to Dzień Doceniania Pracownika. Co zrobił Twój pracodawca, żeby Ci docenić? Prawie 80% ankietowanych przyznaje, że pracowałoby bardziej produktywnie, gdyby częściej otrzymywało uznanie za swoją pracę. Jakie uznanie? Przede wszystkim godne traktowanie pracowników, z poszanowaniem ich praw no i oczywiście finansowe świadczenia jak i różnego rodzaju benefity.

    REKLAMA