Kiedy pracownik powinien otrzymać bezpłatny posiłek profilaktyczny?
![pracownicy jedzenie przerwa lunch darmowy posiłek profilaktyczny bezpłatny posiłek regeneracyjny](https://webp-konwerter.incdn.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZm9yLnBsL/3AvX2ZpbGVzLzM3ODkzMDAwL3ByYWNvd2/5pY3ktamVkemVuaWUtcHJ6ZXJ3YS1sdW5/jaC0tMzc4OTMzODAuanBnIiwidyI6NzcxfQ.jpg)
REKLAMA
REKLAMA
- Posiłki profilaktyczne dla pracowników
- Posiłek profilaktyczny musi mieć odpowiednią wartość kaloryczną
Posiłki profilaktyczne dla pracowników
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Prawo do posiłków profilaktycznych przysługuje pracownikom wykonującym prace, o których mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. Nr 60, poz. 279 ze zm.).
REKLAMA
Zimą, w okresie od 1 listopada do 31 marca pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy na otwartej przestrzeni wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej:
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn,
- 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Należy podkreślić, że pracownikom prawo do posiłków przysługuje bez względu na temperaturę powietrza występującą w czasie okresu zimowego.
Są również pracownicy, którym posiłek profilaktyczny przysługuje przez cały rok. Prawo takie mają pracownicy wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet;
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 100C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 250C;
- pod ziemią.
Ponadto pracodawca powinien zapewniać posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Posiłek profilaktyczny musi mieć odpowiednią wartość kaloryczną
Posiłki profilaktyczne powinny być wydawane w formie jednego dania gorącego. Muszą one posiadać wartość kaloryczną wynoszącą około 1000 kcal. Posiłki powinny zawierać około 50-55 proc. węglowodanów, 30-35 proc. tłuszczów oraz 15 proc. białek.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki profilaktyczne, tak więc pracodawca nie zwolni się w ten sposób z obowiązku wydawania posiłków. Może jednak zapewnić im spożycie posiłku podczas pracy w inny sposób. Mianowicie pracodawca może przekazać pracownikowi produkty umożliwiające przygotowanie posiłku we własnym zakresie albo zapewnić bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie produktów lub posiłku. Ten sposób jest dopuszczalny, jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłku profilaktycznego w formie gorącego dania ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
![certificate](https://webp-konwerter.incdn.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9zdGF0a/WMtaW5mb3JwbC5pbmZvci5wbC/9pbWFnZXMvY2VydGlmaWNhdGV/fbWluLjEyZGFhMGNlLnBuZyJ9.jpg)
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
REKLAMA