Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > PSL usztywnia stanowisko w sprawie emerytur kobiet

PSL usztywnia stanowisko w sprawie emerytur kobiet

PSL usztywnia swoje stanowisko w sprawie wieku emerytalnego kobiet. Nie rezygnuje z postulatu zmniejszania czasu pracy kobiet o 3 lata za każde urodzone dziecko; chce szukać poparcia wśród kobiet w parlamencie. To reakcja na decyzję resortu finansów w sprawie długu partii.

Związki zawodowe nie zgadzają się na podniesienie wieku emerytalnego >>

Politycy PSL liczą na to, że uda im się zbudować ponadpartyjne porozumienie, które powstrzyma zmianę wieku emerytalnego w wersji forsowanej przez szefa rządu. W PSL - jak podkreśla źródło PAP - panuje teraz przekonanie, że nad partią nie ma bata w postaci możliwej decyzji ministra finansów, który jeszcze do niedawna mógł umorzyć im ponad 10 mln zł odsetek. "Teraz możemy działać jeszcze bardziej swobodnie w stosunku do propozycji PO" - podkreślił rozmówca PAP.

Eugeniusz Kłopotek (PSL) mówi otwarcie, że decyzja Rostowskiego wywołała irytację w partii. "Tak się nie postępuje. Wielokrotnie w ciągu każdego roku minister finansów umarza różnym podmiotom czy to odsetki, czy to rozkłada dług na raty. Mógł to też zastosować wobec nas" - powiedział PAP polityk.

Jego zdaniem szef resortu finansów "kreuje się na antypeeselowskiego jastrzębia". "Niech nie myśli sobie, że nas zgnębi. My damy sobie radę" - podkreślił polityk. Zapewnił, że PSL nie będzie "usztywniać się" tylko po to, żeby pokazać swoją siłę i głosować przeciwko propozycjom, które są dobre dla budżetu czy państwa.

"Niech pan minister ciągle pamięta o takim polskim powiedzeniu: +Prędzej, czy później przyjdzie koza do woza+" - powiedział poseł Stronnictwa. Według niego w sprawie wieku emerytalnego kobiet PO nie uda się uzyskać poparcia Ruchu Palikota czy SLD. "Platforma musi brać w tej sprawie pod uwagę sugestie i nasze, i opozycji, bo w przeciwnym razie nic z tego nie wyjdzie" - ocenił Kłopotek.

Stronnictwo nie zamierza też rezygnować z walki o swoje pieniądze. Jak zapowiedział w rozmowie z PAP poseł Mieczysław Łuczak, PSL chce zaskarżyć do Trybunału Konstytucyjnego ustawę, na podstawie której nałożona na nie została wielomilionowa kara.

Wiceszef klubu PO Waldy Dzikowski przekonuje, że minister finansów nie miał możliwości podjęcia innej decyzji, ponieważ musi się poruszać w granicach prawa. "On wydał taką decyzję, jaka była możliwa pod rygorami ustawy. Moim zdaniem wykazał dobrą wolę. Nasi przyjaciele muszą to zrozumieć" - powiedział PAP poseł Platformy.

Jego zdaniem w sprawie samego wieku emerytalnego kobiet należy jeszcze rozmawiać. Zwrócił jednak uwagę, że to, iż PO i PSL różnią się w tej kwestii jest naturalne, ponieważ są to dwa różne ugrupowania.

GP People sp. z o.o. sp.K.

Agencja Pracy Tymczasowej i Doradztwa Personalnego