| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Zatrudnienie > Zatrudnianie cudzoziemców > Cudzoziemcy z wyższymi kwalifikacjami nie muszą mieć zezwolenia na pracę

Cudzoziemcy z wyższymi kwalifikacjami nie muszą mieć zezwolenia na pracę

Przepisy ustawy z dnia 27 kwietnia 2012 roku o zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy wskazują kolejną grupę osób, które mogą pracować w Polsce bez konieczności uzyskiwania zezwolenia na pracę.

Z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę zwolnieni są cudzoziemcy, którzy posiadają zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji.

Udzielane jest ono cudzoziemcowi, który zamierza na terytorium RP wykonywać pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji przez okres dłuższy niż trzy miesiące, jeżeli spełnione są m.in. następujące warunki:

  1. cudzoziemiec jest stroną umowy o pracę lub przedwstępnej umowy o pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji na okres przynajmniej roku, a także spełnia wymagania kwalifikacyjne i inne warunki do wykonywania pracy w zawodzie regulowanym oraz posiada wyższe kwalifikacje zawodowe i ubezpieczenie zdrowotne,
  2. podmiot powierzający cudzoziemcowi pracę nie ma możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych na lokalnym rynku pracy.

Wykonywanie pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji jest to świadczenie pracy w ramach zatrudnienia, przez posiadającego kompetencje potwierdzone wyższymi kwalifikacjami zawodowymi cudzoziemca, który – niezależnie od zachodzącego między stronami stosunku prawnego – wykonuje pracę na rzecz lub pod kierownictwem innej osoby za wynagrodzeniem.

Za wyższe kwalifikacje zawodowe uważa się kwalifikacje uzyskane w ramach kształcenia na poziomie studiów wyższych albo co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe na poziomie porównywalnym do kwalifikacji uzyskanych w ramach kształcenia na poziomie studiów wyższych, niezbędne do wykonywania pracy określonej w umowie o pracę lub w ofercie pracy.

Zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony może być udzielone na okres dłuższy o trzy miesiące od okresu wykonywania pracy, jednak nie dłuższy niż dwa lata.

Należy pamiętać o tym, że uzyskanie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji nie zwalnia z konieczności spełnienia innych warunków, które uzależniają wykonywanie zawodów regulowanych albo też działalności zawodowej, jeżeli jest to określone w odrębnych przepisach.

Ustawa o cudzoziemcach, a zatem i ww. zasady nie dotyczą przypadku, gdy zatrudnianym cudzoziemcem jest m.in.:

  1. obywatel Unii Europejskiej,
  2. obywatel Islandii, Lichtensteinu lub Norwegii (państwa EOG i EFTA),
  3. obywatel Konfederacji Szwajcarskiej,

oraz członkowie ich rodzin, którzy do nich dołączają lub z nimi przebywają

Zatrudnianie cudzoziemców 2012 – wysokie kary za nielegalnie przebywających w Polsce

Abolicja dla cudzoziemców - wnioski tylko do 2 lipca 2012 r.

Źródło: Ustawa z dnia 27 kwietnia 2012 r. o zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - Dz.U. z 2012, poz. 589

Agnieszka Banasik

19524 - infolinia urzędu pracy
www.zielonalinia.gov.pl

Polecamy artykuły

Narzędzia kadrowego

POLECANE

NOWY KODEKS PRACY 2018

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Polish Advisory Group

Doradztwo podatkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od kadry.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK