| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Zatrudnienie > Zatrudnianie cudzoziemców > Cudzoziemcy z wyższymi kwalifikacjami nie muszą mieć zezwolenia na pracę

Cudzoziemcy z wyższymi kwalifikacjami nie muszą mieć zezwolenia na pracę

Przepisy ustawy z dnia 27 kwietnia 2012 roku o zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy wskazują kolejną grupę osób, które mogą pracować w Polsce bez konieczności uzyskiwania zezwolenia na pracę.

Z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę zwolnieni są cudzoziemcy, którzy posiadają zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji.

Udzielane jest ono cudzoziemcowi, który zamierza na terytorium RP wykonywać pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji przez okres dłuższy niż trzy miesiące, jeżeli spełnione są m.in. następujące warunki:

  1. cudzoziemiec jest stroną umowy o pracę lub przedwstępnej umowy o pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji na okres przynajmniej roku, a także spełnia wymagania kwalifikacyjne i inne warunki do wykonywania pracy w zawodzie regulowanym oraz posiada wyższe kwalifikacje zawodowe i ubezpieczenie zdrowotne,
  2. podmiot powierzający cudzoziemcowi pracę nie ma możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych na lokalnym rynku pracy.

Wykonywanie pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji jest to świadczenie pracy w ramach zatrudnienia, przez posiadającego kompetencje potwierdzone wyższymi kwalifikacjami zawodowymi cudzoziemca, który – niezależnie od zachodzącego między stronami stosunku prawnego – wykonuje pracę na rzecz lub pod kierownictwem innej osoby za wynagrodzeniem.

Za wyższe kwalifikacje zawodowe uważa się kwalifikacje uzyskane w ramach kształcenia na poziomie studiów wyższych albo co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe na poziomie porównywalnym do kwalifikacji uzyskanych w ramach kształcenia na poziomie studiów wyższych, niezbędne do wykonywania pracy określonej w umowie o pracę lub w ofercie pracy.

Zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony może być udzielone na okres dłuższy o trzy miesiące od okresu wykonywania pracy, jednak nie dłuższy niż dwa lata.

Należy pamiętać o tym, że uzyskanie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji nie zwalnia z konieczności spełnienia innych warunków, które uzależniają wykonywanie zawodów regulowanych albo też działalności zawodowej, jeżeli jest to określone w odrębnych przepisach.

Ustawa o cudzoziemcach, a zatem i ww. zasady nie dotyczą przypadku, gdy zatrudnianym cudzoziemcem jest m.in.:

  1. obywatel Unii Europejskiej,
  2. obywatel Islandii, Lichtensteinu lub Norwegii (państwa EOG i EFTA),
  3. obywatel Konfederacji Szwajcarskiej,

oraz członkowie ich rodzin, którzy do nich dołączają lub z nimi przebywają

Zatrudnianie cudzoziemców 2012 – wysokie kary za nielegalnie przebywających w Polsce

Abolicja dla cudzoziemców - wnioski tylko do 2 lipca 2012 r.

Źródło: Ustawa z dnia 27 kwietnia 2012 r. o zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - Dz.U. z 2012, poz. 589

Agnieszka Banasik

19524 - infolinia urzędu pracy
www.zielonalinia.gov.pl

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Halina Kochalska

Analityk Gold Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »