| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > HRM > Komunikacja > Jakich błędów należy się wystrzegać w trakcie business lunchu?

Jakich błędów należy się wystrzegać w trakcie business lunchu?

Jestem dyrektorem w dużej korporacji. Często jestem zapraszany na lunch czy kolację służbową, często sam też zapraszam swoich kontrahentów. Zawsze jednak mam problem przy wyborze restauracji, menu, wina. Zastanawiam się też, kiedy rozpocząć rozmowę o sprawach biznesowych, jak kłaść serwetę, która zwykle leży obok talerzyka. Jeśli zapraszam kobietę, na ile mam jej okazywać szacunek należny płci, by nie zostać posądzonym o brak kultury.

W drodze do stolika

Po wejściu do restauracji nie możemy popełniać dwóch kardynalnych i często pojawiających się błędów: nie bierzemy „po drodze”, dla zyskania czasu, menu. Siadamy przy wskazanym nam stoliku i czekamy aż kelner sam przyniesie nam kartę. Nie wzywamy też kelnera, wołając go czy machając do niego ręką. Nasze potrzeby należy sygnalizować mu wzrokiem lub nieznacznym skinieniem głowy.

Problematyczna serweta

W dobrej restauracji na stole przy naszym nakryciu powinna znajdować się serwetka. Należy wówczas zastosować się do kilku poniższych zasad.

  • Zasada 1 – serwetę kładziemy na kolanach, nigdy nie zakładamy jej pod szyję.
  • Zasada 2 – serwetę kładziemy na swoje kolana dopiero po przyjęciu zamówienia przez kelnera, a nie zaraz po zajęciu miejsca przy stoliku.
  • Zasada 3 – kładąc serwetę, pamiętamy, żeby lewa strona dotykała naszych kolan.

Wybór menu i wina

Nie proponujemy naszemu gościowi potraw, których jedzenie jest szczególnie trudne i może narazić go na śmieszność czy choćby spowodować, że się speszy (np. ryba w całości, sushi). Najlepiej zatem zaproponować kilka potraw do wyboru, i to raczej z klasyki kuchni europejskiej (np. sałatka Waldorff, fricassee, antrykot, zrazy nelsońskie, Chateaubriand, Creme brulée), która wszystkim z reguły smakuje.

W dzisiejszych czasach nie obowiązuje już ściśle reguła picia określonych gatunków wina do określonych typów potraw. Nie trzeba już serwować koniecznie białego wina do ryby. Lepiej jednak nie ignorować starych zasad i nie podawać np. do dziczyzny wina, które przeznaczone jest do makaronu. Jedna podstawowa zasada obowiązuje jednak bezwzględnie nadal, a jej złamanie jest poważnym błędem. Wina wytrawne pijemy w następującej kolejności: lekkie białe, cięższe białe, różowe, lekkie czerwone, ciężkie czerwone. Jeśli zatem sięgniemy po wino różowe, nie możemy już wracać do wina białego. Pozostajemy albo przy winie różowym, albo zmieniamy je na czerwone.

Błędem często popełnianym przez Polaków, świadczącym o braku kultury wina, jest ujmowanie kieliszka z winem za czaszę. Zmieniamy w ten sposób temperaturę wina i psujemy jego smak. Przy okazji zostawiamy nieeleganckie odciski palców na kieliszku, a podczas toastu, gdy stukamy się kieliszkami, nasz kieliszek wydaje brzydki dźwięk. Kieliszek powinniśmy zawsze trzymać za nóżkę w dwóch trzecich jej wysokości.

reklama

Autor:

doktor nauk humanistycznych, filozof, historyk filozofii i kultury

Źródło:

INFOR
Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Effect

Kancelaria zajmuje się obsługą prawną firm i osób prywatnych, a w szczególności windykacją należności i dochodzeniem odszkodowań powypadkowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »