Bezpłatne posiłki i napoje (art. 232)
REKLAMA
REKLAMA
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom nieodpłatne, odpowiednie posiłki i napoje jeżeli są spełnione dwa warunki:
REKLAMA
- pracownicy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych,
- jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Zobacz: Przeniesienie do pracy odpowiedniej w przypadku choroby zawodowej (art. 231)
Aby jednak pracodawca nie miał dowolności w określaniu sytuacji, kiedy musi zapewnić swoim pracownikom np. napoje, Kodeks pracy upoważnia Radę Ministrów do określenia w drodze rozporządzenia rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.
Szczegółowo kwestie te reguluje zatem rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Na pracodawcę nałożony jest obowiązek nieodpłatnego zapewnienia pracownikom napojów, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Rozporządzenie wymienia także prace, których wykonywanie uzasadnia prawo do otrzymywania posiłków (dania gorącego) i napojów, określając wydatek energetyczny organizmu przy tych pracach.
Zobacz serwis: Przedawnienie roszczeń
Podstawa prawna: Art. 232 Kodeksu pracy, rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
REKLAMA