Posiłki profilaktyczne. Czy nadejście wiosny zwalnia pracodawców z obowiązku wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom
REKLAMA
REKLAMA
- Posiłki profilaktyczne w okresie zimowym
- Posiłki profilaktyczne przez cały rok
- Posiłek profilaktyczny musi mieć odpowiednią wartość kaloryczną
- Napoje dla pracowników przez cały rok
Posiłki profilaktyczne w okresie zimowym
W okresie zimowym pracownicy, którzy na otwartej przestrzeni wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej:
REKLAMA
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn,
- 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet
- mają prawo do posiłków profilaktycznych zapewnianych przez pracodawcę bezpłatnie w okresie zimowym.
Za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca. Na prawo pracowników do posiłków nie wpływa temperatura powietrza, jaka występuje w czasie okresu zimowego. Nie ma też znaczenia, czy niskie temperatury będą się utrzymywały przed 1 listopada i po 31 marca, czy nie. Po prostu – posiłek przysługuje w wyznaczonym przez przepisy okresie zimowym.
Posiłki profilaktyczne przez cały rok
Niektórym pracownikom pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia posiłków profilaktycznych przez cały rok. Całoroczne prawo do posiłków przysługuje pracownikom wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 100C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 250C.
Posiłek profilaktyczny musi mieć odpowiednią wartość kaloryczną
Posiłki profilaktyczne powinny być wydawane w formie jednego dania gorącego. Muszą one być odpowiednio kaloryczne i posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Posiłki powinny zawierać około:
- 50-55% węglowodanów,
- 30-35% tłuszczów,
- 15% białek.
Pracodawca może zapewnić pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego. W szczególności może przekazać pracownikowi:
- produkty umożliwiające przygotowanie posiłku we własnym zakresie,
- bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie produktów lub posiłku.
Taki sposób wywiązania się z obowiązku zapewnienia posiłku profilaktycznego jest możliwy, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w formie gorącego dania.
Napoje dla pracowników przez cały rok
Inaczej wygląda sytuacja z napojami profilaktycznymi. Pracodawca zapewnia bowiem napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
Zatem przy wydatku energetycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet napoje przysługują przez cały rok. Gdy wydatek ten jest mniejszy, konieczność zapewnienia napojów pracownikowi zatrudnionemu na otwartej przestrzeni warunkuje temperatura powietrza. Gdy jest niższa niż 10oC lub wyższa niż 25oC, pracownikowi przysługują napoje profilaktyczne, ale tylko w dniach spełniających te kryteria.
Podstawa prawna:
- art. 232 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (j.t. Dz.U. z 2023 r. poz. 1465)
- § 1–4 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279 ze zm.)
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat