Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy Kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje. Rodzaj prac, które są objęte tym obowiązkiem, reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
REKLAMA
Stosownie do przepisów, pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
- pod ziemią.
Polecamy książkę: Umowy zlecenia i inne umowy cywilnoprawne w 2017 r.
W celu ustalenia, czy pracownikom zatrudnionym na otwartej przestrzeni przysługują posiłki profilaktyczne, należy dokonać pomiaru wydatku energetycznego na ich stanowiskach pracy.
Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3 – 4 godzinach pracy.
Napoje profilaktyczne
Oprócz posiłków profilaktycznych, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom gorące napoje profilaktyczne. Zgodnie z rozporządzeniem przysługują one pracownikom:
- pracującym na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- zatrudnionym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspokajającej ich potrzeby.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy,
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
REKLAMA