Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom
REKLAMA
REKLAMA
W prawie pracy
Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:
REKLAMA
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
-
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
-
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
-
pod ziemią.
Natomiast napoje pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym:
-
w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
-
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
-
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
-
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
-
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek w formie jednego dania gorącego oraz napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, korzystania lub przyrządzania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, pracodawca ustala wykaz stanowisk, na których zatrudnionym pracownikom będą przysługiwać profilaktyczne napoje i posiłki, po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Jeżeli pracodawca nie jest w stanie zapewnić warunków do przygotowania i spożywania posiłku na terenie zakładu, powinien wykupić pracownikom posiłki w punkcie gastronomicznym, zapewniając możliwość ich spożycia w trakcie pracy. Pracodawca może też zrealizować swój obowiązek, dostarczając pracownikom produkty do samodzielnego przyrządzenia posiłku. W takim przypadku powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłku.
W wynagrodzeniach
Pracownicy otrzymują profilaktyczne oraz regeneracyjne posiłki i napoje nieodpłatnie. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.
W podatkach dochodowych
Wartość wydawanych pracownikom posiłków profilaktycznych jest zwolniona z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b updof, pod warunkiem że takie posiłki przysługują im na podstawie przepisów bhp. Ponadto posiłki powinni otrzymywać pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych w rozumieniu tych przepisów. W przypadku gdy pracodawca dokonuje pracownikom zwrotu kosztów ponoszonych przez nich na zakup artykułów spożywczych wykorzystanych do przygotowania posiłków profilaktycznych, taki zwrot nie podlega zwolnieniu od podatku dochodowego od osób fizycznych. Kwoty wypłacane pracownikom powinny być zatem doliczane do ich przychodów ze stosunku pracy. Jeżeli konieczność zapewnienia np. wody, herbaty, soków będzie wynikała z przepisów bhp, to tak przekazane świadczenie nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Zwolnienie z podatku zarówno posiłków, jak i napojów dotyczy nie tylko wydawania ich osobiście przez pracodawcę w naturze, ale również wydawania bonów, kuponów i talonów, na podstawie których pracownik może je uzyskać. Natomiast zwrot przez pracodawcę kosztów zakupu tych produktów pracownikom będzie podlegał opodatkowaniu i powinien zostać doliczony do pozostałych przychodów pracowników ze stosunku pracy.
W ubezpieczeniach
Wartość posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia jest zwolniona z oskładkowania do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł, pod warunkiem że pracownik nie może w zamian otrzymać ekwiwalentu. Natomiast posiłki regeneracyjne, których obowiązek zapewnienia wynika z przepisów bhp, są w całości zwolnione ze składek.
Dołącz do nas na Facebooku
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat