REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom
Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom
ShutterStock

REKLAMA

REKLAMA

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatne posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

W prawie pracy

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:

REKLAMA

Autopromocja
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszcze­niach zamkniętych, w których ze względów tech­nologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicz­nego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimo­wy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,

  • pod ziemią.

Natomiast napoje pracodawca zapewnia pracow­nikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakte­ryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charaktery­zującego się wartością wskaźnika siły chłodzą­cej powietrza (WCI) powyżej 1000,

  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy tem­peraturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efek­tywny wydatek energetyczny organizmu powy­żej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

  • na stanowiskach pracy, na których temperatu­ra spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek w for­mie jednego dania gorącego oraz napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracow­nicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, korzystania lub przyrządzania ustala pracodawca w porozu­mieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, pracodawca ustala wykaz stanowisk, na których zatrudnionym pracownikom będą przysługiwać profilaktyczne napoje i posiłki, po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

Jeżeli pracodawca nie jest w stanie zapewnić warun­ków do przygotowania i spożywania posiłku na tere­nie zakładu, powinien wykupić pracownikom posiłki w punkcie gastronomicznym, zapewniając możliwość ich spożycia w trakcie pracy. Pracodawca może też zrealizować swój obowiązek, dostarczając pracowni­kom produkty do samodzielnego przyrządzenia posił­ku. W takim przypadku powinien zapewnić zachowa­nie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłku.

W wynagrodzeniach

Pracownicy otrzymują profilaktyczne oraz regene­racyjne posiłki i napoje nieodpłatnie. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W podatkach dochodowych

Wartość wydawanych pracownikom posiłków profi­laktycznych jest zwolniona z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b updof, pod warunkiem że takie posiłki przysługują im na podstawie przepisów bhp. Ponadto posiłki powinni otrzymywać pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych w rozumieniu tych przepisów. W przypadku gdy pracodawca dokonuje pracow­nikom zwrotu kosztów ponoszonych przez nich na zakup artykułów spożywczych wykorzystanych do przygotowania posiłków profilaktycznych, taki zwrot nie podlega zwolnieniu od podatku docho­dowego od osób fizycznych. Kwoty wypłacane pra­cownikom powinny być zatem doliczane do ich przychodów ze stosunku pracy. Jeżeli konieczność zapewnienia np. wody, herba­ty, soków będzie wynikała z przepisów bhp, to tak przekazane świadczenie nie podlega opodatkowa­niu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

Zwolnienie z podatku zarówno posiłków, jak i napo­jów dotyczy nie tylko wydawania ich osobiście przez pracodawcę w naturze, ale również wyda­wania bonów, kuponów i talonów, na podstawie których pracownik może je uzyskać. Natomiast zwrot przez pracodawcę kosztów zakupu tych produktów pracownikom będzie podlegał opo­datkowaniu i powinien zostać doliczony do pozosta­łych przychodów pracowników ze stosunku pracy.

W ubezpieczeniach

Wartość posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia jest zwolniona z oskładkowania do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł, pod warunkiem że pracownik nie może w zamian otrzymać ekwiwalentu. Natomiast posiłki regene­racyjne, których obowiązek zapewnienia wyni­ka z przepisów bhp, są w całości zwolnione ze składek.

Dołącz do nas na Facebooku

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Encyklopedia kadrowego

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Uprawnienia rodzicielskie
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne
Kadry
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dodatek za pracę w porze nocnej po 1 lipca 2024

1 lipca 2024 r. zmianie uległa wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokość minimalnej stawki godzinowej. Od 1 lipca 2024 r. minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi 4300 zł brutto. W związku z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, zmianie uległa także wysokość dodatku za pracę w porze nocnej.

Świadectwo pracy [treść świadectwa pracy, załączane informacje, termin wydania]

Świadectwo pracy potwierdza zakończone zatrudnienie. Dokument ten pracodawca wydaje pracownikowi w dniu zakończenia stosunku pracy. Razem ze świadectwem pracy pracodawca przekazuje też informacje dotyczące dokumentacji pracowniczej.

Kto jest chroniony przed zwolnieniem? 5 przypadków

Kto jest chroniony przed zwolnieniem w formie wypowiedzenia umowy o pracę? Oto 5 szczególnych przypadków przewidzianych w Kodeksie pracy. Przepisy te zapewniają stabilność zatrudnienia i ochronę przed niesprawiedliwym traktowaniem.

Co najbardziej motywuje pracowników? Czego pracownik wymaga od szefa?

Oczywiste jest, że najbardziej motywują pracowników pieniądze. Co jest drugim w kolejności najlepszym motywatorem? Wyniki różnią się w zależności od pokolenia pracowników i stanowiska. Na czym zależy młodszym, a na czym starszym pracownikom? Czego pracownik wymaga od szefa? Okazuje się, że ważne jest, aby przełożony potrafił przyznać się do błędu i by stosował wobec wszystkich równe zasady. 

REKLAMA

Konfederacja Lewiatan: Trzeba zmienić sposób ustalania minimalnego wynagrodzenia za pracę

Konieczne jest większe powiązanie wynagrodzenia minimalnego z aktualną lub prognozowaną sytuacją gospodarczą. Mogłoby się to odbywać poprzez zmniejszenie roli rządu w tym procesie.

Czterodniowy tydzień pracy: Kodeks pracy już umożliwia pracę na cały etat przez 4 dni w tygodniu

W przestrzeni medialnej trwa debata nad skróceniem tygodnia pracy do czterech dni w tygodniu. Resort rodziny analizuje możliwość skrócenia czasu pracy do 4 dni, bądź 35 godzin. Przy tej okazji warto przypomnieć, że kodeks pracy umożliwia taką pracę.

Główny Inspektor Pracy: Praca zdalna może wpływać na wydajność pracowników

Do Państwowej Inspekcji Pracy nie wpływa wiele skarg w związku z pracą zdalną. Zdaniem Głównego Inspektora Pracy, w praktyce najlepiej sprawdza się praca zdalna okazjonalna. Praca zdalna może wpływać na wzrost wydajności pracowników.

ZUS: ponad 1,1 mln cudzoziemców (w tym 771 tys. obywateli Ukrainy) płaci polskie składki na ubezpieczenia społeczne

Na koniec czerwca 2024 roku do ubezpieczeń społecznych w ZUS było zgłoszonych 1 mln 160 tys. cudzoziemców. W ciągu miesiąca przybyło ich blisko 10 tys. a od 2008 roku ponad 1 mln 140 tys. Takie dane podał 24 lipca 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

REKLAMA

Awaria uniemożliwiająca wykonywanie pracy, a wynagrodzenie pracownika

Awaria w miejscu pracy może skutecznie uniemożliwić wykonywanie obowiązków zawodowych, stając się poważnym problemem zarówno dla pracowników, jak i pracodawców. Niespodziewane problemy techniczne, takie jak przerwy w dostawie prądu, awarie sprzętu komputerowego, czy problemy z infrastrukturą, mogą prowadzić do przestojów i zakłóceń w normalnym funkcjonowaniu firmy. W artykule omówimy, jakie prawa przysługują pracownikom w przypadku wystąpienia awarii i jakie obowiązki mają pracodawcy w takich sytuacjach.

Jakie prawa ma pracownik niepełnosprawny?

Pracownikom niepełnosprawnym przysługują dodatkowe uprawnienia w miejscu pracy. Uprawnienia te przysługują od dnia złożenia pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności.

REKLAMA