REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom
Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom
ShutterStock

REKLAMA

REKLAMA

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatne posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

W prawie pracy

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:

REKLAMA

Autopromocja
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszcze­niach zamkniętych, w których ze względów tech­nologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicz­nego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimo­wy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,

  • pod ziemią.

Natomiast napoje pracodawca zapewnia pracow­nikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakte­ryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charaktery­zującego się wartością wskaźnika siły chłodzą­cej powietrza (WCI) powyżej 1000,

  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy tem­peraturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efek­tywny wydatek energetyczny organizmu powy­żej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

  • na stanowiskach pracy, na których temperatu­ra spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek w for­mie jednego dania gorącego oraz napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracow­nicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, korzystania lub przyrządzania ustala pracodawca w porozu­mieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, pracodawca ustala wykaz stanowisk, na których zatrudnionym pracownikom będą przysługiwać profilaktyczne napoje i posiłki, po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

Jeżeli pracodawca nie jest w stanie zapewnić warun­ków do przygotowania i spożywania posiłku na tere­nie zakładu, powinien wykupić pracownikom posiłki w punkcie gastronomicznym, zapewniając możliwość ich spożycia w trakcie pracy. Pracodawca może też zrealizować swój obowiązek, dostarczając pracowni­kom produkty do samodzielnego przyrządzenia posił­ku. W takim przypadku powinien zapewnić zachowa­nie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłku.

W wynagrodzeniach

Pracownicy otrzymują profilaktyczne oraz regene­racyjne posiłki i napoje nieodpłatnie. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W podatkach dochodowych

Wartość wydawanych pracownikom posiłków profi­laktycznych jest zwolniona z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b updof, pod warunkiem że takie posiłki przysługują im na podstawie przepisów bhp. Ponadto posiłki powinni otrzymywać pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych w rozumieniu tych przepisów. W przypadku gdy pracodawca dokonuje pracow­nikom zwrotu kosztów ponoszonych przez nich na zakup artykułów spożywczych wykorzystanych do przygotowania posiłków profilaktycznych, taki zwrot nie podlega zwolnieniu od podatku docho­dowego od osób fizycznych. Kwoty wypłacane pra­cownikom powinny być zatem doliczane do ich przychodów ze stosunku pracy. Jeżeli konieczność zapewnienia np. wody, herba­ty, soków będzie wynikała z przepisów bhp, to tak przekazane świadczenie nie podlega opodatkowa­niu podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

Zwolnienie z podatku zarówno posiłków, jak i napo­jów dotyczy nie tylko wydawania ich osobiście przez pracodawcę w naturze, ale również wyda­wania bonów, kuponów i talonów, na podstawie których pracownik może je uzyskać. Natomiast zwrot przez pracodawcę kosztów zakupu tych produktów pracownikom będzie podlegał opo­datkowaniu i powinien zostać doliczony do pozosta­łych przychodów pracowników ze stosunku pracy.

W ubezpieczeniach

Wartość posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia jest zwolniona z oskładkowania do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł, pod warunkiem że pracownik nie może w zamian otrzymać ekwiwalentu. Natomiast posiłki regene­racyjne, których obowiązek zapewnienia wyni­ka z przepisów bhp, są w całości zwolnione ze składek.

Dołącz do nas na Facebooku

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Encyklopedia kadrowego

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Uprawnienia rodzicielskie - QUIZ
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne
Kadry
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Od 19 marca 2025 r. nowe dokumenty i nowe obowiązki dla pracodawców

W marcu wejdzie w życie nowelizacja Kodeksu pracy wprowadzająca uzupełniający urlop macierzyński. W związku z tym zmienią się też niektóre rozporządzenia wykonawcze do Kodeksu pracy. Pracownicy zyskają nowe uprawnienia, ale dla pracodawców oznacza to dodatkowe obowiązki związane z dokumentacją pracowniczą.

Odważna propozycja: Co 7 lat urzędnik, robotnik i każdy z 3 miesiącami urlopu zdrowotnego. Jak nauczyciele

Co 7 lat każdy z pracowników ma 3 lata urlopu zdrowotnego. Taki urlop mają nauczyciele. Związkowcy proponują nowelizację kodeksu pracy. I wprowadzenie tego rozwiązania (dziś Karta Nauczyciela) dla wszystkich (proponowana nowelizacja Kodeksu pracy). O ile przepracowali w jednym miejscu pracy 7 lat.

Zbliża się Tłusty Czwartek. Jeden pączek to średnio 300 kcal. Czy pracodawca może badać nadwagę, cukrzycę i nadciśnienie pracownika?

Co to jest Tłusty Czwartek? Kiedy Tłusty Czwartek 2025? Ile kcal ma 1 pączek? I czy wreszcie pracodawca może badać nadwagę, cukrzycę i nadciśnienie pracownika?

Trzynastka za 2024 rok. Jak ją obliczyć i kiedy wypłacić?

Trzynastka za 2024 rok należy się pracownikom jednostek sfery budżetowej, którzy przepracowali poprzedni rok kalendarzowy. Jak obliczyć wysokość dodatkowego wynagrodzenia rocznego? Kiedy jest wypłata trzynastek? Czy odprowadza się od nich podatek i składki ZUS?

REKLAMA

MRPiPS: Od 2 dni do 10 dni dodatkowego urlopu. Za 5 lat i za 25 lat pracy [Projekt ustawy, I kwartał 2025 r. RM]

Ministerstwo Rodziny kończy pracę nad nowym typ dodatkowego urlopu wypoczynkowego. Wszystko wskazuje na to, że za kilka miesięcy Rada Ministrów przyjmie odpowiedni projekt ustawy nowelizującej. Urlop jest bardzo atrakcyjny - jest tym dłuższy, im dłuższy staż pracy ma pracownik. Nowe przepisu premiują więc pracowitość. Osoby ze stażem 25 lat pracy mają nie 26 dni urlopu, a 36 dni. I to rok w rok aż do emerytury. Jest to tak atrakcyjne, że dyskusje o tej propozycji rządu skupiają się od 10 miesięcy na tym, dlaczego tylko niektórzy pracownicy mają mieć ten przywilej. I kiedy wszyscy.

500 plus, 550 plus czy nawet 600 plus dla pracowników. Co miesiąc, za niekorzystanie z urlopu na żądanie, z powodu siły wyższej czy niechorowanie. Ministerstwo Pracy negatywnie o takich praktykach

Poruszamy kontrowersyjny temat dużych (bo nawet 500 zł, 550 zł czy 600 zł) comiesięcznych dodatków pieniężnych do wynagrodzenia, które wypłacane są pracownikom w wielu zakładach pracy, w tym w znanych nam wszystkim dyskontach. Ale czy w rzeczywistości premia absencyjna inaczej frekwencyjna jest legalna? Jaka nagroda za frekwencję? Ile wynosi premia absencyjna? Odpowiedzi mogą zaskoczyć.

Będą zmiany w Kodeksie pracy. Nowelizacja zainteresuje ofiary mobbingu i przemocy w miejscu pracy

Rząd pracuje nad projektem nowelizacji Kodeksu pracy. Zmiany będą dotyczyć kwestii związanych z występowaniem różnych form przemocy w miejscu pracy.

1 dzień pracy Głównego Inspektora Pracy na aukcji WOŚP. Żadnej pracy się nie boję

Na aukcji WOŚP można wylicytować jeden dzień pracy Głównego Inspektora Pracy, Marcina Staneckiego. Można tam przeczytać CV Głównego Inspektora Pracy. To ciekawa i odważna propozycja, z której pieniądze zostaną przekazane na chore dzieci.

REKLAMA

Zawodowe plany Polaków na 2025 rok [BADANIE]

Jakie Polacy mają plany zawodowe na 2025 rok? Nowy rok to pretekst do odważnych decyzji dotyczących pracy. Jakie postanowienia noworoczne mają w tym roku Polacy? Oto wyniki badania Pracuj.pl.

Kiedy jest Dzień Babci i Dziadka 2025? Co na prezent? Nietypowo: Konwencja ONZ o prawach osób starszych. Zaskocz Dziadów!

Kiedy jest Dzień Babci i Dziadka 2025? Co na prezent? Dla seniorów najważniejsze są poświęcony im czas, miłość i zrozumienie. Rzeczy materialne są mniej istotne. My dodatkowo podpowiadamy, że warto uświadomić Dziadków o ich prawach, bo właśnie trwają prace nad przełomowym aktem, chodzi o Konwencję ONZ o prawach osób starszych.

REKLAMA