Napoje dla pracowników w okresie letnim
REKLAMA
REKLAMA
Zgodnie z przepisami, napoje należą się pracownikom zatrudnionym:
REKLAMA
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25o C;
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000;
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10o C lub powyżej 25o C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28o C.
Jeśli temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25o C lub 28o C na stanowisku pracy w pomieszczeniu, pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom zimne napoje.
Polecamy produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem (książka)
Ile litrów płynu na pracownika
Ustawodawca nie określił limitu spożytych płynów na danym stanowisku pracy. Prawo podchodzi do każdego pracownika indywidualnie i zapewnia mu napoje w ilości zaspokajającej jego potrzeby.
Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych - oprócz wody – pracodawca powinien zapewnić inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników, a napoje pracujących w warunkach gorącego mikroklimatu, powyżej 25°C, powinny być wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Pracodawca zobowiązany jest zapewnić płyny podczas całej zmiany pracownika i nie może proponować mu w zamian ekwiwalentu pieniężnego. Naruszenie przepisów grozi karą grzywny.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Dołącz do nas na Facebooku!
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat