Profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników
REKLAMA
Pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) należy zapewnić posiłki profilaktyczne, jeżeli ich praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Natomiast napoje profilaktyczne należy zapewnić pracownikom bez względu na porę roku, gdy temperatura powietrza wyniesie poniżej 10oC oraz wydatek energetyczny przekroczy 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet (rozporządzenie z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów – DzU nr 60, poz. 279).
Do ustalenia, czy pracownikom zatrudnionym na otwartej przestrzeni przysługują w okresie zimowym posiłki profilaktyczne, niezbędne jest dokonanie pomiaru wydatku energetycznego na stanowiskach, na których wykonują oni pracę. Jeśli wynik pomiaru wykaże, że wydatek ten nie przekracza 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet, pracodawca nie ma obowiązku zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Przekroczenie podanych wskaźników wydatku energetycznego uprawnia natomiast pracowników do napojów profilaktycznych bez względu na porę roku. Ponadto gorące napoje pracodawca musi zapewnić pracownikom pracującym na powietrzu także wówczas, gdy temperatura spadnie poniżej 10oC. Również w tym przypadku napoje będą przysługiwać w każdym dniu pracy, kiedy temperatura będzie wynosiła poniżej 10oC, a nie tylko w okresie zimowym.
Treść jest dostępna bezpłatnie,
wystarczy zarejestrować się w serwisie
Załóż konto aby otrzymać dostęp do pełnej bazy artykułów oraz wszystkich narzędzi
Posiadasz już konto? Zaloguj się.REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat