Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?
REKLAMA
Pracodawca powinien w ustaleniu z pracownikami określić stanowiska oraz szczegółowe zasady wydawania napojów. Powinien też zdecydować o tym, czy zbadać wysiłek energetyczny pracowników. W ten sposób może upewnić się, czy pracownicy faktycznie wykonują pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Jeżeli okazałoby się, że pracownicy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych, powinien ustalić w przepisach wewnątrzzakładowych stanowiska oraz szczegółowe zasady wydawania posiłków i napojów profilaktycznych.
UZASADNIENIE
Treść jest dostępna bezpłatnie,
wystarczy zarejestrować się w serwisie
Załóż konto aby otrzymać dostęp do pełnej bazy artykułów oraz wszystkich narzędzi
Posiadasz już konto? Zaloguj się.REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat