Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > 5 kandydatów na stanowisko prezesa ZUS

5 kandydatów na stanowisko prezesa ZUS

Znane są nazwiska 5 kandydatów na stanowisko prezesa ZUS: Katarzyna Kalata, Piotr Kobierski, Adam Niedzielski, Michał Schröder oraz Edyta Stępień.

Derdziuk ocenił, że ZUS to już nowoczesna instytucja. "Zarządzana zgodnie z najwyższymi standardami, zaawansowana technologicznie i przede wszystkim przyjazna klientom. Mam nadzieję, że zaufanie do niej w społeczeństwie będzie rosło (...)" - podkreślił.

Wokół ZUS ostatnio było głośno w związku z tym, że na początku grudnia ub.r. CBA zatrzymało 14 osób, w tym trzy pracujące w departamencie zarządzania systemami informatycznymi ZUS i b. członka zarządu Zakładu w związku ze śledztwem dot. zmowy przy przetargu na drukarki dla ZUS. Przetarg dotyczył zakupu 3,3 tys. drukarek i urządzeń wielofunkcyjnych.

Do Krajowej Izby Odwoławczej trafiło odwołanie firm z branży, które twierdziły, że warunki określone w specyfikacji przygotowanej w ZUS spełniają tylko produkty jednego producenta. Zakład zaprzeczył i podał, że mogą to być urządzenia kilku firm; KIO jednak uwzględniła odwołania i nakazała powtórzenie oceny ofert.

Dymisja prezesa ZUS

Prokuratura zastosowała poręczenia majątkowe w różnej wysokości wobec 14 osób, którym postawiono zarzut zmowy przetargowej przy zamówieniu na drukarki dla ZUS.

Latem NIK opublikowała raport nt. ZUS. Oceniła, że kwota rzeczywistych, nieściągniętych i wymagalnych należności ZUS z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne przekroczyła w 2013 r. 55 mld zł. Derdziuk wówczas odrzucał te zarzuty.

W wywiadzie dla radiowej Jedynki, udzielonym już po ogłoszeniu dymisji, Derdziuk zapewnił, że nie wynika ona z kontrowersji w związku z przetargami na system informatyczny czy zakup drukarek i nie ma też związku z ostatnim raportem Najwyższej Izby Kontroli. Zapowiedział, że zamierza przejść do pracy w sektorze prywatnym.

Nabór na prezesa ZUS

Kancelaria Patentowa "LECH"