| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Ochrona wynagrodzenia > Potrącenia z wynagrodzenia przy zbiegu tytułów

Potrącenia z wynagrodzenia przy zbiegu tytułów

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie w wysokości odpowiadającej wykonanej pracy. Są jednak sytuacje, w których otrzyma on mniejszą pensję.

Przy jednoczesnym potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie świadczeń alimentacyjnych i należności innych niż świadczenia alimentacyjne nie mogą one w sumie przekraczać 3/5 wynagrodzenia. Jednocześnie należy pamiętać, że pracownikowi musi pozostać do wypłaty co najmniej kwota wolna od potrąceń (przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne jest to kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę: 1126 zł brutto, czyli 845,17 zł netto.

Z wynagrodzenia w wysokości 5000 zł brutto, po odliczeniu obowiązkowych składek na ubezpieczenia społeczne, składki zdrowotnej oraz zaliczki na podatek dochodowy, pozostaje kwota 3511,19 zł. Z kwoty tej pracodawca może więc w tym przypadku potrącić 2106,70 zł (3511,19 x 3/5).

Zgodnie z kolejnością dokonywania potrąceń, o której mowa w art. 87 § 1 k.p., pracodawca w pierwszej kolejności potrąca z należnego pracownikowi wynagrodzenia należność z tytułu świadczenia alimentacyjnego (2106,70 zł - 1200 zł = 906,70 zł), a następnie z tytułu niespłaconego kredytu konsumpcyjnego (906,70 zł - 700 zł = 206,70 zł).

Dokonanie potrąceń było w tym przypadku możliwe. Ponadto kwota wolna od potrąceń, jaka pozostała pracownikowi po potrąceniu świadczeń alimentacyjnych (3511,19 zł - 1200 zł = 2311,19 zł), jest znacznie wyższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia.

Joanna Pysiewicz-Jężak

Narzędzia kadrowego

POLECANE

SKŁADKI ZUS

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Bernatowicz, Komorniczak, Mazur Radcy Prawni i Doradcy Podatkowi

spółka partnerska

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »