| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Inne formy zatrudnienia > Cudzoziemcy > Zatrudnianie cudzoziemców

Zatrudnianie cudzoziemców

Pracodawca nadal musi uzyskać zezwolenie na zatrudnienie pracownika pochodzącego spoza krajów UE, jednak procedura uzyskania zezwolenia po zmianie przepisów stała się dużo prostsza.

Ostatnia duża nowelizacja ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (zwana dalej ustawą) dokonana ustawą z 19 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw wprowadziła liczne zmiany w zakresie zarówno uzyskiwania zezwoleń na pracę cudzoziemców, zakresu ważności takich zezwoleń, jak też w odniesieniu do wykroczeń związanych z powierzaniem pracy osobom, w stosunku do których takie dokumenty są wymagane.

Komu potrzebne jest zezwolenie

Zezwolenie na pracę wymagane jest generalnie na zatrudnienie cudzoziemca spoza państw członkowskich UE.

Zezwolenie na pracę jest wymagane, jeżeli cudzoziemiec:

  • wykonuje pracę na terytorium RP na podstawie umowy z pracodawcą, którego siedziba lub miejsce zamieszkania albo oddział, zakład lub inna forma zorganizowanej działalności znajduje się na terytorium RP;
  • w związku z pełnieniem funkcji w zarządzie osoby prawnej wpisanej do rejestru przedsiębiorców lub będącej spółką kapitałową w organizacji przebywa na terytorium RP przez okres przekraczający łącznie 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy;
  • wykonuje pracę u pracodawcy zagranicznego i jest delegowany na terytorium RP na okres przekraczający 30 dni w roku kalendarzowym do oddziału lub zakładu przedsiębiorcy zagranicznego, jego podmiotu zależnego lub podmiotu powiązanego długoterminową umową o współpracy z pracodawcą zagranicznym;
  • wykonuje pracę u pracodawcy zagranicznego, nieposiadającego oddziału, zakładu lub innej formy zorganizowanej działalności na terytorium RP i jest delegowany na terytorium RP w celu realizacji usługi o charakterze tymczasowym i okazjonalnym (usługa eksportowa);
  • wykonuje pracę u pracodawcy zagranicznego i jest delegowany na terytorium RP na okres przekraczający 3 miesiące w ciągu kolejnych 6 miesięcy w innym celu niż wskazany w powyższych punktach.

Rezygnacja z przyrzeczeń

Do końca stycznia br. wydawanie zezwoleń przebiegało najczęściej dwuetapowo:

  • pracodawca w pierwszej kolejności musiał otrzymać przyrzeczenie wydania zezwolenia, które stanowi dla cudzoziemca podstawę do ubiegania się o dokumenty legalizujące pobyt cudzoziemca na terytorium RP w związku z wykonywaniem pracy (wiza, zezwolenie na zamieszkanie, karta pobytu członka rodziny obywatela UE),
  • następnie wydawane było dla cudzoziemca zezwolenie na wykonywanie pracy na terytorium Polski. Jeżeli w dniu składania wniosku cudzoziemiec posiadał odpowiednie dokumenty legalizujące pobyt w związku z wykonywaniem pracy na terytorium RP, decyzja w przedmiocie zezwolenia wydawana była bez konieczności uprzedniego wydania przyrzeczenia.

Obecnie przyrzeczenia nie są już wymagane. Rezygnacja z konieczności ich uzyskiwania znacznie skróci i ułatwi procedurę zatrudniania cudzoziemców.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Marek Pasiński

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »