| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Prawa i obowiązki > Co może zrobić pracodawca, gdy pracownik jest nietrzeźwy lub pod wpływem narkotyków

Co może zrobić pracodawca, gdy pracownik jest nietrzeźwy lub pod wpływem narkotyków

Pracodawca, który stwierdzi nietrzeźwość pracownika, ma obowiązek odsunięcia go od pracy. W zależności od stopnia naganności zachowania zatrudnionego pracodawca może zastosować wobec niego różne sankcje, z dyscyplinarnym zwolnieniem włączenie. W taki sam sposób pracodawca może ukarać pracowników, którzy wykonują swoje obowiązki po użyciu narkotyków lub innych środków odurzających.

Stawianie się pracowników do pracy w stanie po spożyciu alkoholu jest dla wielu pracodawców na tyle częstym przypadkiem, że decydują się na rutynową lub wyrywkową kontrolę trzeźwości pracowników jeszcze przed rozpoczęciem przez nich świadczenia pracy. Mimo braku wyraźnego przepisu nakazującego pracownikowi poddanie się takim badaniom, kontrola pracodawcy jest dopuszczalna. Pracodawca ma bowiem obowiązek zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Z kolei do podstawowych obowiązków pracownika należy przestrzeganie:

  • regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
  • przepisów oraz zasad bhp oraz przepisów przeciwpożarowych (art. 100 § 2 pkt 2–3 Kodeksu pracy).

Zdaniem Sądu Najwyższego, „wynikający z przepisów prawa oraz z zasad współżycia społecznego obowiązek pracownika zachowania trzeźwości w czasie pracy należy do podstawowych obowiązków pracownika i ciąży na pracowniku nie tylko wówczas, gdy wykonuje on pracę w siedzibie zakładu pracy, lecz także wtedy, gdy przebywa w jakimkolwiek innym miejscu w czasie przeznaczonym na wykonywanie pracy. Nie może być żadnego »marginesu« tolerowania spożywania przez pracownika alkoholu w czasie przeznaczonym na wykonywanie pracy, choćby spożywanie alkoholu było praktykowane lub tolerowane przez przełożonych pracownika. Realizacja pracowniczego obowiązku trzeźwości polega m.in. na pozostawaniu w gotowości do wykonywania pracy w stanie trzeźwości przez cały okres, w ramach którego, konkretnego dnia, pracodawca może od pracownika – w normalnym przebiegu wydarzeń – wymagać świadczenia pracy (wyrok SN z 23 lipca 1987 r., I PRN 36/87, OSNC 1989/2/32)”.

Skoro praca pod wpływem alkoholu albo w stanie po użyciu środków odurzających lub psychotropowych stanowi rażące naruszenie obowiązków pracowniczych, to pracodawca musi mieć efektywną możliwość sprawdzenia stanu trzeźwości oraz tego, czy pracownik nie jest odurzony narkotykami lub innymi środkami.

Często sprawdzenie stanu trzeźwości pracowników nie musi wiązać się nawet z podejrzeniem stawienia się do pracy pod wpływem alkoholu, ponieważ zapisy umożliwiające kontrolę trzeźwości pracowników zawierają regulaminy pracy. Regulamin, określając prawa i obowiązki pracodawcy i pracowników związane z porządkiem w zakładzie pracy, powinien ustalać w szczególności warunki przebywania na terenie zakładu pracy w czasie pracy i po jej zakończeniu (art. 1041 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy). Z tego powodu w orzecznictwie przyjmuje się, że w regulaminie pracy można zakazać pracownikom przebywania na terenie zakładu pracy w stanie po spożyciu alkoholu, także po zakończeniu świadczenia pracy lub w czasie, gdy korzystają ze zwolnień od pracy. Dotyczy to zwłaszcza zakładów, w których przebywanie w stanie nietrzeźwości stwarza zagrożenie dla mienia, życia lub zdrowia (wyrok SN z 23 stycznia 2001 r., I PKN 207/00, OSNP 2002/19/455).

WAŻNE!

W regulaminie pracy można zamieścić zapisy zakazujące pracownikom wstępu na teren zakładu oraz przebywania na nim pod wpływem alkoholu lub środków odurzających również po zakończeniu pracy oraz w innym czasie, kiedy pracownicy nie mają obowiązku świadczenia pracy.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Karolina Gierszewska

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »