| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Profilaktyczna ochrona zdrowia > Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy do prac szczególnie uciążliwych i w związku z tym pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne. Pracodawca nie zdecydował się na ustalenie w przepisach wewnątrzzakładowych prawa pracowników do posiłków i napojów profilaktycznych. Czy pracodawca powinien wydawać posiłki i napoje profilaktyczne pracownikom?

Pracodawca powinien w ustaleniu z pracownikami określić stanowiska oraz szczegółowe zasady wydawania napojów. Powinien też zdecydować o tym, czy zbadać wysiłek energetyczny pracowników. W ten sposób może upewnić się, czy pracownicy faktycznie wykonują pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Jeżeli okazałoby się, że pracownicy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych, powinien ustalić w przepisach wewnątrzzakładowych stanowiska oraz szczegółowe zasady wydawania posiłków i napojów profilaktycznych.

UZASADNIENIE

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

WAŻNE!

Tylko pracownicy zatrudnieni przy pracach szczególnie uciążliwych mają prawo do posiłków profilaktycznych w formie dania gorącego i napojów. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy.

Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
  • pod ziemią.

Ponadto pracodawca zapewnia posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

WSKAZÓWKA!

Pracodawca nie może wypłacić pracownikom ekwiwalentu pieniężnego zamiast wydania posiłków i napojów profilaktycznych.

Pracodawca powinien określić:

  • stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje,
  • szczegółowe zasady ich wydawania,
  • warunki uzasadniające zapewnienie posiłków.

„Obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów profilaktycznych dotyczy tylko tych pracowników wykonujących pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w trybie § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279), jako dające prawo do takich świadczeń” (wyrok NSA z 4 października 2001 r. w Białymstoku, SA/Bk 178/01, Pr. Pracy 2001/12/42).

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Aleksandra Fiszer

Starszy Specjalista ds. Projektów HR

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »