Kategorie

Wytyczne sanitarno-organizacyjne

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
W powiatach stref czerwonych i żółtych przeprowadzane są dodatkowe kontrole PIP. Inspekcja sprawdza respektowanie przepisów określających rygory sanitarne w związku z pandemią koronawirusa w firmach zatrudniających ponad 9300 pracowników. Pracodawcy powinni ograniczać ryzyko zakażenia się wirusem.
PIP zapowiedziało dodatkowe kontrole w połowie sierpnia 2020 r. Wszystko to w trosce o bezpieczeństwo pracowników, gdyż sytuacja epidemiczna wciąż jest poważna. Kontrolerzy badają czy stosowane są wytyczne sanitarne i obowiązujące obostrzenia.
Kontrole PIP w pełnym zakresie zostały wznowione od 22 czerwca 2020 r. Nowe zasady mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa inspektorom pracy jak i pracodawcom oraz pracownikom. W związku z tym powstał szereg wytycznych opracowanych przez Głównego Inspektora Pracy i Głównego Inspektora Sanitarnego.
Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych posiadają zapis o wykonaniu testu na COVID-19 po przybyciu do gospodarstwa. Organizacja i koszt leży po stronie gospodarza zatrudniającego cudzoziemców. Samorząd rolniczy występuje przeciwko temu obowiązkowi.
Zatrudnianie cudzoziemców do prac sezonowych - wytyczne MRiEW i GIS mają na celu zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom. Jakie są rekomendacje?