REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Wyzwania HR w branży handlowo-spożywczej

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Wyzwania HR w branży handlowo-spożywczej - Justyna Orzeł
Wyzwania HR w branży handlowo-spożywczej - Justyna Orzeł

REKLAMA

REKLAMA

Jakie wyzwania stoją przed pracownikami działów HR w branży handlowo-spożywczej? Najważniejszym z nich wydaje się być temat rekrutacji. Warto angażować studentów i uczniów do pracy jeszcze na etapie edukacji.

Justyna Orzeł, Dyrektor Zasobów Ludzkich w Carrefour Polska, firmie znajdującej się w gronie Członków Strategicznych Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Kadrami

REKLAMA

Rekrutacja w branży handlowo-spożywczej

Pracodawcy powinni dbać o to, aby uczniowie i studenci „zasmakowali” w karierze jeszcze na etapie edukacji. Ułatwi to ich efektywne wejście na rynek pracy oraz zwiększy podaż pożądanych przez firmy pracowników.

W branży handlowo-spożywczej dużym wyzwaniem w obszarze HR jest z pewnością temat rekrutacji. Chodzi tutaj o pozyskiwanie talentów zarówno wśród specjalistów średniej i wyższej kadry menedżerskiej, ale także wykwalifikowanych pracowników niższego szczebla, takich jak cukiernicy, piekarze, czy wędliniarze, dla których mamy wiele ofert pracy w Carrefour. Naszą receptą na wsparcie procesów rekrutacyjnych jest aktywne angażowanie się w praktyczną edukację młodych ludzi, jeszcze na etapie planowania przez nich swojego przyszłego rozwoju zawodowego.

Redakcja poleca produkt: Personel i Zarządzanie

Potrzeby rekrutacyjne na każdym szczeblu

REKLAMA

Problemem z którym spotykamy się w obszarze rekrutacji specjalistów i menedżerów jest fakt, że percepcja firm z branży spożywczej (takich jak Carrefour) odbywa się głównie przez pryzmat sklepów. Młodzi ludzie często nie zdają sobie sprawy ze skali działalności takich firm, z tego że mogą być one perspektywicznym pracodawcą, także dla wysoko wykwalifikowanej kadry z różnych specjalności, np. architektów, prawników, logistyków czy technologów żywienia. Kolejna poprzeczka to brak odpowiedniego przygotowania absolwentów uczelni wyższych do podjęcia pracy w zawodzie. Myślę tu szczególnie o niedoborze wiedzy praktycznej (którą można zdobyć np. podczas praktyk, czy staży) oraz tzw. kompetencji miękkich, istotnych z punktu widzenia rynku pracy. Jest to często wynikiem programu edukacji, który nie przykłada dostatecznej wagi do kształcenia praktycznego, skupiając się wyłącznie na przekazywaniu wiedzy teoretycznej. Tymczasem takie umiejętności, jak praca w zespole, komunikatywność, zarządzanie czasem, analiza i rozwiązywanie problemów - to w naszej branży ogromne, wręcz niezbędne atrybuty pracownika.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Z kolei rekrutacja wyspecjalizowanych pracowników niższego szczebla to z kolei efekt pogłębiającego się deficytu absolwentów szkół zawodowych. Malejąca podaż niezbędnych dla nas piekarzy, cukierników czy wędliniarzy stanowi dla Carrefour ogromne wyzwanie, zwłaszcza że nie zapowiada się na to, by zainteresowanie szkolnictwem zawodowym dynamicznie wzrosło, przynajmniej w najbliższym czasie. Szkolnictwo zawodowe w ogólnym ujęciu wciąż kojarzy się z niską jakością nauczania, oderwaną od realiów biznesu oraz z brakiem prestiżu, co przekłada się na małe zainteresowanie uczniów aplikowaniem do szkół zawodowych. Zamiast tego nadal króluje społeczny trend, zgodnie z którym młodzi ludzie (przy aprobacie rodziców) w zdecydowanej większości wybierają licea ogólnokształcące, jako naturalną ścieżkę edukacji. Wielu młodych ludzi jest więc nieświadomych tego, że branża handlowo-spożywcza ma wiele do zaoferowania zarówno absolwentom szkół wyższych, jak i właśnie szkół zawodowych.

Zadaj pytanie: FORUM

Wzbudzamy apetyt na handel, tworzymy przepis na mistrza

REKLAMA

Aby zachęcić uczniów i studentów do rozwoju w firmie Carrefour, postanowiliśmy aktywnie zaangażować się w ich edukację praktyczną. Chcemy przygotować ich do sprawnego wchodzenia na rynek pracy, wskazując rzeczywiste perspektywy zatrudnienia. W marcu uruchomiliśmy pierwszą edycję Programu Edukacyjnego Smak Kariery organizowanego wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami oraz BFS Group. W ramach Programu realizujemy szereg inicjatyw skierowanych do studentów oraz gimnazjalistów, którzy stoją przed wyborem miejsca swojego dalszego kształcenia. Na studentów czeka m.in. możliwość udziału w cyklu warsztatów prowadzonych przez specjalistów z Carrefour Polska oraz w programie ambasadorskim, który da młodym ludziom możliwość bezpośredniego kontaktu z przedstawicielami naszej firmy oraz stworzy okazję do wzbogacania wiedzy i kompetencji istotnych w branży handlowo-spożywczej. Trwa również rekrutacja na odznaczony Znakiem Jakości Program Staży, poprzez który chcemy pomagać studentom zdobywać pierwsze, ciekawe doświadczenia w naszym dziale handlowym, logistyki, HR czy IT i uzupełniać ich wiedzę praktyczną. Program Smak Kariery ma też na celu „odczarowanie” negatywnego wizerunku szkolnictwa zawodowego. W tym celu będziemy organizować spotkania informacyjne dla rodziców gimnazjalistów, na których zaprezentujemy rzeczywiste możliwości budowania swojego rozwoju zawodowego w branży handlowo-spożywczej i przybliżymy sam charakter pracy w tej branży. Ma to na celu uświadomienie rodzicom, że nie tylko studia wyższe dają gwarancję zatrudnienia. Naszą intencją jest też zwrócenie uwagi rodziców na konieczność zaszczepiania u młodych ludzi myślenia o swojej przyszłości zawodowej jeszcze na etapie edukacji gimnazjalnej.

Szkolnictwo zawodowe, ale też wyższe, mierzy się z koniecznością nadążenia ze swoją ofertą edukacyjną za realnymi potrzebami i oczekiwaniami biznesu co do potencjalnych pracowników. W branży handlowo-spożywczej przekłada się to także na trudność w zrekrutowaniu pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i umiejętnościach. Firma Carrefour wychodzi z inicjatywą i sama aktywnie angażuje się w kształcenie praktyczne młodych ludzi. Dostrzegamy w tym szansę na zaspokojenie potrzeb obydwu stron – przygotowujemy młodzież do wejścia na ścieżkę kariery i zachęcamy do aktywności w tym zakresie, jednocześnie inwestując w nasze przyszłe, potencjalne kadry. Jesteśmy przekonani, że zwróci się to nam z nawiązką.

Transformacja działów HR

Zapisz się na newsletter
Kodeks pracy, urlopy, wynagrodzenia, świadczenia pracownicze. Bądź na bieżąco ze zmianami z zakresu prawa pracy. Zapisz się na nasz newsletter.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code
Uprawnienia rodzicielskie - QUIZ
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne

REKLAMA

Kadry
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dłuższe urlopy jednak nie dla wszystkich lecz dla wybranych, czyli dla kogo dodatkowe świadczenia. Nie będzie rewolucji w kodeksie pracy

Czas pracy skrócony do 35 godzin w tygodniu, a urlopy wydłużone z 20 dni i 26 dni do dni 35 – i to dla wszystkich. Takie niedawno były zapowiedzi odnośnie dwóch wielkich reform w kodeksie pracy. Rewolucje odwołane, o dłuższych urlopach należy zapomnieć. A krótszy tydzień pracy?

Zmiany w przepisach BHP od 2026 czy 2027 roku? Temperatury progowe i czasowe wstrzymanie pracy

Będą zmiany w przepisach BHP. Dotyczą pracy w wysokich temperaturach. Wprowadza się temperatury progowe, po przekroczeniu których pracodawca ma obowiązek wprowadzenia działań ograniczających obciążenie cieplne, np. krótszy czas pracy, przerwy w pracy czy praca zdalna. Przy najwyższych temperaturach praca zostanie czasowo wstrzymana.

Przy jakich temperaturach pracodawca zapewnia wodę i napoje? Czy w pracy musi być klimatyzacja?

Praca w wysokich temperaturach jest szczególnie uciążliwa, a nawet może zagrażać zdrowiu i życiu pracowników. Przy jakich temperaturach pracodawca zapewnia wodę i napoje? Czy w pracy musi być klimatyzacja? Poznaj aktualnie obowiązujące przepisy BHP.

Sprzedaż w 2030 r. czyli kompetencje przyszłości. Jaki musi być handlowiec za 5 lat?

Sprzedaż dynamicznie się zmienia. Bywa, że klient kończy rozmowę z handlowcem w środku ofertowej formułki. Dziś, a jeszcze bardziej za 5 lat, klienci potrzebują rozmowy, zrozumienia, uważnego słuchania i pomocy. Coraz ważniejsza jest uczciwość i działanie zgodnie z wartościami. O czym dziś musi wiedzieć handlowiec, aby w 2030 r. posiadał wszystkie wymagane kompetencje?

REKLAMA

Przeniesienie pracownika do innego działu. Co z wypowiedzeniem zmieniającym i odprawą?

W praktyce może się zdarzyć, iż pracodawca przenosi pracownika do innego działu, aby uniknąć zwolnień. Jak dokonać tego zgodnie z prawem? Kiedy nie jest potrzebne wypowiedzenie zmieniające? Czy przenoszonemu pracownikowi trzeba wypłacić odprawę?

Ekstremalne temperatury zmniejszają wydajność pracy

Z powodu upałów w Chinach, Hiszpanii, Włoszech i Grecji PKB może spaść o blisko 1 pkt proc. - wynika z raportów ekspertów Allianz Trade. Ekstremalne temperatury maja duży wpływ na wydajność pracy.

Realia pracy tymczasowej. Co liczy się dziś dla firm i kandydatów? [Badanie]

Na rynku pracy, gdzie coraz trudniej o trwałość i przewidywalność, głos pracowników oraz pracodawców staje się jednym z najczulszych barometrów zmian. Job Impulse co roku bada poziom satysfakcji obu tych grup. Najnowsze wyniki wskazują, że oczekiwania wobec agencji dynamicznie rosną: firmy domagają się sprawnych, natychmiastowych rekrutacji, ale przy zachowaniu wysokiej jakości procesów i maksymalnym ograniczeniu rotacji. Z kolei pracownicy tymczasowi coraz wyraźniej sygnalizują potrzebę stabilności, poszerzania systemu benefitów, a także obsługi formalności online.

Lipiec 2025 – dni wolne, godziny pracy

Lipiec 2025 – dni wolne od pracy i godziny pracy. To najbardziej zapracowany miesiąc w roku. Jaki jest wymiar czasu pracy w lipcu? Czy kalendarz dni wolnych od pracy przewiduje święta w tym miesiącu?

REKLAMA

Zmiany w umowach o pracę: dodatkowe koszty dla pracodawcy bo część umów musi przejść przez tłumacza przysięgłego

W III kwartale 2025 r. obowiązują już cztery istotne i nowe ustawy w obszarze prawa pracy. Przyglądamy się jednej z nich w zakresie zmian w zatrudnieniu jakie weszły na skutek tych nowych regulacji. Chodzi o istotną instytucję bo o umowę o pracę! To dokument, który ma kluczowe znaczenie dla stosunku pracy. Zmiany, które zaszły w umowach o pracę są naprawdę znaczące i co gorsza generują koszty dla pracodawców. Pocieszające jest jednak to, że zmiany dotyczą tylko wybranych grup pracowników, nie wszystkich zatrudnionych osób.

Wyzwania dla pracodawców w zakresie wynagrodzeń. Zmiany pomogą zmniejszyć rotację pracowników

Połowa polskich pracowników uważa, że zarabia za mało. To powód dużej rotacji pracowników. Jakie wyzwania stoją przed pracodawcami? Co muszą zmienić, aby zmniejszyć rotację w firmie?

REKLAMA