| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Podróże służbowe > Diety w podróży służbowej od marca 2013 r.

Diety w podróży służbowej od marca 2013 r.

Z dniem 1 marca 2013 r. doszło do zmiany przepisów dotyczących wysokości oraz warunków ustalania należności - w tym diet - przysługujących pracownikom z tytułu podróży służbowej.

Poprzednie regulacje, które w sposób odrębny odnosiły się do kwestii rozliczania podróży służbowych odbywanych na terenie kraju oraz za granicą, zostały zastąpione jednym aktem prawnym – Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. (dalej jako: „Rozporządzenie”)

Regulacja ta odnosi się do należności przysługujących pracownikom zatrudnionym w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. Nie budzi jednakże wątpliwości, iż w związku z regulacją art. 775 § 5 Kodeksu Pracy w przypadku, gdy układ zbiorowy pracy, regulamin wynagradzania lub umowa o pracę nie zawierają odmiennych postanowień, rozporządzenie poprzez analogię jest stosowane również w stosunku do każdego pracownika w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy.

Przepisy nie definiują wprost, kiedy mamy do czynienia z podróżą służbową. Jak wskazuje się jednakże w literaturze, o podróży służbowej możemy mówić, gdy odbywa się ona:
- poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy lub poza stałym miejscem pracy;
- na polecenie pracodawcy;
- w celu wykonania określonego przez pracodawcę zadania.

Należy przy tym dodać, iż z założenia, wszystkie powyższe „cechy” powinny być spełnione łącznie.

Zobacz również: Podróże służbowe - diety 2013

Zgodnie z § 2 Rozporządzenia, dieta przysługuje z tytułu podróży krajowej oraz podróży zagranicznej, odbywanej w terminie i miejscu określonym przez pracodawcę. Warto przy tym zaznaczyć, iż funkcją diety jest nie tyle zapewnienie pracownikowi zwrotu pełnych kosztów wyżywienia, co zabezpieczenie zwiększonych wydatków w czasie podróży.

W myśl nowych przepisów, obowiązujących od 1 marca 2013 r. dieta w podróży krajowej, którą pracownik może przeznaczyć na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie wyjazdu wynosi 30 zł za każdą dobę podróży. Rozporządzenie w § 7 ust. 2 modyfikuje dodatkowo wartość należnej diety w odniesieniu do godzinowego trwania podróży służbowej.

Kwota diety jest również zmniejszana o koszt zapewnionego pracownikowi bezpłatnego wyżywienia, przy założeniu, iż każdy posiłek stanowi odpowiednio, w przypadku:

- śniadania - 25% diety;
- obiadu – 50% diety
- kolacji – 25% diety

Zadaj pytanie: Forum

Rozwiązanie to stosuje się do korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach, której pracownikowi zapewniono wyżywienie. Należy również dodać, iż w sytuacji, w której pracownik ma zapewnione całodzienne bezpłatne wyżywienie oraz gdy oddelegowanie następuje do miejscowości stałego lub czasowego pobytu pracownika dieta nie przysługuje.

reklama

Autor:

aplikant adwokacki, prawnik w Kancelarii Prawniczej R. Olszewski, J. Tokarski i Wspólnicy

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Podróż służbowa w 2013 r.
Podróż służbowa w 2013 r.

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Sławomir Buchta

Specjalista ds. leasingu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »