Dżem, miód, soki i cukier: nowe obowiązki dla przedsiębiorców. Rewolucyjne dyrektywy śniadaniowe!
REKLAMA
REKLAMA
- UE: rewolucja dla przedsiębiorców
- Dyrektywy śniadaniowe: miód, dżem i soki
- Miód
- Soki owocowe
- Dżemy i marmolady
- Mleko odwodnione
UE: rewolucja dla przedsiębiorców
Więcej owoców w dżemie, oznakowania na sokach i skład, mniej cukru oraz kraj pochodzenia miodu - to nowe wyzwania dla przedsiębiorców w całej UE. Uregulowano nowe przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego produktów, które mają ulepszyć ochronę konsumentów i dostosować ją do nowych wyzwań, takich jak zielona i cyfrowa transformacja. Przedsiębiorcy nie są pocieszeni, czekają ich duże zmiany.
Ogłoszono, że Parlament Europejski zatwierdził korektę istniejących przepisów dotyczących składu, etykietowania i produkcji miodu, soków owocowych, dżemów, marmolad i mleka.
Dyrektywy śniadaniowe: miód, dżem i soki
Aktualizacja „dyrektyw śniadaniowych” UE ma za zadanie zaostrzyć przepisy dotyczące etykietowania miodów, zwiększyć zawartość owoców w składzie dżemów, zmniejszyć ilość cukru w sokach owocowych. Aktualnie obowiązujące przepisy okazały się niewystarczające. Zresztą uchwalono je około 20 lat temu. Rynek przecież dynamicznie się zmienia z roku na rok. Na dodatek przedsiębiorcy naruszali prawo, wprowadzali konsumentów w błąd, nie stosowali właściwych opisów produktów, nie mówiąc już o składach, gdzie zwykle na pierwszym miejscu jest cukier. Trzeba było więc dookreślić definicję pewnych produktów, ich cechy i etykiety różnych rodzajów produktów spożywczych, takich jak: kakao i produkty czekoladowe, cukry, miód, soki owocowe, mleko odwodnione, kawa, ekstrakty z cykorii, dżemy owocowe, żelki, marmolady oraz słodzone puree z kasztanów jadalnych. W konsekwencji UE wprowadziła te tzw. "dyrektywy śniadaniowe" aby ujednolicić przepisy we wszystkich państwach członkowskich, chronić konsumentów i unikać nieuczciwej konkurencji. Komisja Europejska zaproponowała ich aktualizację.
W styczniu 2024 r. Parlament i Rada UE doszły do porozumienia ws. zmiany czterech z siedmiu dyrektyw śniadaniowych. Parlament zatwierdził porozumienie w kwietniu 2024 r.; nowe przepisy wejdą w życie po ich formalnym przyjęciu przez Radę i 20 dni po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE. Państwa UE muszą zastosować nowe przepisy w ciągu 2 lat.
Miód
Jak wskazuje UE: nowe przepisy wprowadzą konieczność nie tylko oznaczenia, czy miód pochodzi z UE czy nie. Obowiązkowe będzie również podanie krajów pochodzenia, w kolejności malejącej i z wykazem, jaki procent produktu pochodzi z każdego z nich. Dlaczego? tamten sezon dla pszczelarzy był wyjątkowo trudny, nie dość, że były problemy z wybieraniem miodu, chorobami pszczół to i rynek zbyt nie był taki jak zwykle. Wynikało to z jednej prostej rzeczy: do Polski sprowadzano miód z Ukrainy a nawet z Chin (sic!) i sprzedawano po znacznie zaniżonych cenach. Polscy pszczelarze nie godzą się z takimi praktykami, jasno wskazując, że miód musi być oznaczony skąd pochodzi. Z powodu obaw, że producenci miodu dodają cukier do produktów pszczelarskich, UE chce wzmocnić kontrolę i rozwinąć metody wykrywania tego zjawiska. Ma również wprowadzić system identyfikacji, który pozwoli na wskazanie pochodzenia miodu od konkretnego pszczelarza lub importera.
Soki owocowe
UE wskazuje również, że aktualne regulacje już nałożyły obowiązek rozróżnienia między nektarami owocowymi, które mogą zawierać dodatek cukru, a sokami owocowymi, które nie mogą. Jednak wielu konsumentów nie jest świadomych tej różnicy.
Soki owocowe będą mogły używać oznakowania na etykietach, że zawierają „tylko naturalnie występujące cukry”. Jeśli usunięto przynajmniej 30% naturalnie występujących cukrów, soki będą mogłby być oznaczone jako „o zmniejszonej zawartości cukru”. Producenci, którzy chcieliby stosować ten tekst na etykiecie, nie mogą używać słodzików, aby poprawić i zmienić smak, konsystencję lub jakość swoich produktów.
Dżemy i marmolady
Jeżeli chodzi o dżemy i marmolady to minimalna zawartość owoców w dżemach zostanie podwyższona, co oznacza, że będą zawierały mniej cukru. Dżemy będą musiały zawierać przynajmniej 450 g owoców na kilogram (wcześniej było to 350 g), a wysokiej jakości dżemy 500 g owoców na kilogram (wcześniej było to 450 g).
Nazwa „marmolada” jest obecnie stosowana tylko dla dżemów z owoców cytrusowych, jednak dzięki nowym przepisom będzie można się nią posługiwać dla dowolnego dżemu owocowego, zgodnie z lokalnymi tradycjami.
Mleko odwodnione
UE zezwoli na produkcję odwodnionych produktów mlecznych z obniżoną zawartością laktozy. Mleko odwodnione obejmuje różne rodzaje mleka o obniżonej zawartości wody, i może nawet występować w postaci stałej.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat