Czy do lunchu w czasie pracy można wypić kieliszek wina lub małe piwo?

REKLAMA
REKLAMA
Najpierw zajmijmy się przypadkiem, kiedy pracownik zdecydował się zjeść lunch nie wychodząc z firmy, w której pracuje: w pomieszczeniu socjalnym, tzw. kuchni, albo – co zazwyczaj nie jest zalecane, chociaż zdarza się dosyć często – przy własnym biurku. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi jest bezwzględna: spożywanie napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy jest zabronione.
REKLAMA
Napój alkoholowy to produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu
Spożywanie napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy to wykroczenie zagrożone karą grzywny.
Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 złotych
Przepisy stanowią, że karalne jest nie tylko samo spożywanie napojów alkoholowych w miejscu pracy, ale także usiłowanie popełnienia takiego czynu.
Lunch poza biurem – co wtedy?
Spożywanie napojów alkoholowych w czasie pracy ale poza terenem zakładu pracy nie jest zabronione przepisami ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Zakaz spożywania alkoholu „w czasie pracy” ustanawia jednak Kodeks pracy. Jego przepisy określają konsekwencje naruszeń tego zakazu.
Pracownik pijący napoje alkoholowe w czasie pracy – czy to na terenie zakładu pracy, czy to poza tym terenem – naraża się na poniesienie odpowiedzialności porządkowej zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. Za spożywanie napojów alkoholowych w czasie pracy pracodawca może zastosować wobec pracownika karę pieniężną.
Kara pieniężna za jedno przekroczenie nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać dziesiątej części wynagrodzenia przypadającego pracownikowi do wypłaty.
Ponadto, jeśli pracodawca uzna, że spożywanie napojów alkoholowych przez pracownika w czasie pracy stanowiło ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, czyli dokonać tzw. zwolnienia dyscyplinarnego.
Pracownik, żeby pozostać w zgodzie z przepisami, do lunchu powinien zamówić napój bezalkoholowy, np. wodę, sok, kompot, jakiś napój gazowany lub mleczny (jogurt itp.). W ostateczności może wybrać tzw. piwo bezalkoholowe, bądź – tzw. wino bezalkoholowe.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
REKLAMA