W pracy można pić piwo! Ale nie byle jakie
REKLAMA
REKLAMA
- Piwo – definicja prawna
- Piwo – różnorodność rodzajów
- Piwo to napój alkoholowy
- Czy wolno przynieść piwo do pracy
- Czy wolno pić piwo w miejscu pracy
- Czy wolno pić piwo w czasie pracy
- Jakie piwo wolno pić w pracy
Piwo to napój, którego legalnej definicji próżno szukać w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, która mimo to wspomina o piwie siedemnastokrotnie. Na gruncie polskiego prawa piwo definiuje jedynie… ustawa o podatku akcyzowym.
REKLAMA
Piwo – definicja prawna
Piwem w rozumieniu ustawy o podatku akcyzowym są „wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości”.
Polska ustawa o podatku akcyzowym odwołuje się tutaj do unijnych klasyfikacji dotyczących scalonej nomenklatury (ang. combined nomenclature – stąd skrót CN) stosowanej we Wspólnej Taryfie Celnej obowiązującej w Unii Europejskiej. Zgodnie z aktami prawnymi UE wyżej wymienione pozycje oznaczają:
- CN 2203 00 – piwo otrzymywane ze słodu,
- CN 2206 00 – pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone.
Piwo – różnorodność rodzajów
Czym jest piwo precyzują noty wyjaśniające do pozycji 2203 00 opracowane przez Światową Organizację Celną:
Piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji roztworu (brzeczki) przygotowanej ze słodowanego jęczmienia lub pszenicy warzonych z wodą, zasadniczo z chmielem. Do przygotowania roztworu (brzeczki) mogą być również używane pewne ilości niesłodowanych zbóż (np. ziarno kukurydzy lub ryż). Dodatek chmielu nadaje gorzki i aromatyczny smak oraz poprawia trwałość. Podczas fermentacji niekiedy dodawane są wiśnie lub inne substancje aromatyczne.
Czasami dodawany jest również cukier (szczególnie glukoza), substancje barwiące, dwutlenek węgla i inne substancje.
W zależności od zastosowanego procesu fermentacji produktem może być:
- piwo dolnej fermentacji, otrzymywane w niskiej temperaturze z użyciem drożdży dolnej fermentacji, lub
- piwo górnej fermentacji, otrzymywane w wyższej temperaturze z użyciem drożdży górnej fermentacji.
Piwo może być:
- jasne lub ciemne,
- słodkie lub gorzkie,
- lekkie lub mocne.
Może być beczkowane, butelkowane lub hermetycznie puszkowane oraz może być sprzedawane jako piwo jasne („ale”), mocne piwo („stout”) itd.
Piwo to napój alkoholowy
Piwo zatem definiowane jest jako otrzymywany ze słodu napój alkoholowy zawierający alkohol w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu. Wobec tego napoje, które zawierają 0,5% lub mniej alkoholu, nawet jeśli są otrzymywane ze słodu nie zasługują na miano piwa.
Czy wolno przynieść piwo do pracy
REKLAMA
Przepisy ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi zabraniają wnoszenia napojów alkoholowych na teren zakładów pracy. Skoro więc piwo jest napojem alkoholowym zakaz obejmuje także piwo. Obowiązani do przestrzegania zakazu są zarówno pracownicy, jak i wszelkie inne osoby wchodzące do zakładu pracy.
Naruszenie tego zakazu nie stanowi ani przestępstwa ani wykroczenia. Osoba, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że nie zastosowała się do zakazu wnoszenia piwa do zakładu pracy naraża się jednak na to, że nie zostanie wpuszczona na teren zakładu pracy. Kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona mają bowiem prawny obowiązek niewpuszczenia takiej osoby. Osoba taka ma prawo zażądać przeprowadzenie kontroli, czy wnosi ze sobą piwo na teren zakładu. Jeśli kontrola nie potwierdzi podejrzenia osoba ta może wejść do zakładu pracy.
Czy wolno pić piwo w miejscu pracy
Spożywanie napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy jest zabronione przez ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Picie piwa na terenie zakładu pracy stanowi wykroczenie zagrożone karą grzywny. Przepisy stanowią, że karalne jest nie tylko spożywanie piwa w miejscu pracy, ale także usiłowanie popełnienia takiego czynu.
W razie popełnienia wykroczenia polegającego na spożywaniu piwa w miejscu pracy można orzec przepadek piwa, chociażby nie było ono własnością sprawcy, jeżeli właściciel piwa lub inna osoba uprawniona, nie zachowując ostrożności wymaganej w danych okolicznościach, przewidywała albo mogła przewidzieć, że mogą one służyć lub być przeznaczone do popełnienia wykroczenia.
Karze grzywny podlega także osoba, która wbrew szczególnemu obowiązkowi nadzoru dopuszcza do spożywania napojów alkoholowych (a więc i piwa) na terenie zakładu pracy, jak również powziąwszy wiadomość o spożywaniu na terenie zakładu pracy takich napojów nie podejmie prawem przewidzianego postępowania.
Czy wolno pić piwo w czasie pracy
Spożywanie napojów alkoholowych w czasie pracy ale poza terenem zakładu pracy nie jest zabronione przepisami ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Zakaz spożywania alkoholu „w czasie pracy” ustanawia jednak Kodeks pracy i określa konsekwencje naruszeń tego zakazu.
Niezależnie od odpowiedzialności za ewentualne popełnienie wykroczenia na podstawie ustawy o wychowaniu trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi pracownik pijący piwo w czasie pracy – czy to na terenie zakładu pracy, czy to poza tym terenem – naraża się na poniesienie odpowiedzialności porządkowej zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. Za spożywanie alkoholu (w szczególności piwa) w czasie pracy pracodawca może zastosować wobec pracownika karę pieniężną.
Kara pieniężna za jedno przekroczenie nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać dziesiątej części wynagrodzenia przypadającego pracownikowi do wypłaty.
Ponadto, jeśli pracodawca uzna, że picie piwa przez pracownika stanowiło ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, czyli dokonać tzw. zwolnienia dyscyplinarnego.
Jakie piwo wolno pić w pracy
Z powyższego wynika, że zakazem wnoszenia na teren zakładu pracy, spożywania na terenie zakładu pracy oraz w czasie pracy objęte jest piwo – rozumiane jako otrzymywany ze słodu napój alkoholowy o zawartości alkoholu powyżej 0,5%.
Oznacza to również, że powyższe zakazy nie dotyczą napojów otrzymywanych ze słodu, które zawierają 0,5% lub mniej alkoholu. Napoje takie określane są terminem „piwo bezalkoholowe”.
W miejscu lub w czasie pracy dozwolone jest picie wyłącznie tzw. piwa bezalkoholowego
Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1465)
Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (t.j. Dz. U z 2023 r. poz. 1542)
Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2151 z późn. zm.)
Dyrektywa Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych (Dz. Urz. UE. L 316 z 31.10.1992, str. 21—27, z późn. zm.)
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. UE L 256 z 7.9.1987, str. 1—675, z późn. zm.)
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat