Praca w upały. Kiedy pracownik ma prawo się napić
REKLAMA
REKLAMA
- Napoje dla pracowników pracujących w mikroklimacie gorącym
- Napoje dla pracowników pracujących na otwartej przestrzeni
- Napoje dla pracowników pracujących w pomieszczeniach
- Jakie napoje należą się pracownikom w upały
- Napoje dla pracowników – na jakich stanowiskach
- Napoje dla pracowników – kiedy mają być dostępne
Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy nakładają na pracodawcę obowiązek zaopatrzenia pracowników w wodę lub inne napoje w czasie, gdy temperatura przekroczy określony poziom.
REKLAMA
Napoje dla pracowników pracujących w mikroklimacie gorącym
Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni Celsjusza.
Wskaźnik WBGT (wet bulb globe temperature), wyrażony w stopniach Celsjusza, służy do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy, z pominięciem obciążeń termicznych bliskich strefom komfortu termicznego i występujących w ciągu krótkich (kilkuminutowych) okresów
Napoje dla pracowników pracujących na otwartej przestrzeni
W przypadku pracowników zatrudnionych przy pracach na otwartej przestrzeni pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje jeśli temperatura otoczenia jest wyższa niż 25 stopni Celsjusza.
Napoje dla pracowników pracujących w pomieszczeniach
Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie napojów pracownikom zatrudnionym na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza.
Jakie napoje należą się pracownikom w upały
W przypadku wykonywania pracy w warunkach wysokiej temperatury pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje zimne. Przepisy nie precyzują, jakiego rodzaju mają to być napoje. Może to być woda – zarówno niegazowana, jak i gazowana, soki lub inne napoje owocowe, napoje gazowane, izotoniczne, mleczne, mrożona herbata lub kawa, a nawet piwo – ale oczywiście wyłącznie tzw. piwo bezalkoholowe.
Jedynie w przypadku pracowników pracujących w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni Celsjusza przepisy wskazują właściwości, jakimi powinny charakteryzować się napoje zapewniane przez pracodawcę. Muszą to być napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Napoje dla pracowników – na jakich stanowiskach
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Napoje dla pracowników – kiedy mają być dostępne
Napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat