| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Napoje dla pracowników w okresie letnim

Napoje dla pracowników w okresie letnim

Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje, jeżeli wykonują oni prace na otwartej przestrzeni przy wysokiej temperaturze. Ile litrów płynu przypada na każdego pracownika?

Zgodnie z przepisami, napoje należą się pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25o C;
  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000;
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10o C lub powyżej 25o C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28o C.

Jeśli temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25o C lub 28o C na stanowisku pracy w pomieszczeniu, pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom zimne napoje.

Polecamy produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem (książka)

Ile litrów płynu na pracownika

Ustawodawca nie określił limitu spożytych płynów na danym stanowisku pracy. Prawo podchodzi do każdego pracownika indywidualnie i zapewnia mu napoje w ilości zaspokajającej jego potrzeby.

Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych - oprócz wody – pracodawca powinien zapewnić inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników, a napoje pracujących w warunkach gorącego mikroklimatu, powyżej 25°C, powinny być wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Pracodawca zobowiązany jest zapewnić płyny podczas całej zmiany pracownika i nie może proponować mu w zamian ekwiwalentu pieniężnego. Naruszenie przepisów grozi karą grzywny.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Data publikacji:

Ekspert:

Zielona Linia

Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

Autor:

Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

Zdjęcia

Napoje dla pracowników w okresie letnim/fot.Fotolia
Napoje dla pracowników w okresie letnim/fot.Fotolia

Gazeta Samorządu i Administracji598.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

SKŁADKI ZUS

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

BGST Radcowie Prawni Borek, Gajda, Tołwiński Spółka partnerska

BGST Radcowie Prawni Borek, Gajda, Tołwiński Spółka partnerska to kancelaria radców prawnych specjalizująca się w obsłudze prawnej spraw z zakresu szeroko pojmowanej własności intelektualnej, w szczególności prawa autorskiego, własności przemysłowej, a także zagadnień dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej w Internecie (nowe media).

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »