| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Napoje dla pracowników w okresie letnim

Napoje dla pracowników w okresie letnim

Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje, jeżeli wykonują oni prace na otwartej przestrzeni przy wysokiej temperaturze. Ile litrów płynu przypada na każdego pracownika?

Zgodnie z przepisami, napoje należą się pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25o C;
  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000;
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10o C lub powyżej 25o C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28o C.

Jeśli temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25o C lub 28o C na stanowisku pracy w pomieszczeniu, pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom zimne napoje.

Polecamy produkt: Kodeks pracy 2016 z komentarzem (książka)

Ile litrów płynu na pracownika

Ustawodawca nie określił limitu spożytych płynów na danym stanowisku pracy. Prawo podchodzi do każdego pracownika indywidualnie i zapewnia mu napoje w ilości zaspokajającej jego potrzeby.

Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych - oprócz wody – pracodawca powinien zapewnić inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników, a napoje pracujących w warunkach gorącego mikroklimatu, powyżej 25°C, powinny być wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Pracodawca zobowiązany jest zapewnić płyny podczas całej zmiany pracownika i nie może proponować mu w zamian ekwiwalentu pieniężnego. Naruszenie przepisów grozi karą grzywny.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Dołącz do nas na Facebooku!

reklama

Data publikacji:

Ekspert:

Zielona Linia

Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

Autor:

Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

Zdjęcia

Napoje dla pracowników w okresie letnim/fot.Fotolia
Napoje dla pracowników w okresie letnim/fot.Fotolia

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Kamil Jarosz

Ekspert z zakresu marketingu i PR

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »