reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama

Profilaktyczna ochrona zdrowia

Czy właściciel firmy musi tworzyć palarnie na terenie zakładu pracy?

Aktualizacja: 12.12.2010

W życie weszła ustawa o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Czy na jej podstawie właściciele firm zwolnieni są z obowiązku tworzenia palarni? »

Wykaz prac wzbronionych kobietom w każdym zakładzie pracy

Aktualizacja: 09.12.2010

W każdym zakładzie pracy należy stworzyć wykaz prac wzbronionych kobietom. Nawet jeśli w firmie w danej chwili nie pracują kobiety, nie można zakładać, że to się nie zmieni. »

Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

Aktualizacja: 08.11.2010

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. »

Jak urządzić i wyposażyć szatnię?

Aktualizacja: 08.11.2010

W zakładzie zajmującym się pakowaniem kawy i herbaty niedawno była przeprowadzona kontrola warunków higienicznosanitarnych. W trakcie kontroli inspektor stwierdził, że szatnie dla pracowników nie spełniają wymagań określonych w przepisach, a w szczególności zastrzeżenie inspektora budziło ich wyposażenie – zarzuty dotyczyły wolnego miejsca i liczby ławek. Jak powinny być urządzone i wyposażone szatnie? »

Jak przygotować się do prac zimowych?

Aktualizacja: 08.11.2010

Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury. W celu maksymalnego zmniejszenia tego ryzyka należy podjąć odpowiednie kroki, z których podstawowym jest właściwie przeprowadzona ocena wszystkich możliwych zagrożeń. »

Jak informować pracowników o wynikach pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia na stanowiskach pracy?

Aktualizacja: 15.10.2010

Inspektor pracy w trakcie kontroli zakładu produkcyjnego zwrócił uwagę, że na stanowiskach pracy nie wywieszono wyników badań dotyczących czynników szkodliwych. Czy rzeczywiście przy każdym stanowisku należy wywiesić wyniki badań? Czy wystarczy, że pracownicy otrzymają informacje o występujących czynnikach szkodliwych oraz o ich poziomie podczas szkolenia i w ocenie ryzyka zawodowego? »

Czy w pomieszczeniu biurowym mogą być okna, które się nie otwierają?

Aktualizacja: 22.10.2010

Pracodawca zorganizował stanowiska pracy w pomieszczeniu, w którym są nieotwierane okna, ale jest zapewniona klimatyzacja. Pracownicy skarżą się na dyskomfort w związku z brakiem możliwości wywietrzenia pokoju. Czy w pomieszczeniach pracy mogą być okna, których nie można otworzyć? »

Wykonywanie przez służbę medycyny pracy profilaktycznej opieki zdrowotnej osób objętych tą opieką na swój wniosek

Aktualizacja: 07.10.2010

Pojęciem profilaktycznej opieki zdrowotnej określa się ogół działań zapobiegających powstawaniu i szerzeniu się niekorzystnych skutków zdrowotnych, które w sposób bezpośredni lub pośredni mają związek z warunkami albo charakterem pracy. »

Choroba zakaźna powodem odsunięcia pracownika od pracy

Aktualizacja: 23.09.2010

U pracownika naszego zakładu w czasie badań okresowych wystąpiło podejrzenie, że jest nosicielem choroby zakaźnej. Został więc odsunięty od wykonywania dotychczasowych obowiązków. Zaproponowaliśmy mu przeniesienie do innej pracy, po wcześniejszym przeszkoleniu. Pracownik jednak nie wyraził na to zgody. Czy w tej sytuacji przysługuje mu prawo do wynagrodzenia chorobowego i następnie zasiłku chorobowego? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie? »

Jakie obowiązki ma pracodawca zatrudniający pracownika ponownie po 3-miesięcznej przerwie?

Aktualizacja: 20.09.2010

Pracodawca ponownie zatrudnił pracownika, który świadczył pracę na jego rzecz. Przerwa w zatrudnieniu trwała 3 miesiące. Pracownik zatrudniony jest na tym samym stanowisku pracy. Jakie obowiązki z zakresu bhp ciążą na pracodawcy? Czy konieczne jest przeprowadzenie szkolenia z zakresu bhp lub kierowanie pracownika na badania lekarskie? »

Jakie są sposoby identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w pomieszczeniach?

Aktualizacja: 19.08.2010

W budynkach, które zostały skażone przez szkodliwe czynniki biologiczne na skutek zalania, w celu ochrony zdrowia narażonych osób, zabezpieczenia przed korozją biologiczną czy późniejszą kontrolą higieniczną wnętrza konieczne może być przeprowadzenie jakościowej i ilościowej oceny czystości mikrobiologicznej powietrza i powierzchni. Jakimi metodami są pobierane próbki do badań? »

Po zmianie przepisów Sanepid może karać za palenie papierosów

Aktualizacja: 19.08.2010

Od 14 lipca 2010 r. funkcjonariusze Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają prawo karać pracowników, którzy palą wyroby tytoniowe w miejscach objętych zakazem, oraz pracodawców, którzy dopuszczają na podległym im terenie do palenia tych wyrobów wbrew zakazowi. Zmieniono też kompetencję Sanepidu w zakresie karania za naruszenie przepisów ustawy o substancjach i preparatach chemicznych oraz zapobieganiu chorobom zakaźnym. »

Jakie warunki muszą być spełnione przy transporcie osób w koszu unoszonym przez dźwig?

Aktualizacja: 12.08.2010

Na niektórych budowach najwygodniejszą formą transportu ludzi jest przewożenie ich w koszu unoszonym przez dźwig. Czy mając kosz do transportu ludzi oznaczony znakiem CE oraz używając sprawnego dźwigu, możemy taki zespół wykorzystać do pracy na wysokości? »

Czy inspektor pracy przeprowadzający kontrolę ma prawo zamknąć zakład pracy lub jego część?

Aktualizacja: 27.07.2010

Inspektor bhp oświadczył pracownikom, że inspektor Państwowej Inspekcji Pracy zamyka połowę zakładu pracy. W związku z tym pracodawca musi dokonać redukcji zatrudnienia o 50%. Cała załoga obawia się utraty pracy. Czy inspektor pracy mógł zamknąć zakład pracy, przez co połowa załogi straci pracę? »

Profilaktyczne posiłki i napoje

Aktualizacja: 22.07.2010

Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy. »

reklama
reklama

POLECANE

reklama

KORONAWIRUS A PRAWO PRACY

reklama

Ostatnio na forum

reklama

Wszystko co musisz wiedzieć o PPK

reklama

Eksperci portalu infor.pl

GKR Legal

Przejrzyste Zasady, Adekwatne Doradztwo

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama