REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Wyjścia na lunch w czasie wczesnopopołudniowej przerwy w pracy to obyczaj powszechny w wielu firmach. Restauracje, bary i inne lokale gastronomiczne w centrach miast w godzinach 13.00 – 15.00 pełne są pracowników okolicznych biur. Czy pracownik może zamówić do lunchu kieliszek wina lub małe piwo? A może aperitif przed jedzeniem na pobudzenie apetytu bądź ziołowy likier po posiłku – na lepsze trawienie? Przepisy nie pozostawiają co do tego wątpliwości.
Czy piwo można pić w miejscu lub w czasie pracy – takie pytanie zadaje sobie niejeden pracownik, zwłaszcza podczas upałów, których fala przetacza się latem przez Polskę. Gorąco staje się wtedy nieznośne, zwłaszcza podczas pracy, a zimne piwo to przecież doskonały napój chłodzący. Co przepisy mówią o tym, czy wolno pić piwo w pracy, a jeśli tak – to jakie? Wyjaśniamy.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA