Przydzielona odzież robocza a schorzenie uniemożliwiające noszenie
REKLAMA
W przypadku pracownika zatrudnionego na stanowisku kucharza należy wyposażyć go w obuwie w rodzaju półbutów czy nawet klapek z paskiem stabilizującym piętę oraz podeszwą antypoślizgową chroniącą przed zagrożeniem poślizgnięcia się czy przewrócenia na mokrej, śliskiej powierzchni. Obuwie nie może powodować niedogodności lub wywoływać dyskomfortu podczas jego stosowania w pracy.
Wydawanie zaświadczeń o braku przeciwwskazań zdrowotnych do zatrudnienia na stanowisku pracy oraz ewentualnych zaleceń czy uwarunkowań co do tego zatrudnienia należy do kompetencji lekarza medycyny pracy. Jedynie lekarz medycyny pracy ma możliwość orzekania w sprawach zdolności do pracy. Oznacza to, że zalecenie lekarza rodzinnego, jeśli nie jest lekarzem medycyny pracy, nie jest wiążące. Dlatego też, pracodawca, który dowiedział się o schorzeniu pracownika, powinien skierować go na badania do lekarza w poradni medycyny pracy, z którą pracodawca ma podpisaną umowę, jeżeli taką zawarł.
Treść jest dostępna bezpłatnie,
wystarczy zarejestrować się w serwisie
Załóż konto aby otrzymać dostęp do pełnej bazy artykułów oraz wszystkich narzędzi
Posiadasz już konto? Zaloguj się.REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat