REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022

żywieniowe nawyki pracujących polaków 2022
żywieniowe nawyki pracujących polaków 2022

REKLAMA

REKLAMA

„Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022” - celem badania było poznanie nawyków i przekonań żywieniowych polskich pracowników. Sprawdzono jakość ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia zarówno w miejscu pracy uwzględniając tryb zdalny i stacjonarny, jak i w życiu codziennym.

Żywieniowe nawyki pracujących Polaków - dobre, złe?

Zebrane wnioski potwierdziły, że pracownicy potrzebują wsparcia w edukacji żywieniowej i sprzyjających jej rozwiązań w miejscu pracy. Dla pracodawców wyniki drugiej edycji badania powinny być wyraźnym sygnałem, że niezbędne są inwestycje w profilaktyczne działania, obejmujące m.in. konsultacje dietetyczne dla pracowników i stałą współpracę ze specjalistami ds. żywienia oraz dbałość o dostępność zdrowej żywności w przestrzeni biur i zakładów pracy.

REKLAMA

Autopromocja

Mylne przekonanie o zdrowym odżywianiu i jego skutki

Aż 65% polskich pracowników uważa, że odżywia się zdrowo. W rzeczywistości jednak tak nie jest, gdyż przeprowadzona w badaniu analiza częstotliwości spożycia konkretnych kategorii produktów wykazała, że dieta 77% pracujących Polaków ma niskie natężenie cech prozdrowotnych. Porównanie wyników z dwóch edycji badania pokazało, że pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Przykładem jest spożycie owoców. Aż 88% respondentów deklaruje, że ważne jest dla nich, aby dieta była bogata w owoce, ale niestety 48% respondentów wciąż nie zjada codziennie owoców, a kilka razy dziennie sięga po nie jedynie 19% ankietowanych.

Niewłaściwa dieta i brak wsparcia dietetyka a nieprawidłowe BMI

Jedną z głównych przyczyn występowania nieprawidłowej masy ciała jest niewłaściwa dieta. Obecnie, jak potwierdziło badanie zrealizowane przez Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy, 44% polskich pracowników ma BMI, które nie mieści się w normie. Nadwaga to problem 27% ankietowanych, z otyłością zmaga się 12%, natomiast niedowaga dotyczy 5% badanych. W porównaniu z pierwszą edycją badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków” z 2020 roku, parametry nadwagi i otyłości zwiększyły się o 2 punkty procentowe. Zauważalna jest więc tendencja wzrostowa w zakresie masy ciała pracujących Polaków, co jest zjawiskiem niepokojącym. Dlatego tak istotne jest wsparcie dietetyka w procesie zmiany nawyków żywieniowych. Jednak tylko 44% ankietowanych, które w ciągu ostatnich 24 miesięcy zmieniło sposób odżywania, realizowało to pod okiem dietetyka. Oznacza to, że próba ta była podejmowana na własną rękę co skutkowało, jak potwierdziły wyniki badania, niższą skutecznością w grupie szczególnie potrzebującej, czyli osób z nadwagą i otyłością. W tej grupie, jeśli proces zmiany nawyków żywieniowych był realizowany pod opieką dietetyka, jego skuteczność zwiększała się aż o połowę.

Polacy chcą postawić na zdrowie i dobre samopoczucie, ale potrzebują wsparcia

Pracownicy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, przede wszystkim kierując się chęcią poprawy swojego stanu zdrowia i lepszego samopoczucia. To główny powód zmiany diety dla ponad 90% ankietowanych. Czynniki te powinny mieć także duże znaczenie dla pracodawców, gdyż stan zdrowia pracowników wynikający także z diety oraz samopoczucie, ma duży wpływ również na efektywność w życiu zawodowym. Badanie pokazuje jednak, że z fachowej pomocy dietetyka skorzystało w ciągu ostatnich 24 miesięcy tylko 21% zapytanych pracowników. Dla pracodawców może to być sygnał, że warto stworzyć taką możliwość w miejscu pracy. Tym bardziej, że porównanie dwóch edycji badań pokazuje, że dieta pracujących Polaków wcale się nie poprawiła, jednak większość ankietowanych jest przekonanych, że odżywia się zdrowo. W efekcie oznacza to, że zdecydowana większość pracowników nie ma świadomości popełnianych błędów żywieniowych, dlatego niezbędna jest także edukacja żywieniowa.

Trendy wprowadzania działań wspierających zdrowe odżywianie w organizacjach są obecne w polskich przedsiębiorstwach na coraz szerszą skalę. Coraz więcej mówi się o pozytywnym wpływie zdrowego stylu życia na zdrowie, samopoczucie i efektywność. Cieszy fakt, że to zainteresowanie rośnie nie tylko wśród osób indywidualnych ale i przedsiębiorstw, których firmowe programy promujące zdrowie uwzględniają aspekt żywienia. Biorąc pod uwagę, że problem nieprawidłowej masy ciała dotyczy obecnie aż 44% pracowników, jak potwierdziło nasze badanie, niezbędna jest profilaktyka zdrowotna i oferowanie w miejscu pracy kolejnych rozwiązań sprzyjających budowaniu zdrowych postaw. – komentuje Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Sposób odżywiania przekładający się na zdrowie i samopoczucie oraz możliwość realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w miejscu pracy mają znaczący wpływ na życie zawodowe pracujących Polaków. Badając ich potrzeby i preferencje w tym zakresie oraz chęć uzyskania wsparcia od pracodawcy, firmy mają szansę na wzmacnianie konkurencyjności. Wnioski drugiej edycji badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022” mogą być traktowane także jako wskazówki dla pracodawców, o jakie obszary profilaktyki zdrowotnej związanej z aspektem żywienia warto obecnie zadbać.

Druga edycja badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022” została zrealizowana  przez firmę Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera na próbie 1091 respondentów.

Źródło: Daily Fruits

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Uprawnienia rodzicielskie - QUIZ
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Ile tygodni urlopu macierzyńskiego można maksymalnie wykorzystać jeszcze przed porodem?
nie ma takiej możliwości
3
6
9 - tylko jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę
Następne

REKLAMA

Kadry
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Jak prawidłowo określać wynagrodzenie w umowie o pracę

Prawidłowo sporządzona umowa o pracę powinna określać wynagrodzenie odpowiadające rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia. Wskazane przez strony wynagrodzenie jest jednym z obligatoryjnych elementów umowy o pracę.

Przerwy w pracy dla osób niepełnosprawnych w 2025 r.

Przerwy w pracy dla osób niepełnosprawnych w 2025 r. Jakie przerwy należą się pracownikom posiadającym orzeczenie o niepełnosprawności? Co w przypadku obsługi komputera? Czy przerwy wliczają się do czasu pracy?

Komu można nie zapłacić za godziny nadliczbowe?

Przepisy prawa pracy dopuszczają, aby niektórzy pracownicy nie mieli prawa do rekompensaty za pracę w godzinach nadliczbowych. Są jednak sytuacje, gdy z winy pracodawcy taka rekompensata jednak im przysługuje. O jakich pracowników chodzi?

Co daje II stopień niepełnosprawności w 2025 r.?

Zgodnie z ustawą o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych wyróżnia się trzy stopnie niepełnosprawności: znaczny, umiarkowany i lekki stopień niepełnosprawności. Kiedyś używało się określeń I,II i III grupa inwalidzka.

REKLAMA

1550 zł dofinansowania do zatrudnienia osób niepełnosprawnych z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Trzeba wypełnić Wn-D i dołączyć INF-D-P

1550 zł dofinansowania do zatrudnienia osób niepełnosprawnych z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Trzeba wypełnić Wn-D i dołączyć INF-D-P. Można wystąpić z korektą wniosku i otrzymać wyższe dofinansowanie z wyrównaniem od lipca 2024 r.

Webinar: Rodzicielstwo po nowemu, czyli zmiany w Kodeksie pracy 2025 + certyfikat gwarantowany

Praktyczny webinar „Rodzicielstwo po nowemu, czyli zmiany w Kodeksie pracy 2025” poprowadzi Aleksander Kuźniar, prawnik, specjalista z zakresu prawa pracy oraz ochrony danych osobowych, ekspert INFORAKADEMII. Uczestnicy dowiedzą się, kiedy i na jakich warunkach pracownicy mogą skorzystać z uzupełniającego urlopu macierzyńskiego oraz co musi się znaleźć we wniosku o jego udzielenie. Każdy z uczestników otrzyma imienny certyfikat i dostęp do retransmisji webinaru wraz z materiałami dodatkowymi.

Wzrosną wynagrodzenia pracowników samorządowych. Podwyżki z wyrównaniem od 1 stycznia 2025 r.

W 2025 r. wzrosną wynagrodzenia osób zatrudnionych w samorządach na podstawie wyboru oraz powołania. Zwiększą się także stawki minimalnego poziomu wynagrodzenia zasadniczego pracowników samorządowych zatrudnionych na podstawie umowy o pracę.

Do 28 lutego 2025 r. emeryci i renciści muszą rozliczyć dodatkowe przychody

ZUS przypomina o obowiązku rozliczenia dodatkowych przychodów przez osoby, które pobierają emeryturę lub rentę, mimo że nie osiągnęły wieku emerytalnego, a w zeszłym roku dorabiały do swojego świadczenia. Termin mija 28 lutego 2025 r.

REKLAMA

Najniższa emerytura, renta rodzinna i socjalna: 1878,91 zł brutto od 1 marca. Waloryzacja 2025 - emerytury i renty wzrosną o 5,5 proc.

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej poinformowało 12 lutego 2025 r., że od 1 marca 2025 roku emerytury i renty zostaną zwaloryzowane o wskaźnik 105,5%. Oznacza to, że renty i emerytury wzrosną o 5,5 procent.

Od 1 marca 2025 r. zwiększy się wynagrodzenie pracowników młodocianych

Od 1 marca 2025 r. zwiększy się wynagrodzenie pracowników młodocianych. To efekt wzrostu przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w czwartym kwartale 2024 r.

REKLAMA