reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

RODO: 5 ważnych wskazówek dla pracodawców

Aktualizacja: 10.04.2019

Czy pracodawca ma prawo skorzystać z zewnętrznego usługodawcy w celu kontroli prawidłowości korzystania ze zwolnienia lekarskiego? Czy możliwe jest przetwarzanie danych byłego pracownika w postaci adresu email? Eksperci Deloitte Legal przeanalizowali decyzje UODO. »

Zmiany w świadectwie pracy 2019 - nowy wzór, jak wypełnić

Aktualizacja: 09.04.2019

Resort pracy przygotował nowy, pomocniczy wzór świadectwa pracy. Zakłada on usunięcie punktu dotyczącego imion rodziców. Zmiany mają na celu dostosowanie treści tego wzoru do zakresu danych osobowych, jakich pracodawca będzie mógł żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie oraz pracownika. »

Pozyskanie danych pracownika przez związek zawodowy na potrzeby referendum strajkowego

Aktualizacja: 13.03.2019

Zgodnie z RODO związek zawodowy ma prawo pozyskiwać dane pracowników w celu poinformowania ich o referendum strajkowym. Do takich danych zalicza się imiona i nazwiska pracowników oraz dane umożliwiające kontakt z nimi. Pracodawca ma więc obowiązek takie dane przekazać. »

Informowanie pracownika o okresie przechowywania dokumentacji pracowniczej

Aktualizacja: 12.02.2019

OD 1 stycznia 2019 r. skrócono okres przechowywania dokumentacji pracowniczej z 50 do 10 lat. Na pracodawców nałożono nowy obowiązek informowania pracowników o okresie przechowywania dokumentacji pracowniczej. »

Ofiara mobbingu bez ochrony

Aktualizacja: 07.02.2019

Pracodawca musi ujawnić mobberowi informację, kto na niego doniósł - podaje "Rzeczpospolita". Powoduje to zastraszanie ofiar i świadków zeznających przeciwko sprawcy. »

Co zrobić z dokumentami po zakończonej rekrutacji - objaśnienia MC

Aktualizacja: 25.01.2019

Ministerstwo Cyfryzacji wydało objaśnienia przepisów RODO dotyczące rekrutacji pracowników, zasad przechowywania dokumentów rekrutacyjnych m.in. CV po zakończeniu rekrutacji. »

Dokumentacja pracownicza zgodna z RODO - nowe obowiązki dla pracodawców

Aktualizacja: 15.01.2019

Od kilku miesięcy w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej obowiązują nowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. W związku z wejściem w życie RODO, czyli Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO), konieczne jest dostosowanie szeregu przepisów krajowych do ww. rozporządzenia. »

Pozyskiwanie danych osobowych w rekrutacji - fakty i mity

Aktualizacja: 11.01.2019

Choć Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych obowiązuje już od ponad pół roku, to nadal pojawiają się wątpliwości związane z pozyskiwaniem danych osobowych w rekrutacji. Czy rekruter ma prawo wymagać od kandydata podania oczekiwań finansowych? W jakiej formie kandydat powinien wyrazić zgodę? »

Kodeks Ochrony Danych Osobowych w Rekrutacji - trwają konsultacje

Aktualizacja: 19.12.2018

W przypadku wdrożenia Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych w działach HR wskazać można kilka, dość często występujących problemów, związanych z procedurami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Od 27 listopada 2018 r. trwają konsultacje projektu Kodeksu Ochrony Danych Osobowych w Rekrutacji. »

Czym jest Kodeks Ochrony Danych Osobowych w Rekrutacji

Aktualizacja: 19.12.2018

Pomimo tego, że Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych obowiązuje już ponad pół roku, jego interpretacja nadal budzi szereg wątpliwości, zwłaszcza w tych obszarach, które związane są z gromadzeniem i przetwarzaniem dużej ilości danych osobowych. A do takich niewątpliwie należą procesy rekrutacji. »

RODO w rekrutacji - powstanie nowy kodeks

Aktualizacja: 05.12.2018

Mimo że RODO jest stosowane od pół roku, pracodawcy, agencje zatrudnienia oraz organizacje związane z rekrutacją i bezpieczeństwem danych osobowych mają kłopot z interpretacją niektórych przepisów. Z myślą o nich powstaje Kodeks Ochrony Danych Osobowych w Rekrutacji. Od 27 listopada 2018 r. trwają konsultacje projektu. Patronat medialny nad inicjatywą objął portal Infor.pl. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag i opinii. »

Monitoring w pracy, dane wrażliwe pracowników - zmiany

Aktualizacja: 27.11.2018

Firmy będą mogły prowadzić monitoring toalet i pomieszczeń zajmowanych przez zakładowe organizacje, jeżeli zgodę na to wyrażą związki zawodowe - wynika z ostatniej wersji projektu zmian w kodeksie pracy spowodowanej RODO. Ponadto zmiany obejmą możliwości przetwarzania informacji wrażliwych pracowników. »

RODO a rekrutacja

Aktualizacja: 26.11.2018

Czy pracodawca może wykorzystywać informacje o danej osobie zamieszczone w mediach społecznościowych w procesie rekrutacyjnym? Czy pracodawca może żądać potwierdzenia prawdziwości dyplomu ukończenia studiów wyższych kandydata? »

RODO w BHP

Aktualizacja: 06.11.2018

Od 25 maja 2018 roku regulacje RODO mają zastosowanie w działach personalnych i służby BHP. Stosowanie tych przepisów nadal budzi wiele wątpliwości. »

Monitoring pojazdów służbowych i korespondencji pracownika a RODO

Aktualizacja: 23.10.2018

W jaki sposób pracodawca może prowadzić monitoring pojazdów służbowych zgodnie z RODO? Czy pracodawca może kontrolować korespondencję pracownika? »

reklama

POLECANE

reklama

ARTYKUŁ PARTNERSKI

reklama

Ostatnio na forum

reklama

KORONAWIRUS A PRAWO PRACY

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Joanna Miżołębska

biuro prawne

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama