W tym przypadku umowa o pracę i umowa zlecenia nie zostaną zawarte z tym samym podmiotem. Osobę zatrudnioną na podstawie umowy zlecenia należy zatem zgłosić do ubezpieczeń jako zleceniobiorcę.
UZASADNIENIE
Franczyza jest rodzajem umowy nienazwanej, która polega na tym, że franczyzodawca przekazuje franczyzobiorcy w drodze umowy prawo i obowiązek prowadzenia określonej działalności, zgodnie z jego koncepcją. Oznacza to, że franczyzobiorca ma m.in. prawo do korzystania z nazwy handlowej franczyzodawcy, jego znaku towarowego lub usługowego, metod prowadzenia działalności gospodarczej, wiedzy technicznej, systemów postępowania i innych praw własności intelektualnej lub przemysłowej, a także do korzystania ze stałej pomocy handlowej i technicznej franczyzodawcy.
Franczyzobiorca jest niezależnym, indywidualnym przedsiębiorcą, wyłącznie odpowiedzialnym za zarządzanie przedmiotem franczyzy (np. restauracją). W ramach tego zarządzania może samodzielnie zatrudniać osoby na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia itd.
Jeden franczyzodawca może zawrzeć umowę franczyzy z wieloma podmiotami (franczyzobiorcami), co w praktyce jest bardzo często stosowane. Jednak w obrocie gospodarczym każdy z tych podmiotów jest samodzielnym przedsiębiorcą. Jest więc również pracodawcą czy zleceniodawcą dla zatrudnionych przez siebie osób.
Oznacza to, że zawarcie umowy zlecenia oraz umowy o pracę z dwoma niezależnymi przedsiębiorcami, którzy jednocześnie odrębnie zawarli umowy franczyzy z tym samym franczyzodawcą nie powoduje, że do celów ubezpieczeń społecznych zleceniobiorcę należy traktować jak pracownika, a uzyskiwany przez niego przychód ze zlecenia jako dochód ze stosunku pracy. Pracodawca i zleceniodawca są bowiem odrębnymi płatnikami składek na ubezpieczenia społeczne i nie łączy ich żaden stosunek prawny ani faktyczny.
Prowadzą Państwo restaurację z logo firmy Mc Donald’s. Jest to jedna z wielu restauracji działających na podstawie umowy franczyzy zawartej z tym samym podmiotem. Nie oznacza to jednak, że osoba pracująca w kilku takich restauracjach pracuje dla jednego pracodawcy/zleceniodawcy. Każda restauracja jest w tym przypadku odrębnym miejscem pracy, a prowadząca ją osoba – pracodawcą/zleceniodawcą. Nie ma znaczenia, że te podmioty działają na podstawie umowy franczyzy zawartej z tym samym franczyzodawcą.
WAŻNE!
Jeśli pracownik zawrze umowę zlecenia ze swoim pracodawcą, do celów ubezpieczeń społecznych osiągnięty przez niego przychód ze zlecenia jest traktowany jak przychód z umowy o pracę.
Oznacza to, że osoba, którą chcą Państwo zatrudnić na podstawie umowy zlecenia, pracuje na podstawie umowy o pracę zawartej z odrębnym podmiotem. Zatem z tytułu umowy zlecenia powinna ona zostać zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jako zleceniobiorca. Jej równoczesne zatrudnienie na podstawie umowy o pracę może jednak wpływać na obowiązek opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od przychodów z umowy zlecenia.
W przypadku gdy jedna osoba pracuje równocześnie na podstawie umowy o pracę i umowy zlecenia, dochodzi do zbiegu tytułów do ubezpieczeń społecznych. Od przychodów z umowy zlecenia nie trzeba opłacać składek na ubezpieczenia społeczne, gdy podstawa wymiaru składek na te ubezpieczenia z tytułu umowy o pracę jest – w przeliczeniu na okres miesiąca – co najmniej równa kwocie minimalnego wynagrodzenia (w 2009 r. – 1276 zł lub 1020,80 zł dla pracowników w pierwszym roku ubezpieczenia). Jeśli jednak podstawa wymiaru składek z umowy o pracę jest niższa od minimalnego wynagrodzenia, składki na ubezpieczenia społeczne będą musiały być opłacane również od przychodów ze zlecenia.
Niezależnie od podstawy wymiaru składek z umowy o pracę, od przychodów ze zlecenia będą Państwo musieli odprowadzać składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
Podstawa prawna
- art. 9 ust. 1a ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (DzU z 2007 r. nr 11, poz. 74 ze zm.),
- art. 69 ust. 1, art. 82 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (DzU z 2008 r. nr 164, poz. 1027 ze zm.).