Rodzaj napojów chłodzących, jakie pracodawca powinien dostarczyć pracownikom, zależy od jego decyzji. Może to być zatem woda mineralna, soki, kompot czy np. zimna herbata. Często stosowanym w praktyce sposobem na zapewnienie pracownikom napojów chłodzących jest zainstalowanie w zakładzie dystrybutora z wodą.
Jeżeli pracownicy będą korzystać z udostępnionych przez pracodawcę napojów, to nie przysługuje im z tego powodu ekwiwalent pieniężny.
Przepisy nie wskazują dokładnie, jaką ilość napojów chłodzących pracodawca powinien zapewnić pracownikom. Określają jednak, że ta ilość powinna zaspokajać potrzeby pracowników.
PRZYKŁAD
Pracodawca zapewnia pracownikom pracującym w biurze w upalne dni 0,5 l wody mineralnej. Taka ilość przekazywanych napojów chłodzących na pewno nie zaspokaja potrzeb pracowników. W przedstawionej sytuacji najlepiej byłoby, aby pracownicy mieli nielimitowany dostęp do wody mineralnej. Wówczas pracodawcy nie będzie można zarzucić, że udostępnił napoje chłodzące w nieodpowiedniej ilości.
Pracodawca ma obowiązek zapewnienia każdemu pracownikowi bez względu na warunki pracy wodę zdatną do picia lub inne napoje. Spełnienie tego obowiązku może polegać np. na zapewnieniu bieżącej wody i urządzeń służących do przygotowania herbaty czy kawy. W przypadku wystąpienia wysokich temperatur zapewnienie pracownikom w taki sposób wody zdatnej do picia nie spełni obowiązku dostarczenia napojów chłodzących.
WAŻNE!
Zapewnienie napojów chłodzących nie może polegać na zapewnieniu dostępu do bieżącej wody z kranu.
Pracodawca w okresie letnim powinien również pamiętać o zapewnieniu pracownikom odpowiedniej temperatury w miejscu pracy. Przepisy nie określają, jaka temperatura jest maksymalnie dopuszczalna w pomieszczeniach pracy. Jednak pracodawca nie może dopuścić, aby ta temperatura była nadmiernie wysoka. Ma bowiem obowiązek zapewnienia pracownikom bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, a wysoka temperatura w miejscu pracy narusza ten obowiązek. Pracodawca może zatem rozważyć np. zainstalowanie w pomieszczeniach pracy klimatyzacji lub nowoczesnego systemu wentylacji. Zapewnienie dzięki tym urządzeniom temperatury nieprzekraczającej 28°C zwalnia pracodawcę z obowiązku dostarczania pracownikom napojów chłodzących.
• § 4, § 6 ust. 1, § 8 rozporządzenia z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279),
• § 112 rozporządzenia z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.).
Marek Skałkowski
specjalista w zakresie prawa pracy