Wyzwania HR w branży handlowo-spożywczej

Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami
ekspert z zakresu HR
rozwiń więcej
Wyzwania HR w branży handlowo-spożywczej - Justyna Orzeł
Jakie wyzwania stoją przed pracownikami działów HR w branży handlowo-spożywczej? Najważniejszym z nich wydaje się być temat rekrutacji. Warto angażować studentów i uczniów do pracy jeszcze na etapie edukacji.

Justyna Orzeł, Dyrektor Zasobów Ludzkich w Carrefour Polska, firmie znajdującej się w gronie Członków Strategicznych Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Kadrami

Autopromocja

Rekrutacja w branży handlowo-spożywczej

Pracodawcy powinni dbać o to, aby uczniowie i studenci „zasmakowali” w karierze jeszcze na etapie edukacji. Ułatwi to ich efektywne wejście na rynek pracy oraz zwiększy podaż pożądanych przez firmy pracowników.

W branży handlowo-spożywczej dużym wyzwaniem w obszarze HR jest z pewnością temat rekrutacji. Chodzi tutaj o pozyskiwanie talentów zarówno wśród specjalistów średniej i wyższej kadry menedżerskiej, ale także wykwalifikowanych pracowników niższego szczebla, takich jak cukiernicy, piekarze, czy wędliniarze, dla których mamy wiele ofert pracy w Carrefour. Naszą receptą na wsparcie procesów rekrutacyjnych jest aktywne angażowanie się w praktyczną edukację młodych ludzi, jeszcze na etapie planowania przez nich swojego przyszłego rozwoju zawodowego.

Redakcja poleca produkt: Personel i Zarządzanie

Potrzeby rekrutacyjne na każdym szczeblu

Problemem z którym spotykamy się w obszarze rekrutacji specjalistów i menedżerów jest fakt, że percepcja firm z branży spożywczej (takich jak Carrefour) odbywa się głównie przez pryzmat sklepów. Młodzi ludzie często nie zdają sobie sprawy ze skali działalności takich firm, z tego że mogą być one perspektywicznym pracodawcą, także dla wysoko wykwalifikowanej kadry z różnych specjalności, np. architektów, prawników, logistyków czy technologów żywienia. Kolejna poprzeczka to brak odpowiedniego przygotowania absolwentów uczelni wyższych do podjęcia pracy w zawodzie. Myślę tu szczególnie o niedoborze wiedzy praktycznej (którą można zdobyć np. podczas praktyk, czy staży) oraz tzw. kompetencji miękkich, istotnych z punktu widzenia rynku pracy. Jest to często wynikiem programu edukacji, który nie przykłada dostatecznej wagi do kształcenia praktycznego, skupiając się wyłącznie na przekazywaniu wiedzy teoretycznej. Tymczasem takie umiejętności, jak praca w zespole, komunikatywność, zarządzanie czasem, analiza i rozwiązywanie problemów - to w naszej branży ogromne, wręcz niezbędne atrybuty pracownika.

Z kolei rekrutacja wyspecjalizowanych pracowników niższego szczebla to z kolei efekt pogłębiającego się deficytu absolwentów szkół zawodowych. Malejąca podaż niezbędnych dla nas piekarzy, cukierników czy wędliniarzy stanowi dla Carrefour ogromne wyzwanie, zwłaszcza że nie zapowiada się na to, by zainteresowanie szkolnictwem zawodowym dynamicznie wzrosło, przynajmniej w najbliższym czasie. Szkolnictwo zawodowe w ogólnym ujęciu wciąż kojarzy się z niską jakością nauczania, oderwaną od realiów biznesu oraz z brakiem prestiżu, co przekłada się na małe zainteresowanie uczniów aplikowaniem do szkół zawodowych. Zamiast tego nadal króluje społeczny trend, zgodnie z którym młodzi ludzie (przy aprobacie rodziców) w zdecydowanej większości wybierają licea ogólnokształcące, jako naturalną ścieżkę edukacji. Wielu młodych ludzi jest więc nieświadomych tego, że branża handlowo-spożywcza ma wiele do zaoferowania zarówno absolwentom szkół wyższych, jak i właśnie szkół zawodowych.

Zadaj pytanie: FORUM

Wzbudzamy apetyt na handel, tworzymy przepis na mistrza

Aby zachęcić uczniów i studentów do rozwoju w firmie Carrefour, postanowiliśmy aktywnie zaangażować się w ich edukację praktyczną. Chcemy przygotować ich do sprawnego wchodzenia na rynek pracy, wskazując rzeczywiste perspektywy zatrudnienia. W marcu uruchomiliśmy pierwszą edycję Programu Edukacyjnego Smak Kariery organizowanego wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami oraz BFS Group. W ramach Programu realizujemy szereg inicjatyw skierowanych do studentów oraz gimnazjalistów, którzy stoją przed wyborem miejsca swojego dalszego kształcenia. Na studentów czeka m.in. możliwość udziału w cyklu warsztatów prowadzonych przez specjalistów z Carrefour Polska oraz w programie ambasadorskim, który da młodym ludziom możliwość bezpośredniego kontaktu z przedstawicielami naszej firmy oraz stworzy okazję do wzbogacania wiedzy i kompetencji istotnych w branży handlowo-spożywczej. Trwa również rekrutacja na odznaczony Znakiem Jakości Program Staży, poprzez który chcemy pomagać studentom zdobywać pierwsze, ciekawe doświadczenia w naszym dziale handlowym, logistyki, HR czy IT i uzupełniać ich wiedzę praktyczną. Program Smak Kariery ma też na celu „odczarowanie” negatywnego wizerunku szkolnictwa zawodowego. W tym celu będziemy organizować spotkania informacyjne dla rodziców gimnazjalistów, na których zaprezentujemy rzeczywiste możliwości budowania swojego rozwoju zawodowego w branży handlowo-spożywczej i przybliżymy sam charakter pracy w tej branży. Ma to na celu uświadomienie rodzicom, że nie tylko studia wyższe dają gwarancję zatrudnienia. Naszą intencją jest też zwrócenie uwagi rodziców na konieczność zaszczepiania u młodych ludzi myślenia o swojej przyszłości zawodowej jeszcze na etapie edukacji gimnazjalnej.

Szkolnictwo zawodowe, ale też wyższe, mierzy się z koniecznością nadążenia ze swoją ofertą edukacyjną za realnymi potrzebami i oczekiwaniami biznesu co do potencjalnych pracowników. W branży handlowo-spożywczej przekłada się to także na trudność w zrekrutowaniu pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i umiejętnościach. Firma Carrefour wychodzi z inicjatywą i sama aktywnie angażuje się w kształcenie praktyczne młodych ludzi. Dostrzegamy w tym szansę na zaspokojenie potrzeb obydwu stron – przygotowujemy młodzież do wejścia na ścieżkę kariery i zachęcamy do aktywności w tym zakresie, jednocześnie inwestując w nasze przyszłe, potencjalne kadry. Jesteśmy przekonani, że zwróci się to nam z nawiązką.

Transformacja działów HR

Kadry
Czy 19 maja 2024 to niedziela handlowa?
03 maja 2024

Czy 19 maja 2024 to niedziela handlowa? Czy w maju jest niedziela handlowa? Poniżej wykaz niedziel handlowych na 2024 r.

5 maja: Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych
03 maja 2024

W dniu 5 maja przypada: Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych, a w Polsce to także Dzień Godności Osoby z Niepełnosprawnością Intelektualną. Trzeba zwrócić uwagę na sytuację tych osób, szczególnie w kontekście społecznym, zawodowym ale i ekonomicznym. Przecież już zgodnie z Konstytucją RP: Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny”. Musimy zatem wiedzieć, że uznając i popierając godność i prawa osób z niepełnosprawnościami, uznajemy własną godność i prawa.

4 maja to Dzień Św. Floriana - Święto Strażaków
03 maja 2024

Świętowaliśmy 1, 2, 3 maja teraz przyszedł czas na 4 maja -  Dzień Św. Floriana. To Wielkie Święto Strażaków. Zostało ustanowione w dniu imienia patrona tej grupy zawodowej czyli właśnie św. Floriana. W ten szczególny dzień warto wyrazić wdzięczność zarówno strażakom z Ochotniczych Straży Pożarnych jak i z Państwowej Straży Pożarnej za ich trud, ciężką i niebezpieczną służbę, gdzie często narażają swoje życie i zdrowie dla niesienia pomocy innym. 

Emerytura z ZUS: by zapewnić sobie nawet najniższą nie można zbyt często korzystać z zasiłków chorobowych, dlaczego
04 maja 2024

Częste przebywanie na zwolnieniu lekarskim, zwłaszcza tuż przed emeryturą ma wpływ na negatywny wpływ jej wysokość. A często na tym etapie życia bywa i tak, że dla poratowania zdrowia trzeba okresowo skorzystać z renty. Czy więc chorobowe wlicza się do emerytury? Nie tylko więc zbyt krótki staż pracy, ale i duży staż pracy, ale poprzerywany zwolnieniami lekarskimi może obniżyć emeryturę i pozbawić prawa do minimalnej gwarantowanej emerytury, bo formalnie takie okresy zwolnień, choć stażu pracy nie obniżają, w stażu ubezpieczeniowym uznawane są za okresy nieskładkowe.

Od 300 zł do 1200 zł - tyle wyniesie bon energetyczny w zależności od dochodu. Rząd rozpatrzy projekt ustawy o bonie energetycznym
02 maja 2024

Rada Ministrów na najbliższym posiedzeniu w dniu 7 maja 2024 r. zajmie się projektem ustawy o bonie energetycznym. Ustawa przewiduje dalsze zamrożenie cen energii elektrycznej i wprowadzenie jednorazowego bonu energetycznego. Świadczenie to będzie uzależnione od kryterium dochodowego.

Matura 2024: We wtorek, 7 maja, zaczyna się egzamin maturalny
02 maja 2024

W 2024 r. sesja główna egzaminu maturalnego potrwa od 7 maja do 24 maja. Część pisemna zacznie się 7 maja i skończy 24 maja, a część ustna potrwa od 11 maja do 16 maja (z wyjątkiem 12 maja) oraz od 20 maja do 25 maja. Wyniki matury będą znane 9 lipca.

ZUS przyznał pierwsze świadczenia wspierające dla osób z niepełnosprawnościami
02 maja 2024

1,5 tys. osób z niepełnosprawnościami otrzymało już świadczenia wspierające. Do ZUS wpłynęło ponad 8,4 tys. wniosków o to świadczenie.

To już koniec wypłat trzynastej emerytury
02 maja 2024

To już koniec wypłat trzynastej emerytury w 2024 roku. Ile osób otrzymało trzynastkę z ZUS?

Rada Ministrów: Zwiększą się wynagrodzenia pracowników samorządowych. Trwają prace nad projektem rozporządzenia
02 maja 2024

Rząd pracuje nad zmianą przepisów rozporządzenia w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych. Zwiększy się poziom wynagrodzenia zasadniczego pracowników samorządowych.

MRPiPS bada 4-dniowy tydzień pracy i chce skrócenia tygodnia pracy w tej kadencji Sejmu
30 kwi 2024

Dwie wypowiedzi członków rządu wskazujące, że skrócenie tygodnia pracy z 5 do 4 dni (albo z 8 godzin dziennie do 7 godzin) może stać się obowiązującym prawem. 

pokaż więcej
Proszę czekać...