Kategorie

Ochrona danych osobowych, RODO 2018

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Resort pracy przygotował nowy, pomocniczy wzór świadectwa pracy. Zakłada on usunięcie punktu dotyczącego imion rodziców. Zmiany mają na celu dostosowanie treści tego wzoru do zakresu danych osobowych, jakich pracodawca będzie mógł żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie oraz pracownika.
Od 25 maja 2018 r. obowiązują przepisy Kodeksu pracy dotyczące monitoringu wizyjnego. Jest to podstawowa forma monitoringu zakładowego przewidziana przepisami. Czy pracodawca może stosować dowolną formę dozoru pracownika?
Firmy będą mogły prowadzić monitoring toalet i pomieszczeń zajmowanych przez zakładowe organizacje, jeżeli zgodę na to wyrażą związki zawodowe - wynika z ostatniej wersji projektu zmian w kodeksie pracy spowodowanej RODO. Ponadto zmiany obejmą możliwości przetwarzania informacji wrażliwych pracowników.
W jaki sposób pracodawca może prowadzić monitoring pojazdów służbowych zgodnie z RODO? Czy pracodawca może kontrolować korespondencję pracownika?
Jakich informacji może żądać pracodawca podczas procesu rekrutacji? Czy pracodawca może oczekiwać przedstawienia zaświadczenia o niekaralności. Zapoznaj się z informacjami dotyczącymi RODO w miejscu pracy.
Urząd Ochrony Danych Osobowych wydał specjalną publikację „Ochrona danych osobowych w miejscu pracy. Poradnik dla pracodawców”. Zawiera on przydatne informacje zarówno dla pracodawców jak i pracowników. Zapoznaj się z poradnikiem!
Jakich danych może żądać pracodawca od osoby ubiegającej się o zatrudnienie? Czego dotyczą skargi, które wpływają do Urzędu Ochrony Danych Osobowych w związku ze stosowaniem RODO? Na te pytania odpowiada UODO.
Pracodawca może żądać od kandydata do pracy określonych danych osobowych, które są wyraźnie wskazane w art. 22(1) § 1 Kodeksu pracy.
Znaną praktyką jest zamieszczanie przez nieuczciwych pracodawców ofert pracy sezonowej, jedynie w celu wyłudzenia danych osobowych od zainteresowanych osób. Jak zatem chronić dane osobowe?
W związku z obowiązkiem stosowania nowych przepisów o ochronie danych osobowych od 25 maja 2018 r., na pracodawcy spoczywa wiele nowych obowiązków, m.in. tych z wprowadzeniem monitoringu w miejscu pracy. Jak to zrobić zgodnie z obowiązującym prawem?
Od 25 maja 2018 r. obowiązują nowe przepisy Kodeksu pracy, które regulują miedzy innymi stosowanie monitoringu w zakładzie pracy. Oznacza to nowe obowiązki dla pracodawców.
Zgodnie z RODO monitoring wizyjny może być zamontowany tylko w określonych sytuacjach. Nowe przepisy dopuszczają również możliwość kontrolowania poczty e-mail pracowników.
Od 25 maja 2018 r. nasze dane powinny być bardziej chronione. Co to oznacza w praktyce? W jakim zakresie nowe przepisy dotyczą przedsiębiorców?
Przepisy RODO nie zawierają praktycznie żadnych wytycznych odnoszących się do sposobu prowadzenia dokumentacji przetwarzania danych osobowych, jak również jej zawartości. Nie oznacza to jednak, że po 25 maja 2018 r. administrator danych nie jest zobligowany do posiadania żadnej dokumentacji w tym zakresie.
Dwuletni okres przejściowy na dostosowanie się do nowych przepisów skończył się 25 maja 2018 r. Od tego dnia wymagania RODO powinny być bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich. Przedsiębiorcy, którzy nie zdążą się przygotować, nie będą mogli liczyć na łagodniejsze potraktowanie przez organ nadzorczy ochrony danych.
RODO to zbiór przepisów wspólnych dla wszystkich 28 państw Unii Europejskiej. Z perspektywy firm przetwarzających dane, RODO wprowadza ścisłe wymogi dotyczące prywatności i bezpieczeństwa.
25 maja 2018 r. rozpoczynamy stosowanie przepisów unijnego ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO). "Od dziś zaczynamy zatem działać w nowej, zreformowanej rzeczywistości" - pisze dr Edyta Bielak Jomaa w liście, w którym dzieli się refleksjami na temat przyszłości polskiego systemu ochrony danych osobowych.
Możliwość nałożenia kar przewiduje ustawa o ochronie danych osobowych, która ma zapewnić skuteczne stosowanie RODO w Polsce. Nowe przepisy wejdą w życie 25 maja 2018 r. "Z możliwości nakładania kar nie robimy żadnego szczególnego narzędzia" - mówi szefowa GIODO Edyta Bielak–Jomaa.
Przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) zaczną obowiązywać od 25 maja 2018 r. Nowe regulacje będą miały wpływ także na zmiany w Kodeksie pracy.
KADRY INFOR jako Partner Medialny wydarzenia, serdecznie zaprasza na spotkanie organizowane przez Payroll Club. Tematyka spotkania dotyczyć będzie kwestii wpływu Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na procesy i działania HR.
Za zgodą pracownika będzie można pozyskiwać o nim tylko te informacje, które są dla niego korzystne. Od 25 maja 2018 r. ważne zmiany dla wszystkich pracodawców w związku z nowymi przepisami prawa dotyczących ochrony danych osobowych.
W jaki sposób pracodawcy przygotowują się do 25 maja br. i obowiązywania RODO? Największe wyzwania związane z wdrożeniem RODO wynikają przede wszystkim ze zwiększonej ilości obowiązków informacyjnych po stronie firmy.
Od 25 maja 2018 r. pracodawcy i działy HR będą zobowiązani do stosowania regulacji dotyczącej ochrony danych osobowych (rozporządzenia o ochronie danych osobowych – RODO). W związku z nowymi przepisami, zmianie ulegnie ponad 130 aktów prawnych, w tym m.in. Kodeks pracy. Na pytania dotyczące nowych obowiązków pracodawców, jako administratorów danych odpowiada ekspert - radca prawny Paweł Ludwiczak.
Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) zacznie obowiązywać od 25 maja 2018 r.. Dla pracodawców oznacza to nowe obowiązki w zakresie przetwarzania danych osobowych pracowników i kandydatów do pracy.
Monitoring w prawie pracy jest tematem kontrowersyjnym, bowiem nie istnieje żaden przepis, który regulowałby wprost możliwość oraz sposób monitorowania pracowników. Czy jednak brak bezpośredniej regulacji sprawia, że pracodawca nie może stosować monitoringu? Nowe przepisy, tzw. RODO, wejdą w życie już w maju 2018 roku.
Od 25 maja 2018 r. wejdą w życie ważne zmiany dla wszystkich pracodawców - unijne przepisy RODO. Za niedopełnienie obowiązków, pracodawcom grożą wysokie kary. Jak pracodawcy powinni przygotować się do zmian w RODO?
RODO to temat, którym żyje nie tylko cała Polska ale także Unia Europejska. RODO to unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, które zacznie obowiązywać od 25 maja 2018 r. Nowe przepisy oznaczają nowe obowiązki dla pracodawców. Jak w takim razie przygotować się do RODO?
Obowiązkiem pracodawcy jest ochrona danych osobowych nie tylko osób zatrudnionych w firmie, ale również kandydatów do pracy. Czy usuwać dane po zakończeniu rekrutacji? Jakie obowiązki ma administrator danych osobowych?
25 maja 2018 roku wejdzie w życie nowe unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych - RODO. Zmianie ulegnie ponad 130 aktów prawnych, w tym m.in. Kodeks pracy. Pracodawcy muszą przygotować się na nowe obowiązki związane z ochroną prywatności pracowników i kandydatów do pracy.
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać nowe unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Zmiany obejmą także reguły przetwarzania danych osobowych pracowników. Jakie nowe obowiązki czekają pracodawców?