reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > RODO 2018

Temat: ochrona danych osobowych

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu ochrona danych osobowych. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące ochrona danych osobowych.

Zmiany w świadectwie pracy 2019 - nowy wzór, jak wypełnić

Aktualizacja: 09.04.2019

Resort pracy przygotował nowy, pomocniczy wzór świadectwa pracy. Zakłada on usunięcie punktu dotyczącego imion rodziców. Zmiany mają na celu dostosowanie treści tego wzoru do zakresu danych osobowych, jakich pracodawca będzie mógł żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie oraz pracownika. »

Jak kontrolować pracowników zgodnie z przepisami

Aktualizacja: 07.12.2018

Od 25 maja 2018 r. obowiązują przepisy Kodeksu pracy dotyczące monitoringu wizyjnego. Jest to podstawowa forma monitoringu zakładowego przewidziana przepisami. Czy pracodawca może stosować dowolną formę dozoru pracownika? »

Monitoring w pracy, dane wrażliwe pracowników - zmiany

Aktualizacja: 27.11.2018

Firmy będą mogły prowadzić monitoring toalet i pomieszczeń zajmowanych przez zakładowe organizacje, jeżeli zgodę na to wyrażą związki zawodowe - wynika z ostatniej wersji projektu zmian w kodeksie pracy spowodowanej RODO. Ponadto zmiany obejmą możliwości przetwarzania informacji wrażliwych pracowników. »

Monitoring pojazdów służbowych i korespondencji pracownika a RODO

Aktualizacja: 23.10.2018

W jaki sposób pracodawca może prowadzić monitoring pojazdów służbowych zgodnie z RODO? Czy pracodawca może kontrolować korespondencję pracownika? »

RODO - dane wymagane od kandydata w toku rekrutacji

Aktualizacja: 15.10.2018

Jakich informacji może żądać pracodawca podczas procesu rekrutacji? Czy pracodawca może oczekiwać przedstawienia zaświadczenia o niekaralności. Zapoznaj się z informacjami dotyczącymi RODO w miejscu pracy. »

RODO w miejscu pracy - poradnik dla pracodawców

Aktualizacja: 08.10.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych wydał specjalną publikację „Ochrona danych osobowych w miejscu pracy. Poradnik dla pracodawców”. Zawiera on przydatne informacje zarówno dla pracodawców jak i pracowników. Zapoznaj się z poradnikiem! »

Czy pracodawca może robić i przechowywać kopię dowodu osobistego pracownika

Aktualizacja: 08.10.2018

Jakich danych może żądać pracodawca od osoby ubiegającej się o zatrudnienie? Czego dotyczą skargi, które wpływają do Urzędu Ochrony Danych Osobowych w związku ze stosowaniem RODO? Na te pytania odpowiada UODO. »

Jakich danych osobowych może żądać pracodawca

Aktualizacja: 16.08.2018

Pracodawca może żądać od kandydata do pracy określonych danych osobowych, które są wyraźnie wskazane w art. 22(1) § 1 Kodeksu pracy. »

Poszukiwanie pracy sezonowej a ochrona danych osobowych

Aktualizacja: 11.07.2018

Znaną praktyką jest zamieszczanie przez nieuczciwych pracodawców ofert pracy sezonowej, jedynie w celu wyłudzenia danych osobowych od zainteresowanych osób. Jak zatem chronić dane osobowe? »

Monitoring pracowników po 25 maja - nowe obowiązki pracodawcy

Aktualizacja: 25.06.2018

W związku z obowiązkiem stosowania nowych przepisów o ochronie danych osobowych od 25 maja 2018 r., na pracodawcy spoczywa wiele nowych obowiązków, m.in. tych z wprowadzeniem monitoringu w miejscu pracy. Jak to zrobić zgodnie z obowiązującym prawem? »

Monitoring w pracy po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 14.06.2018

Od 25 maja 2018 r. obowiązują nowe przepisy Kodeksu pracy, które regulują miedzy innymi stosowanie monitoringu w zakładzie pracy. Oznacza to nowe obowiązki dla pracodawców. »

RODO: monitoring pracowników, kontrola poczty elektronicznej

Aktualizacja: 11.06.2018

Zgodnie z RODO monitoring wizyjny może być zamontowany tylko w określonych sytuacjach. Nowe przepisy dopuszczają również możliwość kontrolowania poczty e-mail pracowników. »

Dane osobowe po 25 maja 2018 r. - co się zmieniło?

Aktualizacja: 04.06.2018

Od 25 maja 2018 r. nasze dane powinny być bardziej chronione. Co to oznacza w praktyce? W jakim zakresie nowe przepisy dotyczą przedsiębiorców? »

RODO 2018: Dokumentacja przetwarzania danych osobowych

Aktualizacja: 29.05.2018

Przepisy RODO nie zawierają praktycznie żadnych wytycznych odnoszących się do sposobu prowadzenia dokumentacji przetwarzania danych osobowych, jak również jej zawartości. Nie oznacza to jednak, że po 25 maja 2018 r. administrator danych nie jest zobligowany do posiadania żadnej dokumentacji w tym zakresie. »

Czy powinniśmy się bać RODO?

Aktualizacja: 30.05.2018

Dwuletni okres przejściowy na dostosowanie się do nowych przepisów skończył się 25 maja 2018 r. Od tego dnia wymagania RODO powinny być bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich. Przedsiębiorcy, którzy nie zdążą się przygotować, nie będą mogli liczyć na łagodniejsze potraktowanie przez organ nadzorczy ochrony danych. »

reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

KORONAWIRUS A PRAWO PRACY

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Fedorowska

psycholog, mediator. Kancelaria Mediacyjna „Primum Consensus”.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama