| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > RODO 2018

Temat: obowiązki pracodawcy

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu obowiązki pracodawcy. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące obowiązki pracodawcy.

Zmiany w świadectwie pracy 2019 - nowy wzór, jak wypełnić

Aktualizacja: 09.04.2019

Resort pracy przygotował nowy, pomocniczy wzór świadectwa pracy. Zakłada on usunięcie punktu dotyczącego imion rodziców. Zmiany mają na celu dostosowanie treści tego wzoru do zakresu danych osobowych, jakich pracodawca będzie mógł żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie oraz pracownika. »

Jak kontrolować pracowników zgodnie z przepisami

Aktualizacja: 07.12.2018

Od 25 maja 2018 r. obowiązują przepisy Kodeksu pracy dotyczące monitoringu wizyjnego. Jest to podstawowa forma monitoringu zakładowego przewidziana przepisami. Czy pracodawca może stosować dowolną formę dozoru pracownika? »

Monitoring pojazdów służbowych i korespondencji pracownika a RODO

Aktualizacja: 23.10.2018

W jaki sposób pracodawca może prowadzić monitoring pojazdów służbowych zgodnie z RODO? Czy pracodawca może kontrolować korespondencję pracownika? »

RODO - dane wymagane od kandydata w toku rekrutacji

Aktualizacja: 15.10.2018

Jakich informacji może żądać pracodawca podczas procesu rekrutacji? Czy pracodawca może oczekiwać przedstawienia zaświadczenia o niekaralności. Zapoznaj się z informacjami dotyczącymi RODO w miejscu pracy. »

RODO w miejscu pracy - poradnik dla pracodawców

Aktualizacja: 08.10.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych wydał specjalną publikację „Ochrona danych osobowych w miejscu pracy. Poradnik dla pracodawców”. Zawiera on przydatne informacje zarówno dla pracodawców jak i pracowników. Zapoznaj się z poradnikiem! »

Czy pracodawca może robić i przechowywać kopię dowodu osobistego pracownika

Aktualizacja: 08.10.2018

Jakich danych może żądać pracodawca od osoby ubiegającej się o zatrudnienie? Czego dotyczą skargi, które wpływają do Urzędu Ochrony Danych Osobowych w związku ze stosowaniem RODO? Na te pytania odpowiada UODO. »

Jak wprowadzić i stosować monitoring po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 25.09.2018

Przepisy Kodeksu pracy dają pracodawcy możliwość stosowania monitoringu terenu zakładu pracy i służbowej poczty elektronicznej w celu zapewnienia właściwej organizacji pracy. Jak krok po kroku wprowadzić monitoring zakładowy po zmianach przepisów? »

Jakich danych osobowych może żądać pracodawca

Aktualizacja: 16.08.2018

Pracodawca może żądać od kandydata do pracy określonych danych osobowych, które są wyraźnie wskazane w art. 22(1) § 1 Kodeksu pracy. »

Monitoring pracowników po 25 maja - nowe obowiązki pracodawcy

Aktualizacja: 25.06.2018

W związku z obowiązkiem stosowania nowych przepisów o ochronie danych osobowych od 25 maja 2018 r., na pracodawcy spoczywa wiele nowych obowiązków, m.in. tych z wprowadzeniem monitoringu w miejscu pracy. Jak to zrobić zgodnie z obowiązującym prawem? »

RODO w rekrutacji 2018

Aktualizacja: 27.07.2018

Zgodnie z RODO, 25 maja 2018 r. kandydaci do pracy uzyskali większą ochronę w zakresie ochrony ich danych osobowych. Aplikujący mają prawo żądać usunięcia jego danych z baz w każdej chwili. »

Monitoring w pracy po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 14.06.2018

Od 25 maja 2018 r. obowiązują nowe przepisy Kodeksu pracy, które regulują miedzy innymi stosowanie monitoringu w zakładzie pracy. Oznacza to nowe obowiązki dla pracodawców. »

RODO: monitoring pracowników, kontrola poczty elektronicznej

Aktualizacja: 11.06.2018

Zgodnie z RODO monitoring wizyjny może być zamontowany tylko w określonych sytuacjach. Nowe przepisy dopuszczają również możliwość kontrolowania poczty e-mail pracowników. »

RODO w Kodeksie pracy od 25 maja

Aktualizacja: 09.05.2018

Przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) zaczną obowiązywać od 25 maja 2018 r. Nowe regulacje będą miały wpływ także na zmiany w Kodeksie pracy. »

Dane biometryczne pracowników od 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 07.05.2018

Pracodawcy będą mogli pozyskiwać dane biometryczne pracowników wyłącznie za ich zgodą. Od 25 maja 2018 r. wszyscy pracodawcy mają obowiązek stosować unijne przepisy – RODO. »

RODO - jakich danych osobowych ma prawo żądać pracodawca po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 19.04.2018

Za zgodą pracownika będzie można pozyskiwać o nim tylko te informacje, które są dla niego korzystne. Od 25 maja 2018 r. ważne zmiany dla wszystkich pracodawców w związku z nowymi przepisami prawa dotyczących ochrony danych osobowych. »

POLECANE

REWOLUCJA W DOKUMENTACJI PRACOWNICZEJ 2019

reklama

Ostatnio na forum

PPK

Eksperci portalu infor.pl

MojeBiuro24

MojeBiuro24.pl jest platformą dedykowaną biurom rachunkowym w celu ułatwienia pracy księgowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »