Kategorie

Kontrola PIP, Epidemia

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
W powiatach stref czerwonych i żółtych przeprowadzane są dodatkowe kontrole PIP. Inspekcja sprawdza respektowanie przepisów określających rygory sanitarne w związku z pandemią koronawirusa w firmach zatrudniających ponad 9300 pracowników. Pracodawcy powinni ograniczać ryzyko zakażenia się wirusem.
PIP zapowiedziało dodatkowe kontrole w połowie sierpnia 2020 r. Wszystko to w trosce o bezpieczeństwo pracowników, gdyż sytuacja epidemiczna wciąż jest poważna. Kontrolerzy badają czy stosowane są wytyczne sanitarne i obowiązujące obostrzenia.
Wzmożone kontrole PIP mają na celu zbadanie, czy pracodawcy w czasie epidemii koronawirusa zapewniają pracownikom bezpieczne i niezagrażające zdrowiu warunki do pracy. Podstawową kwestią jest przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego związanego z COVID-19.
Kontrole PIP w pełnym zakresie zostały wznowione od 22 czerwca 2020 r. Nowe zasady mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa inspektorom pracy jak i pracodawcom oraz pracownikom. W związku z tym powstał szereg wytycznych opracowanych przez Głównego Inspektora Pracy i Głównego Inspektora Sanitarnego.
W czasie epidemii koronawirusa Inspekcja Pracy prowadzi ograniczone działania. Kontroluje jedynie naruszenia prawa pracy grożące bezpośrednio życiu i zdrowiu pracowników oraz bada śmiertelne, ciężkie i zbiorowe wypadki przy pracy.