| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Zatrudnianie i zwalnianie > Zmiana nazwy stanowiska pracy a wypowiedzenie zmieniające

Zmiana nazwy stanowiska pracy a wypowiedzenie zmieniające

Czy pracodawca może zmienić nazwę stanowiska pracy w drodze jednostronnej decyzji pracodawcy, czy wymagana jest forma wypowiedzenia zmieniającego?

Pracodawca unowocześniając strukturę firmy podjął decyzję o zamianie nazw niektórych stanowisk pracy. Zakresy obowiązków pozostały bez zmian. Czy takie zamiany mogą zostać wprowadzone w drodze jednostronnej decyzji pracodawcy, czy też z uwagi na zmianę treści umowy o pracę wymagają formy wypowiedzenia zmieniającego?

Zapraszamy na webinarium: Unikaj błędów przy rozwiązywaniu umów o pracę – skuteczny niezbędnik

Na wstępie przypomnieć należy, że zgodnie z regułą ogólną zmiana warunków pracy i płacy pracownika wymaga albo jego zgody, albo złożenia pracownikowi przez pracodawcę wypowiedzenia zmieniającego, o którym mowa w art. 42 Kodeksu pracy (K.p.). Precyzując, wskazać w tym miejscu należy, że zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 30 września 2011 r. (sygn. akt III PK 14/11), artykuł 42 K.p. ma zastosowanie w sytuacji istotnej i niekorzystnej zmiany warunków pracy lub płacy pracownika, podczas gdy ich poprawa nie wymaga trybu wypowiedzenia. Jak w związku z powyższym zakwalifikować samą zmianę nazwy stanowiska pracy? Zauważyć należy w pierwszej kolejności, że zmiana nazwy stanowiska pracy może mieć różny charakter.

Modyfikacja taka może mieć charakter jedynie kosmetyczny, nie powodujący w rezultacie zamiany zakresu obowiązków pracownika i nie wpływający na pozostałe warunki pracy i płacy. Należy uznać, że w takiej sytuacji zmiana nazwy stanowiska pracy może zostać wprowadzona w drodze jednostronnej czynności pracodawcy.

Pamiętać należy jednak, że nawet z pozoru drobna zmiana nazwy stanowiska pracy może powodować doniosłe w sferze negatywnej skutki dla samego pracownika, co ma miejsce szczególnie w organizacjach silnie zhierarchizowanych. Sytuacja taka była przedmiotem rozstrzygnięcia Sądu Najwyższego, który w wyroku z dnia 7 września 1999 r. (sygn. akt I PKN 265/99) stwierdził, iż „Pozornie nieznaczna zmiana może jednak równie dobrze oznaczać faktyczną formalną degradację czy też obniżenie prestiżu, zmianę uprawnień pracownika, jeżeli w szerszej perspektywie wpływa na jego kompetencje czy rzeczywistą pozycję w hierarchii służbowej”.

Polecamy książkę: Świadczenia na rzecz pracowników – podatki, ZUS, ewidencja

W konsekwencji zmiana nazwy stanowiska pracy bez zgody samego pracownika powinna zostać poprzedzona oceną czy okoliczności specyficznych dla danego zakładu pracy oraz analizą faktycznych skutków dla pracownika.

Czytaj także

Data publikacji:

Aktualizacja: 26.07.2017

Ekspert:

Wojewódka i Wspólnicy Sp. k. Kancelaria Prawa Pracy

Warszawska kancelaria specjalizująca się wyłącznie w pomocy pracodawcom w zakresie zbiorowego i indywidualnego prawa pracy oraz świadczeń pracowniczych

Autor:

aplikantka radcowska w Kancelarii Prawa Pracy "Wojewódka i Wspólnicy" Sp. k.

Zmiana nazwy stanowiska pracy a wypowiedzenie zmieniające/ Fot. Fotolia

INFORLEX Kadry Płace i HR211.00 zł

URLOPY WYPOCZYNKOWE

RODO 2018

Anna Gnoińska

Ekspert w zakresie strategii HR i cyfrowej transformacji HR, właściciel revit.hr. Doświadczenie zdobywała jako dyrektor i członek Zarządu odpowiedzialny za HR, komunikację i zarządzanie zmianą. Pracowała w spółkach międzynarodowych i krajowych w sektorze bankowym, mediów i energetycznym. Studiowała finanse i zarządzanie we Francji i w Niemczech w ramach NEOMA Business School. Dodatkowo ukończyła program Swedish Institute w zakresie CSR i program „Creativity&Innovation in the Organization” na UCLA. Europejka z przekonania. Mówi pięcioma językami. Pasjonuje się przyszłością pracy, zrównoważonym rozwojem w dobie globalizacji oraz przywództwem kobiet.