| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Zatrudnienie > Zatrudnianie cudzoziemców > Zatrudnianie cudzoziemców w Polsce - niezbędne informacje

Zatrudnianie cudzoziemców w Polsce - niezbędne informacje

Zatrudnienie cudzoziemców w Polsce odbywa się na ściśle określonych zasadach. Kiedy w celu podjęcia pracy wymaga się zezwolenia na pracę cudzoziemca? Jak legalnie go zatrudnić? W jakich przypadkach unieważnia się zezwolenie na pracę? Którzy cudzoziemcy nie muszą posiadać zezwolenia na pracę? Jakie kary mogą zostać nałożone na pracodawcę za nielegalne zatrudnienie?

Obowiązkiem pracodawcy jest przekazanie informacji organowi wydającemu zezwolenie w sytuacji, kiedy cudzoziemiec nie podjął wykonywania pracy w okresie 3 miesięcy od daty rozpoczęcia ważności zezwolenia na pracę lub zakończenia wykonywania pracy przez cudzoziemca wcześniej niż 3 miesiące przed upływem ważności zezwolenia na pracę.

Rodzaje zezwoleń i pozwoleń na pracę dla cudzoziemców

Zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji (tzw. niebieska karta).

Tak zwana niebieska karta jest wydawana w drodze decyzji administracyjnej przez właściwego wojewodę cudzoziemcowi, który zamierza wykonywać na terytorium RP pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji przez okres dłuższy niż 3 miesiące. Taki pracownik musi posiadać zgodę właściwego organu na zajmowanie określonego stanowiska, wykonywanie zawodu lub prowadzenie innej działalności (jeśli obowiązek jej uzyskania wynika z odrębnych przepisów). Z kolei pracodawca nie ma możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych na lokalnym rynku pracy.

Nowe przepisy o zezwoleniu na pracę cudzoziemca od 1 maja 2015 r.

Cudzoziemiec ponadto musi posiadać zawartą na okres przynajmniej 1 roku, umowę o pracę, umowę o pracę nakładczą, umowę cywilnoprawną, na podstawie której wykonuje pracę, świadczy usługi lub pozostaje w stosunku służbowym, a wysokość minimalnego wynagrodzenia cudzoziemca wynosi miesięcznie 5475,09 zł (zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia dla cudzoziemca wymaganego do udzielenia zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji).

Dodatkowo posiada wyższe kwalifikacje zawodowe oraz ubezpieczenie zdrowotne w rozumieniu ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych lub potwierdzenie pokrycia przez ubezpieczyciela kosztów leczenia na terytorium RP.

Cudzoziemiec jednocześnie musi spełniać wymagania kwalifikacyjne i inne warunki w przypadku zamiaru wykonywania pracy w zawodzie regulowanym w rozumieniu art. 2 pkt 1 ustawy o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Zatrudnienie cudzoziemca spoza UE, który ma wykonywać zawód wymagający wysokich kwalifikacji może nastąpić po uzyskaniu przez niego zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji. W takim przypadku nie ma konieczności uzyskania dodatkowo zezwolenia na pracę.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Joanna Pluta

analityk w Departamencie Analiz TMS Brokers

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »