| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Zatrudnienie > Zatrudnianie cudzoziemców > Abolicja dla cudzoziemców - wnioski tylko do 2 lipca 2012 r.

Abolicja dla cudzoziemców - wnioski tylko do 2 lipca 2012 r.

Wielu przedsiębiorców zatrudnia cudzoziemców, nie zawsze jednak legalnie. Przeszkodą dla legalnego zatrudnienia cudzoziemca jest najczęściej jego nielegalny pobyt w Polsce. Warto więc przypomnieć, że od 1 stycznia 2012 r. obowiązują przepisy ustawy o zalegalizowaniu pobytu niektórych cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ustawa ta wprowadziła abolicję dla cudzoziemców.

Na podstawie przepisów tejże ustawy cudzoziemcy, którzy przebywają w Polsce nielegalnie, będą mieli możliwość złożenia wniosku o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Z wnioskiem należy wystąpić do wojewody właściwego ze względu na miejsce pobytu cudzoziemca. Okres składania wniosków wynosi sześć miesięcy: od 1 stycznia do 2 lipca 2012 r. Wnioski można złożyć osobiście lub listownie do Wydziału Spraw Cudzoziemców Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.

Na jaki okres może zostać zalegalizowany pobyt?

Zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w trybie abolicji będzie udzielane na okres dwóch lat. W tym czasie cudzoziemiec będzie mógł podjąć zatrudnienie w Polsce bez zezwolenia na pracę na podstawie umowy o pracę oraz uregulować swój dalszy pobyt
w Polsce.

Kto może skorzystać z abolicji?

Ustawa abolicyjna umożliwia zalegalizowanie pobytu cudzoziemców, którzy przebywają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

  • nieprzerwanie co najmniej od 20 grudnia 2007 r. i których pobyt na tym terytorium w dniu wejścia w życie ustawy jest nielegalny,
  • nieprzerwanie co najmniej od 1 stycznia 2010 r. i którym przed tym dniem została wydana ostateczna decyzja o odmowie nadania statusu uchodźcy, zawierająca orzeczenie o wydaleniu, i których pobyt na tym terytorium w dniu wejścia w życie ustawy jest nielegalny,
  • wobec których 1 stycznia 2010 r. trwało postępowanie w sprawie nadania statusu uchodźcy wszczęte na skutek kolejnego wniosku.

Określenie „nieprzerwanie” oznacza, że żadna z przerw w pobycie cudzoziemca w Polsce nie była dłuższa niż 6 miesięcy i nie przekroczyła łącznie 10 miesięcy w badanym okresie, chyba że była spowodowana wykonywaniem obowiązków zawodowych lub świadczeniem pracy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (na podstawie umowy zawartej z pracodawcą, którego siedziba znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej), towarzyszeniem małżonkowi wykonującemu obowiązki zawodowe lub świadczącemu pracę we wspomnianych warunkach lub leczeniem.

Odmowa udzielenia cudzoziemcowi zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w trybie ustawy abolicyjnej będzie następowała, gdy:

  • cudzoziemiec nie będzie spełniał wymogów do udzielenia tego zezwolenia,
  • jego dane znajdują się w Systemie Informacyjnym Schengen do celów odmowy wjazdu i zostały wpisane przez inne państwo obszaru Schengen,
  • w postępowaniu w sprawie udzielenia tego zezwolenia został złożony wniosek lub zostały przedstawione dokumenty zawierające nieprawdziwe dane osobowe lub fałszywe informacje,
  • w postępowaniu w sprawie udzielenia tego zezwolenia, w celu użycia za autentyczny, cudzoziemiec podrobił lub przerobił dokument bądź używał takiego dokumentu jako autentycznego,
  • wymagają tego względy obronności lub bezpieczeństwa państwa albo ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego lub interes Rzeczypospolitej Polskiej,
  • jego dane znajdują się w wykazie cudzoziemców, których pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest niepożądany i zostały tam umieszczone na podstawie art. 128 ust. 1 pkt 6 Ustawy
    z 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach.
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Mariusz Zając

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »