Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Zatrudnienie > Samozatrudnienie > Czy będzie opis stanowiska pracy?

Czy będzie opis stanowiska pracy?

Opis stanowiska pracy to nic innego jak zakres obowiązków, które pracownik będzie zobowiązany wykonywać na swoim stanowisku pracy. W praktyce po stronie pracodawcy wiele trudności występuje w związku z określaniem tzw. zakresów czynności, które są powierzone pracownikowi do wykonywania w ramach spełniania jego obowiązków wynikających ze stosunku pracy.

Państwowa Inspekcja Pracy w trakcie kontroli żąda przedstawienia tzw. zakresów czynności, w związku z czym pracodawcy sporządzają takie zakresy, nie do końca zdając sobie sprawę z przypadków, w których taka konieczność zachodzi, z charakteru prawnego zakresów czynności oraz konsekwencji związanych ze sposobem ich ujęcia.

Porównaj: Dział kadr w przedsiębiorstwie

W trakcie kontroli dokonywanej przez Państwową Inspekcję Pracy powszechną praktyką jest żądanie okazania sporządzonych na piśmie zakresów czynności, co uzasadnia się najczęściej stanowiskiem, iż pracodawca powinien przed dopuszczeniem pracownika do pracy zapoznać go wcześniej z zakresem czynności powierzonych mu indywidualnie do wykonywania. Ze stanowiskiem takim można polemizować - nie ma bowiem w przepisach prawa pracy takiego wyraźnego obowiązku.

Polecamy serwis: Zatrudnianie

W przypadku sporządzania tzw. zakresów czynności trzeba pamiętać, że ich istotą jest jedynie doprecyzowanie obowiązków pracowniczych wynikających z treści umowy o pracę. Tak więc nie można w omawianym wyliczaniu czynności powierzonych pracownikowi do wykonywania wychodzić poza zakres obowiązków wynikający z ogólnych postanowień umowy o pracę.

Obowiązków wynikających z zatrudnienia pracownika jako księgowego, co zapisano bez uszczegółowienia w umowie o pracę, nie można następnie przez spisanie tzw. zakresu czynności rozszerzyć na sprzątanie biura.

Podsumowując - wyliczenie sporządzone w omawianym zakresie winno obejmować obowiązki zwyczajowo, bezpośrednio związane z danym stanowiskiem pracy. Tak więc z korzyścią dla pracodawcy i pracownika jest dookreślenie w tzw. zakresie czynności tych obowiązków związanych ze stanowiskami pracy, które nie są jasne i wyraźnie nie oddają specyfiki danej pracy - np. starszy asystent ds. handlowych, młodszy specjalista ds. jakości bądź inspektor ds. kontroli. W większości przypadków nie ma natomiast takiej potrzeby - np. w odniesieniu do stanowiska księgowego, portiera czy kierowcy.

Agnieszka Krucka-Atak

Samodzielny specjalista ds. kadr z wieloletnim doświadczeniem, pasjonatka prawa pracy