Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Kogo szukają pracodawcy? Na jakie stanowiska aplikują kandydaci?

Kogo szukają pracodawcy? Na jakie stanowiska aplikują kandydaci?

Zgodnie z badaniem serwisu rekrutacyjnego GoldenLine.pl w I kwartale 2015 r. pracodawcy poszukiwali najczęściej pracowników z branży IT. Natomiast kandydaci do pracy aplikowali w szczególności na stanowiska związane ze sprzedażą.

Branża IT i sprzedaż

Gdzie najłatwiej znaleźć pracę i za najwyższe wynagrodzenie? Kogo szukają firmy? Co wpisać do wirtualnego CV, aby szybko zostać znalezionym przez rekrutera? Oto analizy serwisu GoldenLine.pl dotyczące rynku pracy.

Najpopularniejszy serwis rekrutacyjny GoldenLine.pl (badanie Megapanel/Gemius) podsumował I kwartał 2015 roku na rynku pracy i porównał wyniki do analogicznego okresu roku ubiegłego. Z analiz wynika, że najwięcej publikowanych przez rekruterów ofert pracy dotyczyło branży IT, choć najwięcej kandydatów aplikowało na stanowiska związane ze sprzedażą. Jak jeszcze kształtował się rynek pracy w minionym kwartale?

W jakich branżach szukano pracowników?

Najwięcej ofert pracy, 26 proc. wszystkich opublikowanych, dotyczyło stanowisk w branży informatycznej. Zanotowano tu 2-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Na drugim i trzecim miejscu, podobnie jak rok wcześniej, znalazły się oferty związane ze sprzedażą oraz finansami. W obu tych branżach spadła jednak ilość publikowanych ofert o 2 punkty procentowe, odpowiednio do 10 proc. i 8 proc. O 2 proc. (do 7 proc.) wzrosły oferty w grupie inżynieria, elektronika i technologia oraz o 1 proc. (do 4 proc.) zmniejszyły się w księgowości, audycie, podatkach.

Rekomendowany produkt: Koszty pracy po zmianach - multipakiet: książka, program, CD, teleporadnia

Branże, w których aplikowano

Pomimo wzrostu ilości szukanych pracowników z branży informatycznej, wcale nie wzrosła ilość osób aplikujących na ogłoszenia z tej branży. Najczęściej odpowiadano na oferty dotyczące sprzedaży (14 proc. składanych aplikacji) i był to spadek o 2 proc. w porównaniu z I kwartałem ubiegłego roku. Na drugim miejscu poszukujący pracy odpowiadali na ogłoszenia dotyczące stanowisk związanych z branżą IT (10 proc.) i podobnie było w roku ubiegłym. Trzecie miejsce należało do marketingu, reklamy i Public Relations, które w ubiegłym roku było na czwartej pozycji z wynikiem 6 proc. (obecnie 7 procent). W minionym kwartale, na czwartym miejscu pod względem składanych aplikacji znalazły się inżynieria, elektronika i technologia (wzrost o 1 proc.) oraz finanse i ekonomia – 6 proc. (spadek z wcześniejszych 7 proc.).

Zadaj pytanie: FORUM

Gdzie najszybciej znajdziemy pracę?

Nową posadę najłatwiej znaleźć w województwie mazowieckim – w minionym kwartale 30 proc. publikowanych ofert pracy dotyczyło właśnie tego województwa, choć od ubiegłego roku straciło ono 3 proc. Zyskało za to dolnośląskie – tu umieszcza się 14 proc. wszystkich ogłoszeń (2 proc. wzrostu) oraz małopolskie – 12 proc. ogłoszeń i 3-procentowy wzrost. Z kolei 8 proc. publikowanych ogłoszeń dotyczyło woj. śląskiego i wielkopolskiego. Te pięć województw było także w czołówce rok wcześniej.

dr Arletta Bolesta

Adwokat kościelny