Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Roczne sprawozdanie "Education at a Glance 2014"

Roczne sprawozdanie "Education at a Glance 2014"

Roczne sprawozdanie "Education at a Glance 2014" podkreśla znaczenie inwestycji w kształcenie dla przyszłego wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w Unii Europejskiej.

Sprawozdanie "Education at a Glance 2014"

Komisja stwierdza, że ustalenia OECD potwierdzają znaczenie inwestycji w edukację dla wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w UE. Komisja Europejska z zadowoleniem przyjmuje dzisiejsze ogłoszenie przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) rocznego sprawozdania pt. „Education at a Glance 2014” dotyczącego aktualnej sytuacji i wyzwań, w obliczu których stają krajowe systemy kształcenia. W sprawozdaniu tym podkreśla się rosnące znaczenie inwestycji w kształcenie dla przyszłego wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w UE oraz dla bardziej integracyjnych europejskich społeczeństw.

Sprawozdanie dotyczy 34 państw członkowskich OECD, w tym 21 państw członkowskich UE (Austria, Belgia, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Polska, Portugalia, Republika Czeska, Republika Słowacka, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania i Włochy). Łotwa, choć nie jest członkiem OECD, została również uwzględniona w sprawozdaniu jako kraj partnerski OECD.

Nominalny wzrost wynagrodzeń i wzrost zatrudnienia w 2015 r.

„Sprawozdanie to jest ważnym źródłem wiedzy i informacji dla osób odpowiedzialnych za wyznaczanie kierunków polityki; dzięki niemu możemy lepiej zrozumieć wyzwania, przed jakimi stoimy. Poza tym wskazuje się w nim na fakt, że nadal istnieją duże różnice między państwami członkowskimi Unii Europejskiej w poziomie umiejętności zarówno niedawnych absolwentów, jak i przedstawicieli starszych grup wiekowych. Sprawozdanie jest zgodne z polityką Komisji: polepszanie jakości edukacji i podwyższanie poziomu umiejętności to mądra inwestycja i skuteczny sposób na zwalczanie nierówności w naszych społeczeństwach”, stwierdziła komisarz UE ds. edukacji, kultury, wielojęzyczności i młodzieży Androulla Vassiliou.

„Musimy dopilnować, aby zwłaszcza młodzi ludzie zdobyli umiejętności, jakich będą potrzebować w życiu zawodowym, a także zagwarantować dorosłym możliwości kształcenia ustawicznego”.

Dziś w Brukseli dyrektor OECD ds. edukacji i umiejętności Andreas Schleicher przedstawi sprawozdanie „Education at a Glance 2014”, a dyrektor generalny Komisji Europejskiej ds. edukacji i kultury Xavier Prats Monné przekaże uwagi na temat znaczenia i skutków zawartych w nim ustaleń dla polityk UE i państw członkowskich. Briefing odbędzie się w sali posiedzeń Jean Rey w budynku Berlaymont, siedzibie Komisji Europejskiej, o godz. 11.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM

Zielona Linia

Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia