| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Rządowy projekt ustawy o cudzoziemcach przewiduje ujednolicenie procedury ubiegania się przez cudzoziemców o zezwolenie na pracę i pobyt w Polsce. Projekt ten zakłada również wydłużenie maksymalnego okresu, na jaki udzielane będzie zezwolenie na pobyt czasowy. Zmiany obejmą również cudzoziemców, zamierzających prowadzić w Polsce działalność gospodarczą.

Część obcokrajowców nie musi posiadać zezwolenia na pracę w Polsce. Chodzi tu między innymi o osoby prowadzące szkolenia w ramach programów unijnych, nauczycieli języków obcych wykonujących pracę w szkołach, przedszkolach i podobnych placówkach, studentów, którzy wykonują pracę w ramach odbywania staży zawodowych. Do grupy osób, które nie muszą uzyskiwać zezwolenia na wykonywanie pracy w Polsce należą także obywatele Białorusi, Gruzji, Republiki Mołdowy, Rosji lub Ukrainy, którzy pracują w naszym kraju przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy.

– W przypadku pracowników z krajów, które graniczą z Polską Wschodnią procedura jest dość prosta. Pracodawca musi wypełnić oświadczenie o woli zatrudnienia takiego pracownika, które następnie przesyła do pracownika i on na tej podstawie występuje o wizę. To oświadczenie większość urzędów wydaje od ręki – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Andrzej Korkus z Agencji Zatrudnienia EWL.

Zarejestrowane oświadczenie pracodawca przekazuje cudzoziemcowi, który na jego podstawie uzyskuje wizę w celu wykonywania pracy. Pracodawca zatrudnia cudzoziemca po uzyskaniu wizy na okres wskazany w zarejestrowanym oświadczeniu. Cudzoziemca można zatrudnić zarówno na podstawie umowy o pracę, jak i umów cywilnoprawnych. Jeżeli pracownik zmienia miejsce pracy, nowy pracodawca musi uzyskać w urzędzie pracy wskazane wyżej zarejestrowane oświadczenie.

Zobacz także: Świadczenie pracy przez agencje zatrudnienia w zakresie pośrednictwa pracy pomiędzy obcokrajowcami a pracodawcami zagranicznymi

Procedura uzyskiwania zezwolenia na pracę specjalisty cudzoziemca, którego pracodawca chce zatrudnić w swojej firmie, trwa około dwóch miesięcy.

– Są pewne zawody regulowane, przy których nie ma obowiązku występowania o opinię o lokalnym rynku pracy. Jednak większość województw wymaga zbadania polskiego rynku pracy, czy specjalista z danego fachu, którego poszukujemy za granicą, nie znajdzie się w Polsce. Procedura ta trwa około 2-3 tygodni. Następnie trzeba wypełnić wniosek, uzyskać skan paszportu cudzoziemca, którego chcemy zatrudnić. Procedurę tę zamyka uzyskanie opinii z urzędu pracy o lokalnym rynku pracy i uzyskanie zezwolenia na pracę w urzędzie wojewódzkim, co trwa około miesiąca – wyjaśnia Andrzej Korkus.

Propozycje zmian w zatrudnianiu cudzoziemców

Jest szansa na to, że procedury związane z zatrudnieniem cudzoziemców zostaną wkrótce skrócone i uproszczone. Rządowy projekt nowej ustawy o cudzoziemcach, który w lipcu br. trafił do Sejmu przewiduje, że cudzoziemiec przebywający w Polsce w celu wykonywania pracy będzie mógł ubiegać się - w ramach jednej procedury - o zezwolenie uprawniające zarówno do pracy, jak i do pobytu w naszym kraju. Oznacza to, że wydawane dotychczas dwa dokumenty zostaną zastąpione jednym. Usprawni to i skróci procedurę legalizacji pobytu cudzoziemców rozpoczynających w Polsce pracę. Projekt nie przewiduje rezygnacji z procedury wydawania zezwoleń na pracę. Dopuszczalne będzie czasowe pozostawanie bez pracy, co nie będzie wiązało się z automatycznym cofnięciem zezwolenia na pobyt czasowy i pracę.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Jan Furtas

konsultant podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »