| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Rządowy projekt ustawy o cudzoziemcach przewiduje ujednolicenie procedury ubiegania się przez cudzoziemców o zezwolenie na pracę i pobyt w Polsce. Projekt ten zakłada również wydłużenie maksymalnego okresu, na jaki udzielane będzie zezwolenie na pobyt czasowy. Zmiany obejmą również cudzoziemców, zamierzających prowadzić w Polsce działalność gospodarczą.

Część obcokrajowców nie musi posiadać zezwolenia na pracę w Polsce. Chodzi tu między innymi o osoby prowadzące szkolenia w ramach programów unijnych, nauczycieli języków obcych wykonujących pracę w szkołach, przedszkolach i podobnych placówkach, studentów, którzy wykonują pracę w ramach odbywania staży zawodowych. Do grupy osób, które nie muszą uzyskiwać zezwolenia na wykonywanie pracy w Polsce należą także obywatele Białorusi, Gruzji, Republiki Mołdowy, Rosji lub Ukrainy, którzy pracują w naszym kraju przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy.

– W przypadku pracowników z krajów, które graniczą z Polską Wschodnią procedura jest dość prosta. Pracodawca musi wypełnić oświadczenie o woli zatrudnienia takiego pracownika, które następnie przesyła do pracownika i on na tej podstawie występuje o wizę. To oświadczenie większość urzędów wydaje od ręki – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Andrzej Korkus z Agencji Zatrudnienia EWL.

Zarejestrowane oświadczenie pracodawca przekazuje cudzoziemcowi, który na jego podstawie uzyskuje wizę w celu wykonywania pracy. Pracodawca zatrudnia cudzoziemca po uzyskaniu wizy na okres wskazany w zarejestrowanym oświadczeniu. Cudzoziemca można zatrudnić zarówno na podstawie umowy o pracę, jak i umów cywilnoprawnych. Jeżeli pracownik zmienia miejsce pracy, nowy pracodawca musi uzyskać w urzędzie pracy wskazane wyżej zarejestrowane oświadczenie.

Zobacz także: Świadczenie pracy przez agencje zatrudnienia w zakresie pośrednictwa pracy pomiędzy obcokrajowcami a pracodawcami zagranicznymi

Procedura uzyskiwania zezwolenia na pracę specjalisty cudzoziemca, którego pracodawca chce zatrudnić w swojej firmie, trwa około dwóch miesięcy.

– Są pewne zawody regulowane, przy których nie ma obowiązku występowania o opinię o lokalnym rynku pracy. Jednak większość województw wymaga zbadania polskiego rynku pracy, czy specjalista z danego fachu, którego poszukujemy za granicą, nie znajdzie się w Polsce. Procedura ta trwa około 2-3 tygodni. Następnie trzeba wypełnić wniosek, uzyskać skan paszportu cudzoziemca, którego chcemy zatrudnić. Procedurę tę zamyka uzyskanie opinii z urzędu pracy o lokalnym rynku pracy i uzyskanie zezwolenia na pracę w urzędzie wojewódzkim, co trwa około miesiąca – wyjaśnia Andrzej Korkus.

Propozycje zmian w zatrudnianiu cudzoziemców

Jest szansa na to, że procedury związane z zatrudnieniem cudzoziemców zostaną wkrótce skrócone i uproszczone. Rządowy projekt nowej ustawy o cudzoziemcach, który w lipcu br. trafił do Sejmu przewiduje, że cudzoziemiec przebywający w Polsce w celu wykonywania pracy będzie mógł ubiegać się - w ramach jednej procedury - o zezwolenie uprawniające zarówno do pracy, jak i do pobytu w naszym kraju. Oznacza to, że wydawane dotychczas dwa dokumenty zostaną zastąpione jednym. Usprawni to i skróci procedurę legalizacji pobytu cudzoziemców rozpoczynających w Polsce pracę. Projekt nie przewiduje rezygnacji z procedury wydawania zezwoleń na pracę. Dopuszczalne będzie czasowe pozostawanie bez pracy, co nie będzie wiązało się z automatycznym cofnięciem zezwolenia na pobyt czasowy i pracę.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

UMOWY ZLECENIA 2017

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Stowarzyszenie na Rzecz Systemów Ociepleń

Stowarzyszenie polskich producentów materiałów do wykonywania systemów ociepleń ścian zewnętrznych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »