| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Im wyższy poziom stanowiska, tym wyższa premia

Im wyższy poziom stanowiska, tym wyższa premia

W Polsce krótkoterminowe zmienne wynagrodzenie zarządów stanowi średnio 26 proc. podstawowej pensji. W europejskich firmach przeciętna roczna premia dla najwyższej kadry zarządzającej waha się od 23 proc. podstawowej pensji na Węgrzech do 45 proc. w Niemczech.

W Europie Środkowo-Wschodniej różnice między wynagrodzeniem na najwyższych stanowiskach a płacą stanowisk administracyjnych są znacznie większe niż w Europie Zachodniej: mogą one sięgnąć 20-krotności! Takie wnioski wynikają z badania Managing Compensation in Europe 2011 przeprowadzonego przez międzynarodową firmę doradczą i outsourcingową Aon Hewitt.

Wynagrodzenia w finansach i księgowości >>

Niezależnie od kraju, ogólna tendencja wskazuje na to, iż im wyższy poziom stanowiska, tym wyższa premia – zarówno ta planowana, jak i wypłacana. Widoczne są jednak znaczne różnice w polityce premiowej pomiędzy krajami. W Europie Środkowo-Wschodniej, przykładowo w Polsce, Czechach czy na Węgrzech, krótkoterminowa część zmienna wynagrodzenia kadry zarządzającej jest relatywnie niska i oscyluje wokół  23-26 proc. podstawowego wynagrodzenia. Z kolei w krajach takich, jak Niemcy, Wielka Brytania, Belgia, Holandia czy Szwajcaria, w ramach premii zarządzający mogą dostać nawet równowartość ich 6-miesięcznej pensji!

Wyższe poziomy premii zarządów w krajach zachodnich wiążą się w dużej mierze z faktem, że w tych właśnie krajach znajduje się wiele centrali międzynarodowych koncernów. Tamtejsze zarządy mają wpływ na wyniki firm poza granicami swojej lokalizacji, a większy wpływ wiąże się z wyższą potencjalną nagrodą w formie premii. Dodatkowo, kraje anglosaskie tradycyjnie już stawiają przede wszystkim na zmienną część wynagrodzenia w motywowaniu kadry zarządzającej, oferując jej nie tylko sowite premie roczne, ale i długoterminowe systemy motywacyjne w formie, np. opcji na akcje. Sprawia to, że w tych krajach udział zmiennej części płacy w całości pakietu jest relatywnie wyższy niż w naszej części Europy - komentuje Katarzyna Stasińska, Senior Consultant w Aon Hewitt.

Wynagrodzenie osób podejmujących pierwszą pracę >>

Całkowite wynagrodzenie w firmach w Europie Środkowo-Wschodniej jest znacznie niższe niż w Europie Zachodniej, szczególnie na stanowiskach administracyjnych i specjalistycznych. Równocześnie, różnica w wynagrodzeniach  pomiędzy pracownikami administracji a zarządami i wyższą kadrą menedżerską jest dużo większa w Europie Środkowo-Wschodniej. W Europie Zachodniej całkowite wynagrodzenie kadry zarządzającej/wyższej kadry menedżerskiej jest 5 do 10 razy wyższe niż administracji. W Europie Środkowo-Wschodniej różnice te wynoszą od 12 do nawet 20 razy.

Polecamy artykuły

UMOWY ZLECENIA 2017